Близу наше Земље нађена Земља 2

Планета из сазвежђа Проксима Кентаури удаљена је само четири светлосне године од Земље, што је чини најближним небеским телом сличним нашој планети.

Свијет 25.08.2016 | 07:44
Близу наше Земље нађена Земља 2
Планета, позната као Проксима б, толико нам је близу, да није искључено да би неке од будућих генерација свемирских летелица и сонди могле да је истражују, и да би човечанство чак једног дана могло да је настани.

Налази се у настањивој зони звезданог система, готово је исте величине као Земља, а судећи према свим њеним карактеристикама, представља савршено тло за настанак ванземаљског живота.

Проксима б је ближа својој звезди него што је Земља Сунцу – потребно јој је само 11,2 дана да обиђе око ње, а њена звезда је много загаситија од Сунца.

Ипак, на планету пада велика количина УВ и рендгенских зрака, што значи да би живи организми у борби за опстанак морали некако да постану отпорни на ту радијацију.

С обзиром на то да живи свет на Земљи не би могао да преживи без воде, научници ће током даљег истраживања покушати да утврде да ли је има и на овом небеском телу, а ако је одговор потврдан, да ли се налази у течном стању. Такође ће покушати да сазнају нешто више о њеној атмосфери.

“Надамо се да ће ово велико откриће инспирисати будуће генерације научника да наставе да посматрају свемир. Потрага за животом на планети Проксима б је следеће чиме планирамо да се бавимо”, рекао је доктор Гиљем Англада-Ескуде са Универзитета “Краљица Мери” у Лондону, водећи научник истраживања који је управљао међународним тимом астронома од 30 људи.

Планета је пронађена током анализе података које су прикупили телескопи Европске јужне опсерваторије (ЕСО) између 2000. и 2014, као и 2016. године.

ИНДЕПЕНДЕНТ
Фото: ЕСО/Пале Ред Дот.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Драган

25.08.2016 12:08

Несто није у реду ,одавно су нас требали заскоцити ванземаљци или масине са других свјетова!?Засто нису не знам. Цудно,толико галаксија ,звијезда,скоро свака има планете !? Бас цудно .

ОДГОВОРИТЕ
Name

цица.

26.08.2016 11:49

ГДЕ да набавим карту!која агенција има овлаштење.

Name

Ре-Драгане

26.08.2016 11:54

Нема никог, осим нас.

Name

Анте

27.08.2016 06:54

Под хитно послати Додика на репарацију и обнову.

ОДГОВОРИТЕ