Blizu naše Zemlje nađena Zemlja 2

Planeta iz sazvežđa Proksima Kentauri udaljena je samo četiri svetlosne godine od Zemlje, što je čini najbližnim nebeskim telom sličnim našoj planeti.

Svijet 25.08.2016 | 07:44
Blizu naše Zemlje nađena Zemlja 2
Planeta, poznata kao Proksima b, toliko nam je blizu, da nije isključeno da bi neke od budućih generacija svemirskih letelica i sondi mogle da je istražuju, i da bi čovečanstvo čak jednog dana moglo da je nastani.

Nalazi se u nastanjivoj zoni zvezdanog sistema, gotovo je iste veličine kao Zemlja, a sudeći prema svim njenim karakteristikama, predstavlja savršeno tlo za nastanak vanzemaljskog života.

Proksima b je bliža svojoj zvezdi nego što je Zemlja Suncu – potrebno joj je samo 11,2 dana da obiđe oko nje, a njena zvezda je mnogo zagasitija od Sunca.

Ipak, na planetu pada velika količina UV i rendgenskih zraka, što znači da bi živi organizmi u borbi za opstanak morali nekako da postanu otporni na tu radijaciju.

S obzirom na to da živi svet na Zemlji ne bi mogao da preživi bez vode, naučnici će tokom daljeg istraživanja pokušati da utvrde da li je ima i na ovom nebeskom telu, a ako je odgovor potvrdan, da li se nalazi u tečnom stanju. Takođe će pokušati da saznaju nešto više o njenoj atmosferi.

“Nadamo se da će ovo veliko otkriće inspirisati buduće generacije naučnika da nastave da posmatraju svemir. Potraga za životom na planeti Proksima b je sledeće čime planiramo da se bavimo”, rekao je doktor Giljem Anglada-Eskude sa Univerziteta “Kraljica Meri” u Londonu, vodeći naučnik istraživanja koji je upravljao međunarodnim timom astronoma od 30 ljudi.

Planeta je pronađena tokom analize podataka koje su prikupili teleskopi Evropske južne opservatorije (ESO) između 2000. i 2014, kao i 2016. godine.

INDEPENDENT
Foto: ESO/Pale Red Dot.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Dragan

25.08.2016 12:08

Nesto nije u redu ,odavno su nas trebali zaskociti vanzemaljci ili masine sa drugih svjetova!?Zasto nisu ne znam. Cudno,toliko galaksija ,zvijezda,skoro svaka ima planete !? Bas cudno .

ODGOVORITE
Name

cica.

26.08.2016 11:49

GDE da nabavim kartu!koja agencija ima ovlaštenje.

Name

Re-Dragane

26.08.2016 11:54

Nema nikog, osim nas.

Name

Ante

27.08.2016 06:54

Pod hitno poslati Dodika na reparaciju i obnovu.

ODGOVORITE