10.700 несталих и даље без гроба и помена

Проналажење бораца и цивила који су нестали у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату требало би да буде национални интерес Републике Српске, једна је од порука упућених поводом Међународног дана несталих.

Република Српска 30.08.2016 | 21:40
10.700 несталих и даље без гроба и помена
Проблем тражења несталих је горуће неријешено питање и у региону.

На простору бивше Југославије трага се за око 10 хиљада и 700 несталих лица. Породице несталих указују да је потребно да све државе озбиљније приступе овом питању, јер само његово рјешење може довести до нормализације односа.

Република Српска трага за још 1.665 несталих бораца и цивила из протеклог одбрамбено-отаџбинског рата, а у три спомен-костурнице у Републици Српској - у Бањалуци, Невесињу и Источном Сарајеву, још се налази 650 неидентификованих посмртних остатака.

У цркви посвећеној цару Лазару у бијељинској касарни окупиле су се породице које већ више од двије деценије траже своје најмилије. Служен је парастос да, како кажу, макар на овакав начин, преко Бога поруче да мисле на њих.

Породице несталих су већином препуштене себи. Власти немају слуха за њихову бол и патњу, а поготово не за вапај да бар пронађу кости својих најмилијих и достојно их сахране, указују и српске мајке из Србије и Хрватске.

Мајка резервног капетана Ромка Олеара дошла је до свједока који су потврдили да је њен син убијен у полицији у Осијеку децембра 1991. године, за шта је окривљен и Бранимир Главаш, али његове посмртне остатке није могла пронаћи.

Олгица Божанић, председник регионалне координације породица несталих, истиче да је питање насталих изнад политичких уверења, односно да је заједничка борба породица које трагају за најмилијима, једини пут до истине.

Чланови породица несталих положли су цвеће и венце на споменик на Ташмајдану, а затим је делегација Координације у Влади Србије предала писмо за премијера Александра Вучића.



БН Телевизија

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Лија

31.08.2016 08:48

Сарајево је највећа урбана гробница у окружењу. Нема парка да у њему нису затрпавани Срби убијени у току рата. Градска депонија је посебна прича.

ОДГОВОРИТЕ