Анорексија погубна за вид

Анорексија изазвана тешким поремећајем исхране може узроковати озбиљна оштећења вида, упозоравају истраживачи Универзитета у Атини.

Здравље 27.09.2016 | 10:25
Анорексија погубна за вид
АНОРЕКСИЈА изазвана тешким поремећајем исхране може узроковати озбиљна оштећења вида, упозоравају истраживачи Универзитета у Атини. Испитујући стање жуте мрље која се налази близу центра мрежњаче, задужене да се боље види, установили су да су и она и нервни завршеци који излазе из тог дела ока тањи код жена које имају проблем са овим поремећајем исхране.

Жене са дијагностикованом анорексијом имале су такозвану слабију електричну активност у оку, због чега су слабије могле да процесуирају слике. Међутим, мали број учесница обухваћених истраживањем није довољан за доношење дефинитивног мишљења. Међутим, даља истраживања треба да утврде да ли је овај дефицит прелиминарни знак који води ка даљем оштећењу вида, или се кроз исхрану нормализује са опоравком од примарне болести, поручују истраживачи.

Анорексија се најчешће јавља код младих жена од 12. до 25. година, при чему је један одсто адолесценткиња погођен овим тешким поремећајем.

Новости
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар