Интернет "отима" посао љекарима у БиХ

Ако на интернет претраживачима укуцате ријечи "како излијечити", схватићете да не постоји болест за коју "доктор Гоогле" нема лијек, због чега су љекари у БиХ у великим проблемима, јер пацијенти себи на овај начин често погоршавају здравствено стање.

Босна и Херцеговина 16.10.2016 | 21:53
Интернет  "отима" посао љекарима у БиХ
ВИШЕ ШТЕТЕ НЕГО КОРИСТИ: Истовремено, на онлајн огласима и даље постоји широк спектар медикамената које је могуће наручити са неколико кликова, што се, по ријечима стручњака, никако не препоручује, јер може да донесе више штете него користи.

Да се грађани масовно поигравају са својом судбином, увјерили смо се провјеравајући шта траже на интернету, гдје се, између осталог, претраживало како излијечити главобољу, упалу грла, шугу...

Осим тога, бројни су у Гоогле претрагу укуцали и како излијечити рак плућа, дебелог цријева, простате и осталих органа. Овакви, нажалост омасовљени поступци пацијената, неријетко отежавају рад љекарима, који грађане упозоравају да се помоћ тражи у амбуланти, а не на монитору рачунара.

ОПАСНО ПО ЗДРАВЉЕ: Љекари упозоравају да је растући тренд лијечења путем интернета опасан по здравље пацијената и да никако не смију своју терапију одређивати на основу информација до којих дођу овим путем. Раде Дујаковић, породични доктор из Бањалуке, истиче да интернет ствара хаос у главама пацијената, те да они долазе преплашени љекарима.

"Када је ријеч о постављању дијагнозе и одређивању терапија, пацијенти улазе у море информација, али и дезинформација, које им онемогућавају да се правилно лијече и излијече", навео је Дујаковић.

Тамара Матијаш, доктор медицине из Приједора, каже да све доступнији интернет садржај те могућности претраживања медицинских чланака доприносе актуелизовању такозваног онлајн лијечења.

ВЕЛИКЕ ЗАБУНЕ: "Ради се о крајње непоузданом и несигурном методу, гдје особа уноси поједине тегобе које осјећа и на основу тога покушава доћи до дијагнозе.

Интернет претраживачи као резултат прикажу неке најбитније дијагнозе које су често и најгоре. Рецимо, од укуцавања ријечи кашаљ долази до дијагнозе неких озбиљнијих обољења, као што је, на примјер, карцином плућа", каже Матијаш.

Додаје да се због тога строго савјетује, ако особа има изражене симптоме, да се консултује са стручном особом, односно љекаром. Све више грађана посјећује виртуелне ординације и уз савјете онлајн љекара постављају дијагнозе и узимају терапију.

"Често посјећујем странице са садржајима које пружају савјете како се лијече одређене болести или препознају симптоми истих, јер немам времена да се обратим породичном љекару сваки пут када осјетим тегобе. Неријетко се дешава, када унесем у претрагу своје симптоме, да ми претраживач 'избаци' неке теже облике болести, за које сумњам да их имам, тако да вјерујем да овај начин лијечења није увијек поуздан'', каже Љиљана К.

ПОГРЕШНЕ ДИЈАГНОЗЕ: Заим Јатић, предсједник Удружења љекара породичне медицине ФБиХ, истиче да свако треба да је добро информисан те да о свом здравственом стању зна што више, али и додаје да терапија може да се добије само по препоруци љекара.

"Свакодневно ми долазе пацијенти који су себи сами успоставили дијагнозу и терапију. Знало је бити и тежих посљедица, након што одлуче да се лијече сами, или на наговор оних који се баве алтернативним облицима лијечења, а који их, на примјер, наговоре да узимају само чај, а искључе лијекове", истиче Јатић.

Он се присјетио и пацијента који се самоиницијативно лијечио травама, што је проузроковало такве проблеме да су љекари мјесецима стабилизовали његово стање.

"Порука грађанима је да треба да се информишу, али никада не треба искључивати терапију коју су добили од љекара, нити почињати самоиницијативно лијечење без консултовања са докторима", истакао је Јатић.

ЛИЈЕКОВИ НА ИНТЕРНЕТУ: Да куповина лијекова путем интернета представља велику опасност, истиче и Миодраг Фемић, предсједник Међународне асоцијације доктора медицине за југоистичну Европу.

"Не знате ни ко их производи, ни ко их увози, ни начин на који треба да их конзумирате и слично. Грађани много сједе за компјутером и траже. Паметније је да се јаве љекару, али мислим да смо мало постали лијени", каже Фемић.

Базирајући се на чињеницу да је интернет крцат савјетима како "излијечити" било коју болест, Фемић наглашава да је и то велики проблем.

"Малтене све се може 'излијечити' у року од пет дана, а онда долазе код доктора са тешким компликацијама. Зато је боље доћи код доктора, него радити на своју руку", савјетује Фемић.

Шта се најчешће тражи
  • Симптоми неке болести
  • Дијагностика
  • Лијечење 
  • Термини 
  • лабораторијске дијагностике

Због којих болести највише гуглају
  • Болести кардиоваскуларног система 
  • Болести штитне жлијезде 
  • Болести дојке 
  • Полно преносиве болести 
  • Дијете и брзо мршављење 
  • Карциноми дебелог цријева, простате и дојке 
(Независне новине)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Топ

16.10.2016 15:49

Кад они свакако не раде свој посао. Треба увести одстете и тузити их па да видис сто би се поправили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не познајеш право

16.10.2016 16:04

Тужити можеш само ако је против неког љекара подигнута оптужница или ако је исти дисциплински кажњен због неесавјесног лијечења

Name

Драган

16.10.2016 16:13

Е брате ти не познајес право. Мозес тузити увијек кад сматрас да си остецен.

Name

Треф

16.10.2016 15:59

Доктори су добри ако на преглед носиш новчаник ако идеш само са књизицом тешко ћеш се излецити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИХАИЛО МИКИЦ

16.10.2016 23:10

Због МИТА на којег су науцени раднуци у здравству ДАВЉЕНИК СЕ ХВАТА И ЗА СЛАМКУ!

Name

Др Гоогле

16.10.2016 16:26

Нису проблем доктори који узимају паре него наши дједови који су их навадили на то па то и данас траје и наравно да це свак сам покушати да сс излечи јер гоогле не тражи паре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драж

16.10.2016 20:08

А и доктори доприносе таквом стању.Они штедећи будзет својој установи прописују јефтине лијекове.Играју се специјалиста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

16.10.2016 20:29

Свака част поштеним и правим докторима, али мало их је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

17.10.2016 08:06

Које дискредитирање алтернативно-хербалистичког лијечења или народног лијечења. Плаћен чланак од фармацеутске мафије.

ОДГОВОРИТЕ