Ој, Шефилде, старо момче, свака теби част!

Слави 159. рођендан и због њега је фудбал најважнији на свету! Управа клуба тражи да добије признање од УНЕСКО-а!

Фудбал 25.10.2016 | 22:00
Ој, Шефилде, старо момче, свака теби част!
Званично најстарији фудбалски клуб на свету Шефилд у понедељак је напунио 159. година. Управа тог клуба затражила је од британске влада да пише Уједињеним Нацијама како би му УНЕСКО дао статус светске културне баштине због свих специфичности.

“То није важно само за овај клуб, већ за све навијаче и фудбал широм света. Стално покушавамо да заштитимо основу ове игре. А прави корак у том смеру био би међународно признање за популарни Маслињак, терен где је 24. октобра 1857. године основан први фудбалски клуб на свету“, наводи се у саопштењу Шефилда.

Својеврсни пионир у свету фудбала били су Натанијел Кресвик и Вилијам Прест чија одлука да оснују клуб је у огромној мери утицала на овај развој овог спорта.

Упркос славном пореклу и без дилеме, легендарном статусу у свету фудбала, Шефилд за ових 159 година није освојио ниједан трофеј.

Тренутно се такмичи у енглеској осмој лиги, али има „дебео“ списак навијача широм света баш због свог специјалног статуса. Дилеме нема, Шефилд је тата свим осталим фудбалским клубовима.

Чисто да би још мало дочарали колико је давно било оснивање Шефилда, ваља подсетити који су то догађаји обележили 1857. годину: британска краљица Викторија одлучила је да Отава буде главни град Канаде, рођени су познати српски политичар Стојан Протић и сликар Урош Предић, док је на крајњем југу Италије страдало готово 10.000 људи у катастрофалном земљотресу у регији Базиликата.

Фудбал је тада, ипак, био не у другом, него у 22. плану, али је управо захваљујући ентузијастима из Јорка започео пут до самог врха света спорта где се данас налази.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар