Девет начина за борбу против стреса

Иако је стрес због данашњег начина живота неизбежан, постоје начини да се овај проблем ублажи.

Здравље 09.10.2016 | 13:18
Девет начина за борбу против стреса
Смех смањује стрес. Када се смејете гласно, убрзава се крвоток, а тиме се повећава количина кисеоника која стиже до органа.

Проводите време с кућним љубимцем, јер само након неколико минута игре с мачком или псом, тело лучи хормоне због којих ћете се осећати боље. Истовремено се смањује количина хормнона повезаних са стресом, попут серотонина и пролактина који штете организму.

Поспремите простор у којем живите јер неуредност узрокује нежељену напетост. Стручњаци тврде да се људи сређивањем животног простора решавају стреса пошто ред на нас има задовољавајуће и умирујуће дејство.

Радите кућне послове док слушате музику, направите листу ствари које морате да урадите и крените на посао. Тако ћете се решити вишка калорија, а такође нећете бити константно уморни и под стресом.

Пијте сокове јер витамин Ц помаже у контроли стреса, снижавајући ниво хормона повезаних са стресом као што је кортизол.

Певајте, без обзира да ли то лепо звучите или не. Истраживања су показала да су људи који певају срећнији и отпорнији на стрес.

Шетајте, јер је то један од начина да подстакнете тело на лучење ендорфина, због чега ћете се осећати добро. Лагане вежбе су такође изузетно корисне.

Секс је сјајно оружје за борбу против стреса и опуштање јер снижава крвни притисак, повећава самопоуздање и осећај интимности с партнером.

Дубоко дишите и користите мирисе лаванде и рузумарина. Кисеоник ће вам помоћи да се смирите и победите стрес.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Девијант

09.10.2016 14:56

Није тачно да Серотонин штети организму.Смањен ниво Серотонина је повезан са депресијом, повећан ниво овог хормона доводи до осјећања смирености и среће.Антидепресиви раде тако што блокирају ензиме који смањују ниво овог хормона те тако доводе до повећања Серотонина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕПРЕСИЈА

09.10.2016 18:02

ДЕПРЕСИЈА СЕ НЕКАД ЗВАЛА МЕЛАНХОЛИЈА, ТУГА, НЕРАСПОЛОЖЕЊЕ, ПА СУ ГАНГСТЕРИ ИЗ ФАРМАЦЕУТСКЕ МАФИЈЕ НАПРАВИЛИ ОД ТОГА БОЛЕСТ. А ЛИЈЕК, ПУНО РАДА, ДОБАР СЕКС, СРЕДЈЕНИ ПОРОДИЧНИ ОДНОСИ И ШТО МАЊЕ БУДАЛЕТИНА ОКО СЕБЕ. У АМЕРИЦИ СЕ И НЕ ЛИЈЕЧИ МЕДИКАМЕМТИМА НЕГО ВИТАМОНОМ Д 3.

Name

Игор Сведска

09.10.2016 18:05

Серотонин је позната неуротрансмитерска кемикалија, која регулира функције попут фине мишићне контракције, регулације температуре, апетита, осјећаја боли, понашања, крвног тлака и дисања. Када је у равнотежи, даје осјећај задовољства и менталне опуштености.