U klupama i budući časovničari, zlatari

U novoj školskoj godini srednjoškolci u Republici Srpskoj su pokazali interesovanja za trogodišnje smerove za zanimanja časovničar, zlatar i optičar, kao i za tehničara mašinske energetike.

Republika Srpska 01.09.2016 | 12:40
U klupama i budući časovničari, zlatari
Uvođenje ovih zanimanja tražilo je tržište rada, a učenici su iskazali veliko interesovanje za njih, navode u resornom ministarstvu.

"Kada je reč o srednjem obrazovanju, 80 odsto učenika ove godine upisalo je zanimanja četvrtog stepena složenosti, a 20 odsto učenika zanimanja trećeg stepena složenosti", navode iz Ministarstva prosvete i kulture Republike Srpske.Ministarstvo je, kako je saopšteno, izmenilo nastavni plan i program za zanimanja ekonomski tehničar i bankarski tehničar tako što je povećalo fond časova matematike i uskladilo časove iz ovog predmeta sa ostalim zanimanjima četvrtog stepena složenosti.  

Osim toga, izmene se odnose na module knjigovodstva koji se izučavaju u okviru praktične nastave, odnosno bankarske obuke u zanimanju bankarski tehničar, koji su dodati modulima predmeta knjigovodstvo za prvi, drugi i treći razred zanimanja ekonomski tehničar, poslovno-pravni tehničar i bankarski tehničar.

"Ministarstvo je, u saradnji sa Republičkim pedagoškim zavodom, u proteklom periodu radilo na razvoju nacionalnih nastavnih planova i programa za zanimanja četvrtog stepena složenosti u oblasti umjetnosti: likovni tehničar, tehničar dizajna grafike i tehničar dizajna enterijera i industrijskih proizvoda, imajući u vidu da su u primeni bili nastavni planovi i programi Srbije" ističu u ministarstvu, prenosi Srna.

U narednom periodu Ministarstvo će raditi evaluaciju nastavnih planova i programa za zanimanja arhitektonski tehničar i građevinski tehničar, imajući u vidu da je u školskoj 2015/2016. godini generacija učenika završila školovanje po novim i modernizovanim programima.

Izvor: Srna/Blic

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

vss

01.09.2016 21:17

Koje budale.

ODGOVORITE