Зима доноси још већу загађеност ваздуха

Само у Тузли су чак 12 пута прекорачене толерантне граничне вриједности током мјерења загађења ваздуха током октобра, а резултати мјерења су показали изузетно забрињавајуће трендове и у још неколико градова у БиХ.

Босна и Херцеговина 31.10.2016 | 22:35
Зима доноси још већу загађеност ваздуха
"Највише концентрације сумпор-диоксида у задње вријеме су мјерене у Тузли, највјероватније под утицајем рада термоелектране. У посљедњих неколико дана долази до постепеног пораста загађења ваздуха на мјерним мјестима и очекујемо и даљи раст уласком у зиму", каже метеоролог Енис Омерчић из Одсјека за ваздух Федералног хидрометеоролошког завода.

Једна пензионерка из Тузле каже да је најгоре кад је ујутру магла, па је шетња посебно за болесне тешка, те стави шал преко уста јер ваздух није чист.

Према подацима Републичког хидрометеоролошког завода Републике Српске, у току претходног мјесеца у Приједору је шест пута прекорачена гранична вриједност и два пута толерантна вриједност за ПМ10 честице (лебдеће честице прашине), док су на мјерном мјесту у Броду дневне вриједности прекорачиле три пута граничну вриједност.

И у Бањалуци, на три мјерна мјеста - Паприковац, Центар и Борик, која су у надлежности града Бањалука, граничне вриједности за суспендоване честице су такође биле прекорачене, али је ипак квалитет ваздуха оцијењен као прва категорија квалитета.

"Скоро сви градови у БиХ имају стални проблем са концентрацијом лебдећих честица прашине у ваздуху. Конкретно за ову материју је прописано да се до 35 прекорачења средње дневне концентрације од 50 микрограма по метру кубном толерише као чист ваздух - а ми у Зеници имамо 150 до 200 дана с овим прекорачењем. Сарајево и Тузла не заостају много за Зеницом. У Сарајеву током најдужих епизода зимског загађења честице знају да досегну и до 400 микрограма на мјерним мјестима", објашњава Омерчић.

Локалне заједнице могу много утицати на квалитет ваздуха кроз просторно планирање.

Омерчић наводи као свијетли примјер цементару и термоелектрану из Какња, која је у претходних неколико година смањила штетност за више од 90 одсто.

Ове године је потписан и НЕАП - акциони план за смањење емисија из термоелектрана у БиХ и "Натрон Хаyата" из Маглаја, који би требало до 2030. године да смањи емисије из ових погона за 50 до 98 одсто, у зависности од загађујуће материје.

"БиХ је неопходан законски регулисан систем елиминације возила из саобраћаја за возила која имају прекомјерну емисију загађујућих материја. Тренутно се практикују мјерења испушних гасова на техничком прегледу, међутим нити постоји база података о томе, нити постоји начин да се возило уклони из саобраћаја по овом аспекту", каже Омерчић.

(Независне новине)

Коментари / 0

Оставите коментар