OI - Vaterpolisti Srbije pred Italiju: Samo pozitivno, kao Štefanek!

U četvrtak, 18. avgusta od 21.30 časova još jedan vaterpolo klasik: Srbija - Italija za plasman u finale olimpijskog turnira. Repriza Londona 2012. godine.

Ostali sportovi 18.08.2016 | 11:15
OI - Vaterpolisti Srbije pred Italiju: Samo pozitivno, kao Štefanek!
Italijani...

Sa njima se nikad ne zna. U gotovo svim sportovima, pa i u vaterpolu. Na olimpijskom turniru u Rio de Žaneiru su se, manje-više, provlačili kroz grupu, nisu blistali, ali onda su jakom odbranom savladali nemoćne Grke u četvrtfinalu.

Što se tiče vaterpolo duela sa Italijom, od njih smo zaista videli sve. Poznato je da je uticaj Italijana u vaterpolo krugovima (van bazena, razume se) neverovatan. Onomad u Budimpešti, 2003. godine, sudije su komotno mogle da stave kapice Italije na glave, pa onda finale Svetskog prvenstva u Šangaju 2011. godine... Ali, zna se i da kad su "delfini" pravi, onda ni ljudi u belom ne mogu ništa.

Pre četiri godine u polufinalu olimpijskih igara u Londonu, Srbija je bila favorit. Ali, Italija je zasluženo trijumfovala (9:7). Iz te ekipe koja je igrala u Londonu (i potom osvojila bronzanu medalju) nema Vanje Udovičića (sad je ministar sporta), Slobodana Sora (sad je golman Brazila), Nikole Rađena i Šaponjića. Selektor srpskog tima tada je bio Dejan Udovičić (sada je selektor SAD).

Vaterpolisti Srbije su protiv Španije pružili najbolju igru u dosadašnjem toku turnira. Sami kažu da imaju još prostora za napredak, da će još bolje ući u utakmicu u i "dizati" se kako ona odmiče.

"Prvo finale od tri moguća finala - četvrtfinala. Il' si pukovnik ili pokojnik. Kao i ko zna koliko puta do sada bili smo pukovnici. Čestitam saigračima od srca na borbi, žečji i verui da možemo da preboridmo sve krize i situacije koje može da ima ekipa. Što se tiče polufinala, očekujem svakako veliku borbu. Ako damo sve do sebe, ako budemo čvrsti i ako verujemo, onda imamo snage da se plasiramo u finale. Mi smo protiv Španije odigrali našu igru. Odlična smirena odbrana kojom smo napravili prostor za strpljiv napad. To je model i za Italiju. Neće biti lako iz prostog razloga što je to Italija i što niko ne ulazi u polufinale a da izgubi", kaže kapiten srpskog tima Živko Gocić, uz čestitke rvaču Davoru Štefaneku na medalji, kao i ostalim ekipama (košarkašicama i odbojkašicama).

Dve selekcije su trenirale nekoliko dana u Italiji i odigrali prijateljski meč kojeg je domaćin dobio 10:9. Tada nisu igrali Pijetlović, Prlainović i Filipović koji Italiju odlično poznaju a meč se zapamtio po dozvoljenoj izuzetno oštroj igri.

"Da, to su oni tako igraju ako im sudije dozvole. Moramo da budemo spremni na sve, ali je najvažnije da nijednog trenutka ne obraćamo pažnju na stvari pored bazena. Mislim da smo kvalitetniji, to smo više puta pokazali. Znam ih, daće sve od sebe da bi se plasirali u finale. Mi želimo pobedu, daćemo i mi sve sto mozemo jer pitanje je kada ćemo imati ovakvu šansu", kaže Filip Filipović.

Andrija Prlainović je posle utakmice sa Španijom ohrabren:

"Raduje igra u odbrani.Znamo sve o njima i načinu na koji igraju. Biće teško, u polufinalu i ne može drugačije. Sada imamo stabilnost i sigurnost u igri i to je najvažnije".

Stefan Mitrović je dodao:

"Biće fizički teška utakmica jer igraju sa dosta kontakta. Imaju sigurnost u odbrani zahvaljujući odličnom Tempestiju. Moramo da nametnemo naš ritam, da kroz odbranu gradimo napad kao u meču sa Španijom".

Uspesi drugih srpskih sportista u Riju, pogotovo zlatna medalja Davora Štefaneka, ulila je veliko sampouzdanje ostalim sportistima Srbije. Podseća sve na London od pre četiri godine, kada je Milica Mandić osvojila zlatnu medalju u tekvondou, a to je bio dodatni motiv srpskim "delfinima" da se posle poraza od Italijana u polufinalu podignu i osvoje bronzanu medalju.

Selektor italijanske reprezentacije Alesandro Kampanja (vodio je "azure" i pre četiri godine u Londonu) primetio je da su u završnici turnira u Brazilu iste one reprezentacije koje su igrale polufinale na prethodnim Olimpijskim igrama - Srbija, Italija, Crna Gora i Hrvatska. Pre četiri godine u finalu su igrale Hrvatska i Italija - pobedila je Hrvatska.

Kampanja kaže da to što je uradila italijanska reprezentacija na turniru u Rio de Žaneiru govori da se dobro radilo u prethodnom periodu.

"U odnosu na London promenili smo čak sedmoricu igrača i evo nas ponovo u polufinalu, što je pokazatelj da nismo pogrešili, da postoji napredak i da se i dalje dobro radi. Ovaj plasman u polufinale, što jeste uspeh, posvećujem celom italijanskom vaterpolu", izjavio je Kampanja.

Što se tiče meča protiv Srbije, Kampanja poručuje:

"Oštrimo zube i borićemo se do kraja! Biće to sjajna utakmica".

Od italijanskih igrača koji su bili u timu i u Londonu pre četiri godine tu su veteran među stativama Stefano Tempesti, verovatno i najveća snaga ekipe, Mateo Aikardi, Prešuti, Galo i Pjetro Filjoli.

- POLUFINALA -

četvrtak, 18. avgust (vremena su srednjeevropska)

CRNA GORA - HRVATSKA (17.20 časova)
SRBIJA - ITALIJA (21.30h)

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar