ЦЕФТА споразум - припрема за улазак ЕУ

У Сарајеву је обиљежено 10 година од формирања ЦЕФТЕ, односно деценија од потписивања Уговора о слободној трговини земаља централне Европе. У чланству ЦЕФТЕ данас су, осим БиХ, Србија, Црна Гора, Албанија, Македонија, Молдавија и УНМИК-Косово, а прије уласка у Европску унију чланице ЦЕФТЕ биле су и: Хрватска, Бугарска, Чешка, Мађарска, Пољска, Румунија, Словачка и Словенија.

Босна и Херцеговина 06.09.2016 | 20:05
ЦЕФТА споразум - припрема за улазак ЕУ
"ЦЕФТА је важан регионални споразум који је либерализовао тржиште регије", сматра министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара БиХ Мирко Шаровић и напомиње да су, након земаља Европске уније, земље чланице ЦЕФТЕ најважнији спољнотрговински партнер БиХ.

"На спољнотрговинску размјену са земљама чланицама ЦЕФТЕ иде 15% укупне економије БиХ, док је са земљама Европске уније та размјена скоро двије трећине наше економије", каже Шаровић.

Европска унија подржава ЦЕФТА споразум и развој трговинских односа земаља регије, јер то доприноси стабилности и просперитету, што је дио европских интеграција.

"ЦЕФТА је структуром слична јединственом тржишту Европске уније, јер се на исти начин врши трговинска размјена. Можемо рећи да је ЦЕФТА, на неки начин, тренинг за европске интеграције, те да се БиХ чланством у ЦЕФТИ припрема за чланство у јединственом тржишту Европске уније", истиче шеф Секције за политичка и економска питања Делегације Европске уније у БиХ Јан Шнаидауф.

Уклањање царинских баријера између земаља чланица ЦЕФТЕ позитивно је утицало на спољнотргвинску размјену БиХ, али нецаринске баријере које су неке земље наметале због својих унутрашњих прописа, често су онемогућавале слободан проток роба. За БиХ је највећа потешкоћа била непризнавање њених сертификата, односно лабораторијских налаза.

"Сада је то ријешено и БиХ више нема проблема када су у питању лабораторијски налази. Међутим, сада је проблем количина лабораторија и њихова доступност свим произвођачима, односно производима које извозе", каже предсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Бруно Бојић и додаје да је задатак за нередни период омогућити испитивање узорака на терену и квалитетну сертификацију свих производа како би се омогућио несметан проток роба.

Несметан проток роба из БиХ, тачније воћа и поврћа, ускоро се може очекивати и према Русији. На састанку министра Шаровића и ентитетских министара пољопривреде договорено је да ресорна министраства и надлежне инспекцијске службе до краја седмице одклоне све неправилности које су констатоване у извјештају руске инспекције.

(БН телевизија)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Цуне

06.09.2016 18:29

А који цемо мој у европи!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

06.09.2016 18:41

Па ти неморас. Мозес и у Русију.

Name

з.ц.

06.09.2016 19:02

Цуне не би у Европу, њему је боље на јаслама које народ пуни, ако би у Европу зна могле би те јасле остати празне.

Name

Гојко

07.09.2016 05:09

Само тако,најпаметнији цовјек,ти једино заслузујес да будес будуци ПРЕДСЈЕДАВАЈУЦИ САВЈЕТА МИНИСТАРА.

ОДГОВОРИТЕ