"Policija i mediji su manipulisali javnošću"

Šef Izbornog štaba Srpske demokratske stranke u Bijeljini Milorad Sofrenić demantovao je danas optužbe iznijete protiv njega u medijima o navodnoj kupovini glasova od građana romske populacije na lokalnim izborima.

Republika Srpska 12.10.2016 | 14:03
"Policija i mediji su manipulisali javnošću"
On je na vanrednoj konferenciji za medije pojasnio da je prethodnih sedam dana bio na službenom putu, te da nije bio u mogućnosti ranije da demantuje neosnovane optužbe protiv njega, koje su pojedini mediji iskoristili da naprave medijsku hajku i protiv SDS-a i protiv predsjednika Izbornog štaba SDS-a.

"Ovo je bila jedna providno osmišljena politička konstrukcija protivničke Koalicije na čelu sa Zlatkom Maksimovićem u kojoj je iskorišćen građanin romske nacionalnosti Mujo Beganović, koji ima veoma problematičnu prošlost i pred izbore je izašao iz zatvora, da bi optužili SDS za navodnu izbornu krađu. Koalicija je izašla u javnost samo sa njegovom izjavom u kojoj on tvrdi da je meni predao neke lične karte Roma da bi se na osnovu njih glasalo za SDS i Tomicu Stojanovića, što nije tačno i ovom prilikom to demantujem", kategoričan je Sofrenić.

On je izrazio zabrinutost zbog manipulisanja javnošću na osnovu izjave direktora Policije Republike Srpske Darka Ćuluma koji je izjavio da je krivično djelo ove navodne izborne krađe dokumentovano i dokazano.

"Ne dokazuje Policija krivična djela, već Tužilaštvo i Sud. Nije mi jasno kako je uopšte mogao to da izjavi kada lične karte niti su nađene, niti su zaplijenjene, niti je neko pomoću njih glasao. Nameće se pitanje da li je Beganović te lične karte uopšte predao ikome, jer ako je izjavio da ih je predao meni, a nije, onda su one možda završile na nekom drugom mjestu, kao na primjer u Uspješnoj Srpskoj" , izrazio je sumnju Sofrenić odgovarajući na uporna pitanja režimskih medija o ovom iskonstruisanom slučaju.

Takođe, on je pojasnio da je čitava ova farsa sasvim loše osmišljena od strane koalicije okupljene oko Zlatka Maksimovića, jer su, vjerovatno žureći da izmanipulišu javnost, napravili nekoliko grešaka koje pokazuju da su ove optužbe bile obična izmišljotina.

"Na listi SDS-a ove godine nalazio se i moj sin Zoran Sofrenić, a oni su naveli da sam ja lobirao tim navodno ukradenim ličnim kartama za Tomicu Stojanovića, što je poptuno nelogično, jer da sam ih uzeo, logično bi bilo da lobiram za sina, ali to sve pokazuje da su htjeli da naruše ugled mene i Stojanovića, kao istaknutih članova SDS-a".

"Takođe, potpuno je providno da se vijest o navodnoj izbornoj krađi na portalu 'Blica' pojavila ujutru 3. oktobra, a da su lične karte navodno preuzete u popodnevnim časovima 2. oktobra. Postoji sumnja da je 'Blic' imao pripremljenu vijest za objavu, bez uzimanja izjave od Beganovića ", smatra Sofrenić, ocijenivši da je medijska hajka bila osmišljena sa ciljem da se umanji izborni rezultat SDS-a, a da je nakon izbora nastavljeno sa optužbama da bi se opravdao debakl Zlatka Maksimovića.

On je postavio pitanje nadležnim organima da odgovore gdje su dva navodna šlepera robnih paketa namijenjena Beganoviću, zbog čega niko nije zaplijenio tu robu, ni uhapsio lica koja su je distribuirala i dodao da je cijeli izborni dan proveo u svom rodnom selu Brodac.

Srpska demokratska stranka, GO Bijeljina