Borba: Mito cvjeta dok vlast piše zakone

Komisija čiji je zadatak da provodi Strategiju za borbu protiv korupcije u Republici Srpskoj nije zasjedala od aprila 2015, kada je i formirana.

Republika Srpska 05.09.2016 | 22:58
Borba: Mito cvjeta dok vlast piše zakone
Dok u nevladinim organizacijama i opoziciji kažu da je ovo slika i prilika kako se vlast „bori“ protiv korupcije, iz Ministarstva pravde Republike Srpske, čiji ministar predsedava Komisijom, hvale se da su nakon prve sjednice pripremili nekoliko zakona.

Oni bi trebalo da budu usvojeni do kraja godine i to je, navodno, uslov da bi Komisija mogla ponovo da se sastane. Riječ je o novom krivičnom zakonu Republike Srpske koji donosi drugačija rešenja protiv pranja novca i finansiranja terorizma, što je jedan od uslova za uklanjanje BiH sa „sive liste“ Savjeta Evrope.

Novina u pravnom sistenu Srpske je zakon o postupku prijave korupcije i zaštite lica koja prijavljuju korupciju kod poslodavca u javnom i privatnom sektoru.

Međutim, portparolka „Transparensi internešenel BiH“ Ivana Korajlić upozorava da to nije dovoljno i da bi se mogla ponoviti situacija sa prethodnom Strategijom čije vreme važenja je isteklo, a niko nikad nije znao šta je urađeno.

Predsednik Odbora za bezbjednost Narodne skupštine Republike Srpske Milanko Mihajilica zatražio je da bude isključen iz Komisije, jer smatra da vlast ne radi ništa na tom polju.

Vlada je razmatrala zahtev i zaključila da on i dalje treba da ima status punopravnog člana.

"Ne pada mi na pamet. Neka oni rade svoj posao i više energije potroše da oslobode političkog uticaja pravosudne institucije", odgovara Mihajilica.

(Blic.rs)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Don Kihot

05.09.2016 18:37

Ne,ne, kod nas nema korupcije u autokratskoj državi kakva je naša sve se zna , samo je mali problem oko veličine i broja koje još nisu savladani , tako da mita nema jer je prirodno da bajo ima najviše jer "treba mu ljudi " pa vidite da je sve skupo.....

ODGOVORITE
Name

Hm

05.09.2016 18:51

Šta vas briga šta vlada piše, korupcija se prijavljuje policiji.

ODGOVORITE
Name

Milicija ex

05.09.2016 21:51

Kojoj policiji..??!! Pa policija je unaprijeđena u čuvarsku službu.

Name

istina

06.09.2016 14:19

I sta kad prijavis il zavrsi ad akta u nekoj od laticica tuzioca ili najebe onaj ko je prijavio , nikad onaj ko treba.