"Полиција и медији су манипулисали јавношћу"

Шеф Изборног штаба Српске демократске странке у Бијељини Милорад Софренић демантовао је данас оптужбе изнијете против њега у медијима о наводној куповини гласова од грађана ромске популације на локалним изборима.

Република Српска 12.10.2016 | 14:03
"Полиција и медији су манипулисали јавношћу"
Он је на ванредној конференцији за медије појаснио да је претходних седам дана био на службеном путу, те да није био у могућности раније да демантује неосноване оптужбе против њега, које су поједини медији искористили да направе медијску хајку и против СДС-а и против предсједника Изборног штаба СДС-а.

"Ово је била једна провидно осмишљена политичка конструкција противничке Коалиције на челу са Златком Максимовићем у којој је искоришћен грађанин ромске националности Мујо Бегановић, који има веома проблематичну прошлост и пред изборе је изашао из затвора, да би оптужили СДС за наводну изборну крађу. Коалиција је изашла у јавност само са његовом изјавом у којој он тврди да је мени предао неке личне карте Рома да би се на основу њих гласало за СДС и Томицу Стојановића, што није тачно и овом приликом то демантујем", категоричан је Софренић.

Он је изразио забринутост због манипулисања јавношћу на основу изјаве директора Полиције Републике Српске Дарка Ћулума који је изјавио да је кривично дјело ове наводне изборне крађе документовано и доказано.

"Не доказује Полиција кривична дјела, већ Тужилаштво и Суд. Није ми јасно како је уопште могао то да изјави када личне карте нити су нађене, нити су заплијењене, нити је неко помоћу њих гласао. Намеће се питање да ли је Бегановић те личне карте уопште предао икоме, јер ако је изјавио да их је предао мени, а није, онда су оне можда завршиле на неком другом мјесту, као на примјер у Успјешној Српској" , изразио је сумњу Софренић одговарајући на упорна питања режимских медија о овом исконструисаном случају.

Такође, он је појаснио да је читава ова фарса сасвим лоше осмишљена од стране коалиције окупљене око Златка Максимовића, јер су, вјероватно журећи да изманипулишу јавност, направили неколико грешака које показују да су ове оптужбе биле обична измишљотина.

"На листи СДС-а ове године налазио се и мој син Зоран Софренић, а они су навели да сам ја лобирао тим наводно украденим личним картама за Томицу Стојановића, што је поптуно нелогично, јер да сам их узео, логично би било да лобирам за сина, али то све показује да су хтјели да наруше углед мене и Стојановића, као истакнутих чланова СДС-а".

"Такође, потпуно је провидно да се вијест о наводној изборној крађи на порталу 'Блица' појавила ујутру 3. октобра, а да су личне карте наводно преузете у поподневним часовима 2. октобра. Постоји сумња да је 'Блиц' имао припремљену вијест за објаву, без узимања изјаве од Бегановића ", сматра Софренић, оцијенивши да је медијска хајка била осмишљена са циљем да се умањи изборни резултат СДС-а, а да је након избора настављено са оптужбама да би се оправдао дебакл Златка Максимовића.

Он је поставио питање надлежним органима да одговоре гдје су два наводна шлепера робних пакета намијењена Бегановићу, због чега нико није заплијенио ту робу, ни ухапсио лица која су је дистрибуирала и додао да је цијели изборни дан провео у свом родном селу Бродац.

Српска демократска странка, ГО Бијељина