Lukšić odustao od kandidature

Kandidat Crne Gore za mjesto generalnog sekretara UN Igor Lukšić saopštio je danas da je odustao od kandidature i izrazio je nadu da će prilikom donošenja konačne odluke “prevladati argument Istočne Evrope”.

Svijet 24.08.2016 | 18:20
Lukšić odustao od kandidature
Lukšić je o odluci da povuče kandidaturu obavijestio predsjednika Generalne Skupštine UN Mogensa Liketofta i predsjednika Savjeta bezbjednosti UN Ramlan Bin Ibrahima.

U pismu visokim predstavnicima UN, on je istakao da mu je bilo veliko zadovoljstvo da učestvuje u procesu u kojem je dobio priliku da na transparentan način ponudi konkretne mjere i inovacije za unapređenje operativnosti UN-a, prenijela je RTCG.

“Lukšić je ukazao da će se sljedeći generalni sekretar, imajući u vidu složenost međunarodnog konteksta, suočiti sa zahtijevnim zadatkom kako bi se osiguralo da sistem UN bude prikladan za tu svrhu”, navedeno je u pismu.

On je izrazio nadu da će “za dobrobit jednakosti svih regija u okviru Ujedinjenih naroda” kada je riječ o konačnoj odluci “prevladati argument Istočne Evrope” i poželio onome koji bude imenovan/a kao sljedeći Generalni sekretar puno uspjeha u budućem angažmanu, prenosi RTCG.

Poslije odustajanja Lukšića i prije njega hrvatske kandidatkinje Vesne Pusić, u trci je ostalo 10 kandidata.

Ambasadori Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija 5. avgusta su drugi put tajno glasali o novom generalnom sekretaru UN, opredjeljujući se između 11 kandidata, među kojima Srbiju predstavlja Vuk Jeremić, bivši predsjedavajući Generalne skupštine UN i nekadašnji šef diplomatije.

Prema nezvaničnim informacijama, nakon tog drugog kruga glasanja u Savjetu bezebjdnosti UN 5. avgusta, Jeremić je osvojio drugo mjesto sa osam pozitivnih glasova, četiri negativna i tri uzdržana, dok je bivši portugalski premijer Antonio Gutereš bio prvi sa 11 pozitivnih, dva negativna i dva uzdržana glasa.

Kandidatkinja Argentine Suzan Malkora je bila treća sa osam pozitivnih glasova, šest negativnih i jednim uzdržanim.

U trci za generalnog sekretra UN su još slovenački kandidat Danilo Tirk aktuelna generalna sekretarka Uneska Irina Bokova, novozelanđanka Helen Klark, bivši šef makedonske diplomatije Srđan Kerim, Natalija German iz Moldavije, Slovak Miroslav Lajčak i Kostarikanka Kristijana Figeres.

Poslije prvog kruga glasanja 21. jula, odustala je bivša hrvatska šefica diplomatije Vesna Pusić, dok je Australija odbila da podrži kandidaturu svog bivšeg premijera Kevina Ruda.

Uoči početka kampanje za generalnog sekretara pominjalo se da mnogi na tom mjestu žele da vide ženu. Takav stav je nedavno iznio i generalni sekretar UN Ban Ki-mun rekavši da bi želio da njegova nasljednica bude žena, prvi put od osnivanja UN, prije više od 70 godina.

Takođe, nepisano je pravilo da se mjesto generalnog sekretara rotira po regionima i ako to pravilo bude uvaženo, ovoga puta bi red bio na region istočne Evrope.

Opšte je mišljenje i da generalni sekretar treba da bude neko sa iskustvom u radu UN i međunarodnim odnosima.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar