Лукшић одустао од кандидатуре

Кандидат Црне Горе за мјесто генералног секретара УН Игор Лукшић саопштио је данас да је одустао од кандидатуре и изразио је наду да ће приликом доношења коначне одлуке “превладати аргумент Источне Европе”.

Свијет 24.08.2016 | 18:20
Лукшић одустао од кандидатуре
Лукшић је о одлуци да повуче кандидатуру обавијестио предсједника Генералне Скупштине УН Могенса Ликетофта и предсједника Савјета безбједности УН Рамлан Бин Ибрахима.

У писму високим представницима УН, он је истакао да му је било велико задовољство да учествује у процесу у којем је добио прилику да на транспарентан начин понуди конкретне мјере и иновације за унапређење оперативности УН-а, пренијела је РТЦГ.

“Лукшић је указао да ће се сљедећи генерални секретар, имајући у виду сложеност међународног контекста, суочити са захтијевним задатком како би се осигурало да систем УН буде прикладан за ту сврху”, наведено је у писму.

Он је изразио наду да ће “за добробит једнакости свих регија у оквиру Уједињених народа” када је ријеч о коначној одлуци “превладати аргумент Источне Европе” и пожелио ономе који буде именован/а као сљедећи Генерални секретар пуно успјеха у будућем ангажману, преноси РТЦГ.

Послије одустајања Лукшића и прије њега хрватске кандидаткиње Весне Пусић, у трци је остало 10 кандидата.

Амбасадори Савјета безбједности Уједињених нација 5. августа су други пут тајно гласали о новом генералном секретару УН, опредјељујући се између 11 кандидата, међу којима Србију представља Вук Јеремић, бивши предсједавајући Генералне скупштине УН и некадашњи шеф дипломатије.

Према незваничним информацијама, након тог другог круга гласања у Савјету безебјдности УН 5. августа, Јеремић је освојио друго мјесто са осам позитивних гласова, четири негативна и три уздржана, док је бивши португалски премијер Антонио Гутереш био први са 11 позитивних, два негативна и два уздржана гласа.

Кандидаткиња Аргентине Сузан Малкора је била трећа са осам позитивних гласова, шест негативних и једним уздржаним.

У трци за генералног секретра УН су још словеначки кандидат Данило Тирк актуелна генерална секретарка Унеска Ирина Бокова, новозеланђанка Хелен Кларк, бивши шеф македонске дипломатије Срђан Керим, Наталија Герман из Молдавије, Словак Мирослав Лајчак и Костариканка Кристијана Фигерес.

Послије првог круга гласања 21. јула, одустала је бивша хрватска шефица дипломатије Весна Пусић, док је Аустралија одбила да подржи кандидатуру свог бившег премијера Кевина Руда.

Уочи почетка кампање за генералног секретара помињало се да многи на том мјесту желе да виде жену. Такав став је недавно изнио и генерални секретар УН Бан Ки-мун рекавши да би желио да његова насљедница буде жена, први пут од оснивања УН, прије више од 70 година.

Такође, неписано је правило да се мјесто генералног секретара ротира по регионима и ако то правило буде уважено, овога пута би ред био на регион источне Европе.

Опште је мишљење и да генерални секретар треба да буде неко са искуством у раду УН и међународним односима.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар