У клупама и будући часовничари, златари

У новој школској години средњошколци у Републици Српској су показали интересовања за трогодишње смерове за занимања часовничар, златар и оптичар, као и за техничара машинске енергетике.

Република Српска 01.09.2016 | 12:40
У клупама и будући часовничари, златари
Увођење ових занимања тражило је тржиште рада, а ученици су исказали велико интересовање за њих, наводе у ресорном министарству.

"Када је реч о средњем образовању, 80 одсто ученика ове године уписало је занимања четвртог степена сложености, а 20 одсто ученика занимања трећег степена сложености", наводе из Министарства просвете и културе Републике Српске.



Министарство је, како је саопштено, изменило наставни план и програм за занимања економски техничар и банкарски техничар тако што је повећало фонд часова математике и ускладило часове из овог предмета са осталим занимањима четвртог степена сложености.  

Осим тога, измене се односе на модуле књиговодства који се изучавају у оквиру практичне наставе, односно банкарске обуке у занимању банкарски техничар, који су додати модулима предмета књиговодство за први, други и трећи разред занимања економски техничар, пословно-правни техничар и банкарски техничар.

"Министарство је, у сарадњи са Републичким педагошким заводом, у протеклом периоду радило на развоју националних наставних планова и програма за занимања четвртог степена сложености у области умјетности: ликовни техничар, техничар дизајна графике и техничар дизајна ентеријера и индустријских производа, имајући у виду да су у примени били наставни планови и програми Србије" истичу у министарству, преноси Срна.

У наредном периоду Министарство ће радити евалуацију наставних планова и програма за занимања архитектонски техничар и грађевински техничар, имајући у виду да је у школској 2015/2016. години генерација ученика завршила школовање по новим и модернизованим програмима.

Извор: Срна/Блиц

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

всс

01.09.2016 19:17

Које будале.

ОДГОВОРИТЕ