Зашто не постоји сладолед од грожђа?

Да ли сте икада пробали садолед са укусом грожђа? Да ли сте га икада видјели?

Занимљивости 23.08.2016 | 12:17
Зашто не постоји сладолед од грожђа?
Постоје бројне теорије о томе због чега овакав сладолед не постоји. Једна је да се грожђе не може заледити, друга да представља ризик за псе уколико га случајно поједу...

Међутим, истина је другачија. Грожђе садржи велику количину воде, због чега уколико га заледите ризикујете комаде леда у сладоледу. Уједно, ако га спремате код куће, грожђе можда можете свести на густину пиреа, али за велике комерцијалне сврхе то је скоро немогуће, управо због количине воде, пише Тхрилист.

А ни људи нису навикли на тај укус, зато би покушај производње овог сладоледа био велики ризик, јер не постоји ни потражња.

Интернетом кружи урбана легенда како је први сладолед од грожђа покушао да направи славни сладолеџија Роберт Грин још 1876. године, али није успио због присуства антоцијанина, молекула у самом плоду која спречава смрзавање.

Након вијека неуспјеха исто је покушао и Бен из славног ланца посластичарница који се на ову немогућу мисију одлучио како би освојио Беки, сестру свог пословног партнера. Не знајући тачно шта ради, Бен је почео да додаје у сладоледну смјесу и кожицу грожђа, што је повећало нивое антоцијанина и узроковало стварање хладног крема боље чак и од класичног сладоледа.

Своје је откриће одмах однио Беки на дегустацију која се, наравно, тотално одушевила, а два-три лиза је дала и свом псу. Међутим, на њен и Бенов шок, пас се након неколико тренутака срушио и угинуо, а двојац је тек касније сазнао како је грожђе за њих изузетно токсично.

Ипак је ово само легенда.

Истина је ова: грожђе јесте токсично за псе, али не толико да животиња умре истог трена и не довољно да се због тога забрани производња једног прехрамбеног производа, јер би се на исти начин морала забранити и чоколада, авокадо или суво грожђе.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар