7 сувенира из 7 свјетских земаља

Када год идете на пут, желите себи да купите неки прикладан сувенир. Наравно да ћете узети магнет или неку сличну ситницу која ће вас подсећати на град или земљу коју сте посетили. Али где је најбоље купити вино, где кожне ствари, а где накит?

Путовања 06.09.2016 | 09:34
 7 сувенира из 7 свјетских земаља
Производи од коже: Италија

Салваторе Ферагамо и Гучио Гучи имена су која су постала синоним за луксузне кожне производе. Све то захваљујући дугој традицији трговања, која се у Италији протеже кроз векове. И након дугих покушаја, Италијани су дошли до најфиније израде коже. Наравно, главни град моде свакако је Милано, где ћете пронаћи скупе и познате брандове, али ако знате где да тражите, наћи ћете изузетно квалитетне ципеле и торбе по приступачним ценама. Део њих можете наћи у аутлетима, којих на 'Чизми' не мањка.

Накит: Индија

У Индији је накит одувек део традиције и до њега се прилично држи. Уосталом, један од најславнијих дијаманата икад, Кох - и- Ноор, пронађен је у Индији и поклоњен краљици Викторији. За разне фестивале и свечаности, којих овде не мањка, Индијци се 'наружавају' накитом, а ако вас пут нанесе у Делхи, обавезно посетите две огромне пијаце, Чандни чок и Дилли хаат.

Вино: Француска

Зар сте уопште сумњали? Уз море винарија широм целе земље, вино заиста можете набавити јефтино. Не треба да трошите стотине евра на скупе флаше, али чак и скупоцене марке понекад можете добити за 5 до 10 евра. Ако сте винољубац, посетите Бургундију и набавите неколико добрих боца у локалним винаријама.

Вуна: Исланд

Наравно, Исланд није највећи светски произвођач вуне, али исландска вуна је још од 9. века позната као она која ће вас држати на сувом и топлом. Приуштите себи култни Лопапејса џемпер, а ако волите модерне ствари, посетите радњу ГуСТ.

Свила: Кина

Према легенди, свила се у Кини израђује већ пуних пет хиљада година. Тако да, ако сте у Пекингу, запутите се на главну пијацу свиле, која се налази у близини кинеског Светског трговинског центра. Овде наиме, више од 1700 трговаца свакодневно барата: свилом. Ако тражите јефтине ствари, за вас је прави избор град Сузхоу, познат и као главни град свиле у земљи.

Сатови: Швајцарска

Добро, овим не откривамо топлу воду. Иако и у Швајцарској можете наћи повољне сатове, она је ипак земља у којој купујете луксузне сатове марак познатих произвођача попут Ролекса. Тако да, ако нисте баш при парама, тешко ћете се из Швајцарске вратити с неким спектакуларним сатом…

Цигаре: Куба

Кад сте већ туриста на Куби, не преостаје вам ништа друго него да се завалите испод сунцобрана и запалите добру цигару. Најпознатије су оне марке кохиба, а да будете сигурни како купујете оригиналне цигаре, потражите их у Ла каза дел Хабано радњама. Наравно, ако сте заинтересовани за то како цигаре настају, посетите легендарну фабрику Партагас.

Б 92
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар