Борба: Мито цвјета док власт пише законе

Комисија чији је задатак да проводи Стратегију за борбу против корупције у Републици Српској није засједала од априла 2015, када је и формирана.

Република Српска 05.09.2016 | 22:58
Борба: Мито цвјета док власт пише законе
Док у невладиним организацијама и опозицији кажу да је ово слика и прилика како се власт „бори“ против корупције, из Министарства правде Републике Српске, чији министар председава Комисијом, хвале се да су након прве сједнице припремили неколико закона.

Они би требало да буду усвојени до краја године и то је, наводно, услов да би Комисија могла поново да се састане. Ријеч је о новом кривичном закону Републике Српске који доноси другачија решења против прања новца и финансирања тероризма, што је један од услова за уклањање БиХ са „сиве листе“ Савјета Европе.

Новина у правном систену Српске је закон о поступку пријаве корупције и заштите лица која пријављују корупцију код послодавца у јавном и приватном сектору.

Међутим, портпаролка „Транспаренси интернешенел БиХ“ Ивана Корајлић упозорава да то није довољно и да би се могла поновити ситуација са претходном Стратегијом чије време важења је истекло, а нико никад није знао шта је урађено.

Председник Одбора за безбједност Народне скупштине Републике Српске Миланко Михајилица затражио је да буде искључен из Комисије, јер сматра да власт не ради ништа на том пољу.

Влада је разматрала захтев и закључила да он и даље треба да има статус пуноправног члана.

"Не пада ми на памет. Нека они раде свој посао и више енергије потроше да ослободе политичког утицаја правосудне институције", одговара Михајилица.

(Блиц.рс)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Дон Кихот

05.09.2016 18:37

Не,не, код нас нема корупције у аутократској држави каква је наша све се зна , само је мали проблем око величине и броја које још нису савладани , тако да мита нема јер је природно да бајо има највише јер "треба му људи " па видите да је све скупо.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

05.09.2016 18:51

Шта вас брига шта влада пише, корупција се пријављује полицији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милиција еx

05.09.2016 21:51

Којој полицији..??!! Па полиција је унапријеђена у чуварску службу.

Name

истина

06.09.2016 14:19

И ста кад пријавис ил заврси ад акта у некој од латицица тузиоца или најебе онај ко је пријавио , никад онај ко треба.