ОИ - Ватерполисти Србије пред Италију: Само позитивно, као Штефанек!

У четвртак, 18. августа од 21.30 часова још један ватерполо класик: Србија - Италија за пласман у финале олимпијског турнира. Реприза Лондона 2012. године.

Остали спортови 18.08.2016 | 11:15
ОИ - Ватерполисти Србије пред Италију: Само позитивно, као Штефанек!
Италијани...

Са њима се никад не зна. У готово свим спортовима, па и у ватерполу. На олимпијском турниру у Рио де Жанеиру су се, мање-више, провлачили кроз групу, нису блистали, али онда су јаком одбраном савладали немоћне Грке у четвртфиналу.

Што се тиче ватерполо дуела са Италијом, од њих смо заиста видели све. Познато је да је утицај Италијана у ватерполо круговима (ван базена, разуме се) невероватан. Ономад у Будимпешти, 2003. године, судије су комотно могле да ставе капице Италије на главе, па онда финале Светског првенства у Шангају 2011. године... Али, зна се и да кад су "делфини" прави, онда ни људи у белом не могу ништа.

Пре четири године у полуфиналу олимпијских игара у Лондону, Србија је била фаворит. Али, Италија је заслужено тријумфовала (9:7). Из те екипе која је играла у Лондону (и потом освојила бронзану медаљу) нема Вање Удовичића (сад је министар спорта), Слободана Сора (сад је голман Бразила), Николе Рађена и Шапоњића. Селектор српског тима тада је био Дејан Удовичић (сада је селектор САД).

Ватерполисти Србије су против Шпаније пружили најбољу игру у досадашњем току турнира. Сами кажу да имају још простора за напредак, да ће још боље ући у утакмицу у и "дизати" се како она одмиче.

"Прво финале од три могућа финала - четвртфинала. Ил' си пуковник или покојник. Као и ко зна колико пута до сада били смо пуковници. Честитам саиграчима од срца на борби, жечји и веруи да можемо да преборидмо све кризе и ситуације које може да има екипа. Што се тиче полуфинала, очекујем свакако велику борбу. Ако дамо све до себе, ако будемо чврсти и ако верујемо, онда имамо снаге да се пласирамо у финале. Ми смо против Шпаније одиграли нашу игру. Одлична смирена одбрана којом смо направили простор за стрпљив напад. То је модел и за Италију. Неће бити лако из простог разлога што је то Италија и што нико не улази у полуфинале а да изгуби", каже капитен српског тима Живко Гоцић, уз честитке рвачу Давору Штефанеку на медаљи, као и осталим екипама (кошаркашицама и одбојкашицама).

Две селекције су тренирале неколико дана у Италији и одиграли пријатељски меч којег је домаћин добио 10:9. Тада нису играли Пијетловић, Прлаиновић и Филиповић који Италију одлично познају а меч се запамтио по дозвољеној изузетно оштрој игри.

"Да, то су они тако играју ако им судије дозволе. Морамо да будемо спремни на све, али је најважније да ниједног тренутка не обраћамо пажњу на ствари поред базена. Мислим да смо квалитетнији, то смо више пута показали. Знам их, даће све од себе да би се пласирали у финале. Ми желимо победу, даћемо и ми све сто моземо јер питање је када ћемо имати овакву шансу", каже Филип Филиповић.

Андрија Прлаиновић је после утакмице са Шпанијом охрабрен:

"Радује игра у одбрани.Знамо све о њима и начину на који играју. Биће тешко, у полуфиналу и не може другачије. Сада имамо стабилност и сигурност у игри и то је најважније".

Стефан Митровић је додао:

"Биће физички тешка утакмица јер играју са доста контакта. Имају сигурност у одбрани захваљујући одличном Темпестију. Морамо да наметнемо наш ритам, да кроз одбрану градимо напад као у мечу са Шпанијом".

Успеси других српских спортиста у Рију, поготово златна медаља Давора Штефанека, улила је велико сампоуздање осталим спортистима Србије. Подсећа све на Лондон од пре четири године, када је Милица Мандић освојила златну медаљу у теквондоу, а то је био додатни мотив српским "делфинима" да се после пораза од Италијана у полуфиналу подигну и освоје бронзану медаљу.

Селектор италијанске репрезентације Алесандро Кампања (водио је "азуре" и пре четири године у Лондону) приметио је да су у завршници турнира у Бразилу исте оне репрезентације које су играле полуфинале на претходним Олимпијским играма - Србија, Италија, Црна Гора и Хрватска. Пре четири године у финалу су играле Хрватска и Италија - победила је Хрватска.

Кампања каже да то што је урадила италијанска репрезентација на турниру у Рио де Жанеиру говори да се добро радило у претходном периоду.

"У односу на Лондон променили смо чак седморицу играча и ево нас поново у полуфиналу, што је показатељ да нисмо погрешили, да постоји напредак и да се и даље добро ради. Овај пласман у полуфинале, што јесте успех, посвећујем целом италијанском ватерполу", изјавио је Кампања.

Што се тиче меча против Србије, Кампања поручује:

"Оштримо зубе и борићемо се до краја! Биће то сјајна утакмица".

Од италијанских играча који су били у тиму и у Лондону пре четири године ту су ветеран међу стативама Стефано Темпести, вероватно и највећа снага екипе, Матео Аикарди, Прешути, Гало и Пјетро Фиљоли.

- ПОЛУФИНАЛА -

четвртак, 18. август (времена су средњеевропска)

ЦРНА ГОРА - ХРВАТСКА (17.20 часова)
СРБИЈА - ИТАЛИЈА (21.30х)

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар