CEFTA sporazum - priprema za ulazak EU

U Sarajevu je obilježeno 10 godina od formiranja CEFTE, odnosno decenija od potpisivanja Ugovora o slobodnoj trgovini zemalja centralne Evrope. U članstvu CEFTE danas su, osim BiH, Srbija, Crna Gora, Albanija, Makedonija, Moldavija i UNMIK-Kosovo, a prije ulaska u Evropsku uniju članice CEFTE bile su i: Hrvatska, Bugarska, Češka, Mađarska, Poljska, Rumunija, Slovačka i Slovenija.

Bosna i Hercegovina 06.09.2016 | 20:05
CEFTA sporazum - priprema za ulazak EU
"CEFTA je važan regionalni sporazum koji je liberalizovao tržište regije", smatra ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Mirko Šarović i napominje da su, nakon zemalja Evropske unije, zemlje članice CEFTE najvažniji spoljnotrgovinski partner BiH.

"Na spoljnotrgovinsku razmjenu sa zemljama članicama CEFTE ide 15% ukupne ekonomije BiH, dok je sa zemljama Evropske unije ta razmjena skoro dvije trećine naše ekonomije", kaže Šarović.

Evropska unija podržava CEFTA sporazum i razvoj trgovinskih odnosa zemalja regije, jer to doprinosi stabilnosti i prosperitetu, što je dio evropskih integracija.

"CEFTA je strukturom slična jedinstvenom tržištu Evropske unije, jer se na isti način vrši trgovinska razmjena. Možemo reći da je CEFTA, na neki način, trening za evropske integracije, te da se BiH članstvom u CEFTI priprema za članstvo u jedinstvenom tržištu Evropske unije", ističe šef Sekcije za politička i ekonomska pitanja Delegacije Evropske unije u BiH Jan Šnaidauf.

Uklanjanje carinskih barijera između zemalja članica CEFTE pozitivno je uticalo na spoljnotrgvinsku razmjenu BiH, ali necarinske barijere koje su neke zemlje nametale zbog svojih unutrašnjih propisa, često su onemogućavale slobodan protok roba. Za BiH je najveća poteškoća bila nepriznavanje njenih sertifikata, odnosno laboratorijskih nalaza.

"Sada je to riješeno i BiH više nema problema kada su u pitanju laboratorijski nalazi. Međutim, sada je problem količina laboratorija i njihova dostupnost svim proizvođačima, odnosno proizvodima koje izvoze", kaže predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Bruno Bojić i dodaje da je zadatak za neredni period omogućiti ispitivanje uzoraka na terenu i kvalitetnu sertifikaciju svih proizvoda kako bi se omogućio nesmetan protok roba.

Nesmetan protok roba iz BiH, tačnije voća i povrća, uskoro se može očekivati i prema Rusiji. Na sastanku ministra Šarovića i entitetskih ministara poljoprivrede dogovoreno je da resorna ministrastva i nadležne inspekcijske službe do kraja sedmice odklone sve nepravilnosti koje su konstatovane u izvještaju ruske inspekcije.

(BN televizija)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Cune

06.09.2016 18:29

A koji cemo moj u evropi!?

ODGOVORITE
Name

re

06.09.2016 18:41

Pa ti nemoras. Mozes i u Rusiju.

Name

z.c.

06.09.2016 19:02

Cune ne bi u Evropu, njemu je bolje na jaslama koje narod puni, ako bi u Evropu zna mogle bi te jasle ostati prazne.

Name

Gojko

07.09.2016 05:09

Samo tako,najpametniji covjek,ti jedino zasluzujes da budes buduci PREDSJEDAVAJUCI SAVJETA MINISTARA.

ODGOVORITE