Čak polovina građana ne koristi računare

Računar u Republici Srpskoj koristi 50 odsto građana, dok se u internet pretragu upušta jedan odsto manje građana, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku u 2016. godini. Prema anketama, omladina internet najviše koristi zbog društvenih mreža. Struka potvrđuje - mladi znaju sve o društvenim mrežama, ali malo je onih koji računar i internet koriste za obrazovanje.

Republika Srpska 04.11.2016 | 22:30
Čak polovina građana ne koristi računare
U odnosu na 2015. godinu upotreba računara povećana je za 3,4 odsto, a interneta za 3,1 odsto. Internet priključak ima 59,1 odsto domaćinstava, što predstavlja povećanje od 0,1 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

U upotrebi računara i interneta prednjače učenici i studenti starosti od 16 do 24 godine. Kažu, najviše zbog društvenih mreža. Tek poneko zbog obrazovanja ili ipak nametnutih školskih obaveza.

Struka kaže da su pokazatelji informatičke pismenosti loši. Profesor Srđan Damjanović podvlači da mnogi građani i ne znaju šta znači biti informatički pismen, te se u grupu istih svrstavaju ako jednostavno znaju da se snalaze na društvenim mrežama.

Mora se i poznavati materija da bi od interneta imali korist i da bi pronašli prave informacije iz kredibilnih izvora, napominje profesor.

"Internet je nešto gdje možete naći informacije iz raznih oblasti, ali prethodno vi morate imati bar elementarna znanja da bi uopšte znali šta tražite. Internet je more u kome vi tražite kap i morate znati kako da dođete do nje. Ako ne znate, nikada je nećete ni pronaći", ističe profesor Fakulteta poslovne ekonomije u BIjeljini Srđan Damjanović.

Razloge poprilične informatičke nepismenosti profesor Damjanović nalazi kako u sistemu obrazovanja, tako i u nezainteresovanosti svakog pojedinca: "Smatram da zbog napretka tehnologije informatiku treba spustiti u niže razrede. Sa druge strane, trebalo bi da se pruže i omoguće i tehnički uslovi da bi učenici to mogli praktično da probaju."

Kada je riječ o informaciono-komunikacionim tehnologijama u preduzećima, istraživanja pokazuju da u tekućoj godini čak 100 odsto firmi koristi računare u svom poslovanju. Pristup internetu ima 98,7 odsto preduzeća, dok je veb sajt zastupljen kod 62,6 odsto firmi.



BN televizija

Komentari / 0

Ostavite komentar