Anoreksija pogubna za vid

Anoreksija izazvana teškim poremećajem ishrane može uzrokovati ozbiljna oštećenja vida, upozoravaju istraživači Univerziteta u Atini.

Zdravlje 27.09.2016 | 10:25
Anoreksija pogubna za vid
ANOREKSIJA izazvana teškim poremećajem ishrane može uzrokovati ozbiljna oštećenja vida, upozoravaju istraživači Univerziteta u Atini. Ispitujući stanje žute mrlje koja se nalazi blizu centra mrežnjače, zadužene da se bolje vidi, ustanovili su da su i ona i nervni završeci koji izlaze iz tog dela oka tanji kod žena koje imaju problem sa ovim poremećajem ishrane.

Žene sa dijagnostikovanom anoreksijom imale su takozvanu slabiju električnu aktivnost u oku, zbog čega su slabije mogle da procesuiraju slike. Međutim, mali broj učesnica obuhvaćenih istraživanjem nije dovoljan za donošenje definitivnog mišljenja. Međutim, dalja istraživanja treba da utvrde da li je ovaj deficit preliminarni znak koji vodi ka daljem oštećenju vida, ili se kroz ishranu normalizuje sa oporavkom od primarne bolesti, poručuju istraživači.

Anoreksija se najčešće javlja kod mladih žena od 12. do 25. godina, pri čemu je jedan odsto adolescentkinja pogođen ovim teškim poremećajem.

Novosti
foto: internet

Komentari / 0

Ostavite komentar