Strani jezik postaje obavezan i za prvake

Strani jezik, kao obavezan predmet, od školske 2017/18. godine trebalo bi da dobiju i učenici prvog i drugog razreda osnovnih škola u Republici Srpskoj, koji bi kroz zanimljive sadržaje, muziku, igru, crtanje ili bojenje lakše upijali nova znanja.

Republika Srpska 30.08.2016 | 22:40
Strani jezik postaje obavezan i za prvake
U Ministarstvu prosvjete i kulture RS kažu da već neko vrijeme razmatraju ovu ideju.

"Istraživanja pokazuju da mlađa djeca, igrajući se i gledajući crtane filmove, mnogo brže uče strani jezik, nego starija. Zbog toga razmišljamo da, ako ne ove, jer je sad već kasno, strani jezik u prvi i drugi razred uvedemo naredne školske godine", rekao je ministar prosvjete i kulture, Dane Malešević.

Prijedlog o uvođenju stranih jezika i u niže razrede pozdravili su mnogi roditelji, ali i stručnjaci koji rade sa djecom.

Direktor OŠ "Vuk Stefanović Karadžić" Banjaluka i profesor engleskog jezika, Tatjana Vilendečić, kaže da nema granice kad je u pitanju učenje stranog jezika.

"Što ranije počne da uči strani jezik, dijete bolje savladava prepreke. Učenje stranog jezika neće ni u jednom trenutku loše uticati na maternji jezik, jer dijete ima dovoljno razvijeno govorno područje da već od vrtića može početi sa učenjem stranog jezika", rekla je Vilendečićeva.

Malešević je poslije sastanka sa predstavnicima aktiva direktora osnovnih i srednjih škola, istakao da je sve spremno za novu školsku godinu, koja počinje u četvrtak, 1. septembra. Malešević je najavio da će u ovogodišnji plan i program rada biti uvedena obavezna posjeta Memorijalnom centru "Donja Gradina".

"Škole koje se nalaze u blizini Memorijalnog centra će imati jednodnevnu posjetu, dok će udaljenije organizovati dvodnevnu posjetu Gradini, umjesto posjeta nekim drugim mjestima. Potrebno je da učenici upoznaju ovaj dio Srpske i njenu istoriju", rekao je Malešević.

On je ovom prilikom sa direktorima škola razgovarao i o posebnom kolektivnom ugovoru koji je potpisan, kao i obavezama Ministarstva predviđenim u Strategiji razvoja obrazovanja. Trenutno se sumiraju primjedbe na nacrt zakona o osnovnom obrazovanju, te se priprema prijedlog zakona, koji bi već u oktobru trebalo da razmatra Narodna skupština RS.

Malešević je najavio i reorganizaciju Pedagoškog zavoda, kao i Zavoda za obrazovanje odraslih.

"Pedagoški zavod treba da se pripremi na uvođenje male mature, te na eksterno vrednovanje učeničkih znanja u srednjim školama, dok će Zavod za obrazovanje odraslih biti transformisan u Centar za stručno obrazovanje", pojasnio je Malešević.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Sova

30.08.2016 21:05

A kako ti možeš biti ministar kad ne govoriš ni jedan strani jezik?

ODGOVORITE
Name

DE GOTHIA

31.08.2016 07:39

MA VIDI TI POMOĆNICE MINISTRA - PAMETNA DA NE MOŽE BITI PAMETNIJA !!!

Name

joja

31.08.2016 09:13

Jedva je skrpila faks uz niz intervencija,a ministar magistriro i doktoriro u Zrenjaninu ako nije falsifikovao diplomu.

Name

Profesor Dejan

30.08.2016 21:07

Profesor sam istorije, i ucesnik vec duze vremena raznih projekata koje organizuje Jevrejska zajednica sa ministarstvom prosvete RS. Na tim seminarima sam vidio, naucio ili kako zelite god da se izjasnim ali prije svega naucio koliko se truda treba uloziti o nasim zrtvama iz Drugog svjetskog rata. Ni jedna zrtva nije beznacajna ali radim sa djecom, pricam sa ljudima, i mogu konstatovati, porazavajuce je koliko smo needukovani o tome i koliko ne poznajemo i ne prepoznajemo velicinu stradanja iz Drugog svjetskog rata. Ja znam da je tada rezim gurao stvari pod tepih za rad bratstva i jedinstva ali sada imamo priliku i MORAMO podici svjest i savjest o stradanju i nacinu stradanja.

ODGOVORITE
Name

zarada

30.08.2016 22:39

Naravno,eto vama zarade od udzbenika a djeci lomite kicme ruksacima i punite glave glupostima dok svoj jezik i istoriju niti poznaju niti mogu postici.

ODGOVORITE
Name

niks

31.08.2016 05:32

Naucite vi djecu prvo da znaju srpski jezik. Kada ih to naucite onda predjite na strane jezike. Mnogima su gramatika i pravopis nepoznate teme.

ODGOVORITE
Name

Za maternji

31.08.2016 19:53

Bravo, Miks! Oni bi samo neke izmjene pravili da ispadne da nešto rade. Kakav crni strani jezika u prvom razredu. Djeca uče engleski od 3. razreda i nauce do kraja godine a to je oko 72 časa možda da kažu Hi. Koje budalaštine. Kao prosvjetni radnik koji radi 30 godina, mislim da sam kompetentan da dam svoje mišljenje o tome. Da li ministar razmišlja da uvede neke novine iz vaspitanja jer je ukinuto u školama koje se još uvijek nazivaju vaspitno-obrazovne ustanove? Nipošto. Da li razmišlja da se djeci zabrani ulazak u kladionice i kafiće? Ne! Izlasci poslije 21 čas kao svugdje u normalnim zemljama? Da li razmišlja da malo djeci približi srpsku(ali pravu) istoriju. Misli li ministar da je Nikolu Teslu dovoljno samo spomenuti na nekom času ili on zavređuje više? I još mnogo toga. Na kraju, kad bolje razmislim, ne znam šta će nam to ministarstvo. Prije ga nismo ni imali ili ja ne znam da je bilo. Bio je nastavnik, nastavni program i to je sve. Danas je previše uputa i smjernica i sve nas to vodi na pogrešan put.

Name

Selo

31.08.2016 08:00

Miks slazem se sa tvojom konstatacijom BRAVO.

ODGOVORITE
Name

RadikalNO

31.08.2016 08:00

Još malo pa će nam osnovci biti obrazovaniji od ministara.

ODGOVORITE
Name

zapažanje

31.08.2016 16:20

Ministar ima govornu manu kao da s... kad govori a kamoli da zna strane jezike i njihovu kulturu.Posjećuje večeri tambure po selima to je njegov nivo.Usput se bavi kriminalom potkradajući profesore npr;otimajući im prevoz i omogućuje nezakonito zapošljavanje dns kadrova,neće dugo.

ODGOVORITE
Name

dado

31.08.2016 16:53

Pomoćnica je iz velike kraduše što bi se reklo folklorni lik a o znanju i obrazovanju je smiješno govoriti kad ih smjene pamtiće ih kao likove koji su maksimalno koristili funkciju da se obogate.

ODGOVORITE