Analiza: Šta je Rozbergu potrebno za titulu? Malo, ali...

Jedna greška u preostale tri trke mogla bi da reši, ali i zakomplikuje borbu za titulu. Roberg i dalje ima solidnu prednost i trebalo bi samo da se kloni nevolja i penje na podijum. "Samo"...

Ostali sportovi 29.10.2016 | 23:45
Analiza: Šta je Rozbergu potrebno za titulu? Malo, ali...
Dva druga i jedno treće mesto u tri trke do kraja F1 sezone garantuju Niku Rozbergu prvu titulu prvaka!

I to pod uslovom da njegov veliki rival i klupski kolega Luis Hamilton pobedi na sve tri velike nagrade koje su preostale, u Meksiku, Brazilu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Sa 331 bodom, naspram šampionovih 305, Rozberg finiš sezone dočekuje u veoma ugodnoj situaciji, ali i sjajnoj formi, jer od 31. jula nije sišao sa podijuma, zapravo zabeležio je četiri pobede, jedno drugo i jedno treće mesto na poslednjih šest izlazaka na stazu.

Ovog nedelje u Meksiko Sitiju voziće se prva od tri trke koju će Hamilton morati da dobije do kraja i, usput, nada se nešto lošijim plasmanima Rozberga, koji samo u pet od 18 slučajeva ove sezone nije završio na podijumu, a jednom je odustao naspram Hamiltonova dva peha.

Naravno, cela ova računica pašće u vodu ukoliko Rozberg (ili Hamilton, što da ne?) naprave ili dožive peh u dramatičnom finišu sezone, a nije redak slučaj da sami vozači na to ne mogu da utiču, već budu eliminisani tuđom greškom ili kvarom nekog od vitalnih delova bolida.

Stoga ova igra brojki kao najava VN Meksika treba samo da dočara atmosferu u kojoj, nažalost, isključivo piloti Mercedesa čekaju finalne okršaje, jer ostali ne mogu da ih prate od kada je FIA promenila pravila i standardne dvolitarske motore zamenila onima od 1,6 "litara" sa turbo pogonom, što je bio "šok" na koji je samo nemački tim bio spreman.

Da li će Hamilton osvojiti četvrtu, a treću uzastopnu titulu prvaka sveta u Formuli 1, posle one sa Meklarenom iz 2008. i dve vezane sa Mercedesom 2014. i 2015. godine, što bi ujedno značilo i skok na treće mesto večne liste po broju titula ili će Rozberg 33. prvak u istoriji, a treći Nemac kojem je to pošlo za rukom saznaćemo... uskoro.

Matematički ne ovog vikenda, ali bi Rozbergova pobeda svakako Hamiltonovu misiju učinila gotovo nemogućom. S druge strane, svaki liderov plasman na pozicije ispod treće, dodatno bi podigao pritisak pred put na čuveni Interlagos kraj Sao Paula (zvanično kultna pista se zove Autódromo José Carlos Pace), a potom i pred veliko finale u Abu Dabiju na "galaktičkoj" "Yas Marina" pisti po dokovima modernog velegrada.

Mihael Šumaher sa sedam titula i dalje je neprikosnoven na večnoj listi, ispred Huana Manuela Fanđa čijih pet titula nije uspeo da dostigne Alan Prost, ali bi Sebastijan Fetel i dalje mogao, jer obojica imaju po četiri. Hamilton će ove godine morati da se potrudi da i sam osvoji četvrtu titulu i tako ostavi iza sebe grupu od pet vozača sa tri titule: Džek Brebam, Džeki Stjuart, Niki Lauda, Nelson Pike i Ajrton Sena.

U 28 od prethodnih 66 sezona u Formuli 1, titula u konkurenciji vozača odlučena je u poslednjoj trci – za to će nam ove sezone biti potrebne pobede Hamiltona u nedelju, kao i 13. novembra u Brazilu, a onda, ko zna, možda svet ponovo stane na nešto manje od dva časa tokom tog nedeljnog popodneva, 27. novembra kada će biti vožena VN Emirata.

Do daljeg, Rozberg ima 331, a Hamilton 305 bodova.

Inače, Britanci "šiju" Nemce za pet titula prvaka, ali je zanimljivo to da je deset pilota sa Ostrva sakupilo 16, a samo dva asa iz Nemačke 11 šampionskih lovora, a to su Šumaher i Fetel. Rozberg, iako sin slavnog finskog vozača i još jednog bivšeg šampiona F1, Kekea Rozberga, voleo bi da im se pridruži, kada je već odlučio da se ne takmiči pod zastavom zemlje iz koje potiče, već u kojoj je rođen pre 31 godine.

I njegov vršnjak, Hamilton, "vuče korene" sa Granade, ali su njegovi roditelji rođeni u Britaniji.

U subotu uveče po našem vremenu voziće se zvaničan trening pred start trke na pisti "Autódromo Hermanos Rodríguez", a ove sezone dogodilo se samo jednom, u Monaku na šestoj trci šampionata, da Mercedes nije imao pol poziciju i taj nesvakidašnji podvig napravio je Danijel Rikjardo iz Red Bula.

Hamilton ima devet, a Rozberg osam pol pozicija, ali Rozberg ima devet, a Hamilton sedam pobeda – za sada!

Rozberg ima 331, a Hamilton 305 bodova i maksimalno može da osvoji 380. U tom slučaju, dva druga i jedno treće mesto garantovali bi Rozbergu prvo mesto sa 382 boda. Ukoliko bi vozači završili sa istim brojem poena, a nije ni to nemoguće, odlučivao bi broj pobeda i tu Nemac trenutno vodi 9:7. Pretpostavljamo da znate, ali nije zgoreg da ponovimo, bodovi u F1 dele se po principu 25, 18, 15, 12, 10, 8, 6, 4, 2, 1.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar