Страни језик постаје обавезан и за прваке

Страни језик, као обавезан предмет, од школске 2017/18. године требало би да добију и ученици првог и другог разреда основних школа у Републици Српској, који би кроз занимљиве садржаје, музику, игру, цртање или бојење лакше упијали нова знања.

Република Српска 30.08.2016 | 22:40
Страни језик постаје обавезан и за прваке
У Министарству просвјете и културе РС кажу да већ неко вријеме разматрају ову идеју.

"Истраживања показују да млађа дјеца, играјући се и гледајући цртане филмове, много брже уче страни језик, него старија. Због тога размишљамо да, ако не ове, јер је сад већ касно, страни језик у први и други разред уведемо наредне школске године", рекао је министар просвјете и културе, Дане Малешевић.

Приједлог о увођењу страних језика и у ниже разреде поздравили су многи родитељи, али и стручњаци који раде са дјецом.

Директор ОШ "Вук Стефановић Караџић" Бањалука и професор енглеског језика, Татјана Вилендечић, каже да нема границе кад је у питању учење страног језика.

"Што раније почне да учи страни језик, дијете боље савладава препреке. Учење страног језика неће ни у једном тренутку лоше утицати на матерњи језик, јер дијете има довољно развијено говорно подручје да већ од вртића може почети са учењем страног језика", рекла је Вилендечићева.

Малешевић је послије састанка са представницима актива директора основних и средњих школа, истакао да је све спремно за нову школску годину, која почиње у четвртак, 1. септембра. Малешевић је најавио да ће у овогодишњи план и програм рада бити уведена обавезна посјета Меморијалном центру "Доња Градина".

"Школе које се налазе у близини Меморијалног центра ће имати једнодневну посјету, док ће удаљеније организовати дводневну посјету Градини, умјесто посјета неким другим мјестима. Потребно је да ученици упознају овај дио Српске и њену историју", рекао је Малешевић.

Он је овом приликом са директорима школа разговарао и о посебном колективном уговору који је потписан, као и обавезама Министарства предвиђеним у Стратегији развоја образовања. Тренутно се сумирају примједбе на нацрт закона о основном образовању, те се припрема приједлог закона, који би већ у октобру требало да разматра Народна скупштина РС.

Малешевић је најавио и реорганизацију Педагошког завода, као и Завода за образовање одраслих.

"Педагошки завод треба да се припреми на увођење мале матуре, те на екстерно вредновање ученичких знања у средњим школама, док ће Завод за образовање одраслих бити трансформисан у Центар за стручно образовање", појаснио је Малешевић.

Извор: Глас Српске

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Сова

30.08.2016 21:05

А како ти можеш бити министар кад не говориш ни један страни језик?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕ ГОТХИА

31.08.2016 07:39

МА ВИДИ ТИ ПОМОЋНИЦЕ МИНИСТРА - ПАМЕТНА ДА НЕ МОЖЕ БИТИ ПАМЕТНИЈА !!!

Name

јоја

31.08.2016 09:13

Једва је скрпила факс уз низ интервенција,а министар магистриро и докториро у Зрењанину ако није фалсификовао диплому.

Name

Професор Дејан

30.08.2016 21:07

Професор сам историје, и уцесник вец дузе времена разних пројеката које организује Јеврејска заједница са министарством просвете РС. На тим семинарима сам видио, науцио или како зелите год да се изјасним али прије свега науцио колико се труда треба улозити о насим зртвама из Другог свјетског рата. Ни једна зртва није безнацајна али радим са дјецом, прицам са људима, и могу констатовати, поразавајуце је колико смо неедуковани о томе и колико не познајемо и не препознајемо велицину страдања из Другог свјетског рата. Ја знам да је тада резим гурао ствари под тепих за рад братства и јединства али сада имамо прилику и МОРАМО подици свјест и савјест о страдању и нацину страдања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зарада

30.08.2016 22:39

Наравно,ето вама зараде од удзбеника а дјеци ломите кицме руксацима и пуните главе глупостима док свој језик и историју нити познају нити могу постици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

никс

31.08.2016 05:32

Науците ви дјецу прво да знају српски језик. Када их то науците онда предјите на стране језике. Многима су граматика и правопис непознате теме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За матерњи

31.08.2016 19:53

Браво, Микс! Они би само неке измјене правили да испадне да нешто раде. Какав црни страни језика у првом разреду. Дјеца уче енглески од 3. разреда и науце до краја године а то је око 72 часа можда да кажу Хи. Које будалаштине. Као просвјетни радник који ради 30 година, мислим да сам компетентан да дам своје мишљење о томе. Да ли министар размишља да уведе неке новине из васпитања јер је укинуто у школама које се још увијек називају васпитно-образовне установе? Нипошто. Да ли размишља да се дјеци забрани улазак у кладионице и кафиће? Не! Изласци послије 21 час као свугдје у нормалним земљама? Да ли размишља да мало дјеци приближи српску(али праву) историју. Мисли ли министар да је Николу Теслу довољно само споменути на неком часу или он завређује више? И још много тога. На крају, кад боље размислим, не знам шта ће нам то министарство. Прије га нисмо ни имали или ја не знам да је било. Био је наставник, наставни програм и то је све. Данас је превише упута и смјерница и све нас то води на погрешан пут.

Name

Село

31.08.2016 08:00

Микс слазем се са твојом констатацијом БРАВО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РадикалНО

31.08.2016 08:00

Још мало па ће нам основци бити образованији од министара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

запажање

31.08.2016 16:20

Министар има говорну ману као да с... кад говори а камоли да зна стране језике и њихову културу.Посјећује вечери тамбуре по селима то је његов ниво.Успут се бави криминалом поткрадајући професоре нпр;отимајући им превоз и омогућује незаконито запошљавање днс кадрова,неће дуго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дадо

31.08.2016 16:53

Помоћница је из велике крадуше што би се рекло фолклорни лик а о знању и образовању је смијешно говорити кад их смјене памтиће их као ликове који су максимално користили функцију да се обогате.

ОДГОВОРИТЕ