Анализа: Шта је Розбергу потребно за титулу? Мало, али...

Једна грешка у преостале три трке могла би да реши, али и закомпликује борбу за титулу. Роберг и даље има солидну предност и требало би само да се клони невоља и пење на подијум. "Само"...

Остали спортови 29.10.2016 | 23:45
Анализа: Шта је Розбергу потребно за титулу? Мало, али...
Два друга и једно треће место у три трке до краја Ф1 сезоне гарантују Нику Розбергу прву титулу првака!

И то под условом да његов велики ривал и клупски колега Луис Хамилтон победи на све три велике награде које су преостале, у Мексику, Бразилу и Уједињеним Арапским Емиратима.

Са 331 бодом, наспрам шампионових 305, Розберг финиш сезоне дочекује у веома угодној ситуацији, али и сјајној форми, јер од 31. јула није сишао са подијума, заправо забележио је четири победе, једно друго и једно треће место на последњих шест излазака на стазу.

Овог недеље у Мексико Ситију возиће се прва од три трке коју ће Хамилтон морати да добије до краја и, успут, нада се нешто лошијим пласманима Розберга, који само у пет од 18 случајева ове сезоне није завршио на подијуму, а једном је одустао наспрам Хамилтонова два пеха.

Наравно, цела ова рачуница пашће у воду уколико Розберг (или Хамилтон, што да не?) направе или доживе пех у драматичном финишу сезоне, а није редак случај да сами возачи на то не могу да утичу, већ буду елиминисани туђом грешком или кваром неког од виталних делова болида.

Стога ова игра бројки као најава ВН Мексика треба само да дочара атмосферу у којој, нажалост, искључиво пилоти Мерцедеса чекају финалне окршаје, јер остали не могу да их прате од када је ФИА променила правила и стандардне дволитарске моторе заменила онима од 1,6 "литара" са турбо погоном, што је био "шок" на који је само немачки тим био спреман.

Да ли ће Хамилтон освојити четврту, а трећу узастопну титулу првака света у Формули 1, после оне са Меклареном из 2008. и две везане са Мерцедесом 2014. и 2015. године, што би уједно значило и скок на треће место вечне листе по броју титула или ће Розберг 33. првак у историји, а трећи Немац којем је то пошло за руком сазнаћемо... ускоро.

Математички не овог викенда, али би Розбергова победа свакако Хамилтонову мисију учинила готово немогућом. С друге стране, сваки лидеров пласман на позиције испод треће, додатно би подигао притисак пред пут на чувени Интерлагос крај Сао Паула (званично култна писта се зове Аутóдромо Јосé Царлос Паце), а потом и пред велико финале у Абу Дабију на "галактичкој" "Yас Марина" писти по доковима модерног велеграда.

Михаел Шумахер са седам титула и даље је неприкосновен на вечној листи, испред Хуана Мануела Фанђа чијих пет титула није успео да достигне Алан Прост, али би Себастијан Фетел и даље могао, јер обојица имају по четири. Хамилтон ће ове године морати да се потруди да и сам освоји четврту титулу и тако остави иза себе групу од пет возача са три титуле: Џек Бребам, Џеки Стјуарт, Ники Лауда, Нелсон Пике и Ајртон Сена.

У 28 од претходних 66 сезона у Формули 1, титула у конкуренцији возача одлучена је у последњој трци – за то ће нам ове сезоне бити потребне победе Хамилтона у недељу, као и 13. новембра у Бразилу, а онда, ко зна, можда свет поново стане на нешто мање од два часа током тог недељног поподнева, 27. новембра када ће бити вожена ВН Емирата.

До даљег, Розберг има 331, а Хамилтон 305 бодова.

Иначе, Британци "шију" Немце за пет титула првака, али је занимљиво то да је десет пилота са Острва сакупило 16, а само два аса из Немачке 11 шампионских ловора, а то су Шумахер и Фетел. Розберг, иако син славног финског возача и још једног бившег шампиона Ф1, Кекеа Розберга, волео би да им се придружи, када је већ одлучио да се не такмичи под заставом земље из које потиче, већ у којој је рођен пре 31 године.

И његов вршњак, Хамилтон, "вуче корене" са Гранаде, али су његови родитељи рођени у Британији.

У суботу увече по нашем времену возиће се званичан тренинг пред старт трке на писти "Аутóдромо Херманос Родрíгуез", а ове сезоне догодило се само једном, у Монаку на шестој трци шампионата, да Мерцедес није имао пол позицију и тај несвакидашњи подвиг направио је Данијел Рикјардо из Ред Була.

Хамилтон има девет, а Розберг осам пол позиција, али Розберг има девет, а Хамилтон седам победа – за сада!

Розберг има 331, а Хамилтон 305 бодова и максимално може да освоји 380. У том случају, два друга и једно треће место гарантовали би Розбергу прво место са 382 бода. Уколико би возачи завршили са истим бројем поена, а није ни то немогуће, одлучивао би број победа и ту Немац тренутно води 9:7. Претпостављамо да знате, али није згорег да поновимо, бодови у Ф1 деле се по принципу 25, 18, 15, 12, 10, 8, 6, 4, 2, 1.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар