Популарна: Здрава исхрана три пута скупља

Све више људи одлучује се за куповину и узгајање органског воћа и поврћа, иако захтјева пуно пажње и времена, те кошта много више од уобичајене.

Република Српска 28.08.2016 | 19:20
Популарна: Здрава исхрана три пута скупља
Већина не размишља пуно о квалитету хране коју купује, али је познато да многи узгајивачи воћа и поврћа, у циљу постизања што бољих приноса, употребљавају много пестицида који су опасни по здравље.

Супротно томе, постоји органска храна произведена на еколошки чистом и здравом земљишту, у чистом окружењу, без употребе хемијских супстанци, пише ЕуроБлиц.

"Органска производња је производња воћа и поврћа без третирања вјештачким препаратима. Третирање долази у обзир, али само алгама, копривом, бијелим луком, чајевима, односно неким природним материјама", објашњава агроном Николина Ђекић.

С обзиром да је органско воће и поврће до три пута скупље, на нашим просторима постоји мало лиценцирананих фирми за органску производњу, јер се ријетко ко упушта у овај посао. Суштинска разлика је да се биљке третирају тако да спрјечавају настанак отрова, а не да се, кад се појави, пршће хемикалијама.



"Много је теже произвести органску храну, јер сте ту даноноћно, стално пратите раст и развој биљака и пуно је теже одбранити од штеточина које нападају храну. Органсака храна се и откупљује и продаје за више новца, јер је потребно пуно више времена и улагања", истакла је Ђекићева.

Она додаје да се на нашим просторима полако, али сигурно развија свијест о томе колико се уствари нездраво хранимо и да је органски производ много здравији.

"Органске јагоде су три пута скупље од третираних, али ако упоредимо како настају једне а како друге, цијена треба да буде пуно већа. Међутим, ми немамо ни тржиште ни услове за то. Идеално би било да сви имамо своју башту, али нажалост, нисамо сви у ситуацији да узгајамо поврће нити да купујемо само здраву храну", каже она.



То доказује и чињеница да све више породица, првенствено због свога здравља, затим и због развијања бизниса, крену од мале баште за своје потребе, па полако почну радити на велико.

Милена Сарић, из Прњавора, првенствено због здравља, али и у циљу да створи здраве навике своје дјеце, кренула је од мале баште купуса и лука, а сада има право мало богаство разноврсног органског поврћа.

"Сви знамо да здравље зависи од исхране, али то не схватамо озбиљно. Ја сам то схватила када је кћерка имала проблема са здрављем. С обзиром да немам новца да купујем скупу и здраву храну почела сам сама са узгојем и сада готово сваки ручак правим из своје баште", каже Милена.

(ЕуроБлиц)

Коментари / 0

Оставите коментар