10.700 nestalih i dalje bez groba i pomena

Pronalaženje boraca i civila koji su nestali u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu trebalo bi da bude nacionalni interes Republike Srpske, jedna je od poruka upućenih povodom Međunarodnog dana nestalih.

Republika Srpska 30.08.2016 | 21:40
10.700 nestalih i dalje bez groba i pomena
Problem traženja nestalih je goruće neriješeno pitanje i u regionu.

Na prostoru bivše Jugoslavije traga se za oko 10 hiljada i 700 nestalih lica. Porodice nestalih ukazuju da je potrebno da sve države ozbiljnije pristupe ovom pitanju, jer samo njegovo rješenje može dovesti do normalizacije odnosa.

Republika Srpska traga za još 1.665 nestalih boraca i civila iz proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata, a u tri spomen-kosturnice u Republici Srpskoj - u Banjaluci, Nevesinju i Istočnom Sarajevu, još se nalazi 650 neidentifikovanih posmrtnih ostataka.

U crkvi posvećenoj caru Lazaru u bijeljinskoj kasarni okupile su se porodice koje već više od dvije decenije traže svoje najmilije. Služen je parastos da, kako kažu, makar na ovakav način, preko Boga poruče da misle na njih.

Porodice nestalih su većinom prepuštene sebi. Vlasti nemaju sluha za njihovu bol i patnju, a pogotovo ne za vapaj da bar pronađu kosti svojih najmilijih i dostojno ih sahrane, ukazuju i srpske majke iz Srbije i Hrvatske.

Majka rezervnog kapetana Romka Oleara došla je do svjedoka koji su potvrdili da je njen sin ubijen u policiji u Osijeku decembra 1991. godine, za šta je okrivljen i Branimir Glavaš, ali njegove posmrtne ostatke nije mogla pronaći.

Olgica Božanić, predsednik regionalne koordinacije porodica nestalih, ističe da je pitanje nastalih iznad političkih uverenja, odnosno da je zajednička borba porodica koje tragaju za najmilijima, jedini put do istine.

Članovi porodica nestalih položli su cveće i vence na spomenik na Tašmajdanu, a zatim je delegacija Koordinacije u Vladi Srbije predala pismo za premijera Aleksandra Vučića.



BN Televizija

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Лија

31.08.2016 08:48

Сарајево је највећа урбана гробница у окружењу. Нема парка да у њему нису затрпавани Срби убијени у току рата. Градска депонија је посебна прича.

ODGOVORITE