ОИ: Најзад! ''Делфини'' побиједили ''Кенгуре''!

Ватерполисти Србије савладали су Аустралију резултатом 10:8 (2:2, 2:3, 2:1, 4:2) у кључном мечу за опстанак на Олимпијским играма.

Остали спортови 13.08.2016 | 12:30
ОИ: Најзад! ''Делфини'' побиједили ''Кенгуре''!
"Делфини" су се поново дуго мучили, али су се коначно пробудили у последњим минутима када су лепа акција за Јакшића и бомба Филиповића преломили сусрет.

Србија је тако уписала прву победу на олимпијском турниру после четири утакмице, прескочила је Аустралију на табели и пласман у четвртфинале ће моћи да овери у последњем колу против Јапана у ноћи између недеље и понедељка.

Почетак дуела је најавио још једну утакмицу у грчу изабраника Дејана Савића.

Србија је играла солидну одбрану, али је напад често био без праве идеје и конкретних решења, а честе пречке и стативе су додатно продубљивале лошу слику виђену и на претходним мечевима.

Ипак, за разлику од ранијих утакмица у којима је Савићевим изабраницима требало много више времена за какав-такав одговор ривалу, овог пута се одмах након водећег гола Аустралије Слободан Никић одмах сјајно извукао испред гола, побегао чувару једним потезом и изједначио на 1:1.

Србија је убрзо имала прилику и за преокрет, али није искористила играча више, да би Мандићев шут у наставку напада некако голман Денерлеј скренуо у пречку.

Иако је дуго било очигледних проблема у нападу, разлог за задовољство представљала је чврста одбрана испред гола Бранислава Митровића.

Србија је у финишу прве деонице стигла и до прве предности преко Пјетловића и реализације играча више, али је то трајало кратко јер је Арон Јангер шест секунди пре краја погодио "жабицу" за изједначење.

Ако је после гола у последњим тренуцима четвртине била потребна још нека потврда да у нашој игри и даље много тога шкрипи, она је стигла је у првих 180 секунди наставка.

Аустралија је повела преко Свифта, затим Филип Филиповић није искористио петерац, да би Џо Кејс пола минута касније лако одвео свој тим на "плус два" за нову велику бригу - 4:2.

Екипу је жестоким ударцем по средини гола покушао да разбуди Милан Алексић (3:4), а када је играча више искористио Милош Ћук за ново изједначење и када су Митровић и добра одбрана зауставили Аустралију, "делфини" су коначно почели да изгледају онако како смо навикли.

Међутим, то је трајало само до буквално последње секунде полувремена. Тада је још једном несхватљиво пала концентрација светским и европским шампионима, Рис Хауден је без проблема прихватио дуг и спор пас испред успаваног Пјетловића и са два метра одвео Аустралију на 5:4.

На гол у растрзаној трећој четвртини чекало се четири минута. Поново је јунак био расположени Алексић, који је завршио лепу и брзу комбинацију пред голом са играчем више за 5:5.

Упркос понеком сличном краткотрајном бљеску, Србија није успевала да се извуче из егала. Тако су "делфини" повели преко новог петерца и Прлаиновића, само да би Кембел у следећем нападу са дистанце провукао лопту кроз руке Митровићу.

Оно што није пошло за руком голману српске репрезентације јесте расположеном Денерлеју на другој страни у више наврата, па је Србија у трећој четвртини поново стрепела од последњег напада. Овог пута се одбранила, уписала позитивну четвртину и у последњих осам минута игре ушла нешто мирније.

Коначно, са трибина зеленкастог базена у Рију навијачи Србије, међу којима су били и кошаркаши, видели су оно што се чека већ неколико дана - Србија је чврсто одбранила играча више, Прлаиновић је прихватио лопту, испливао по левом боку и карактеристичном бомбом одвео Србију на "плус један".

Испоставило се да је то био само наговештај, не и конкретан пут ка победи.

Савићеви изабраници су пропустили још једну прилику да се са играчем више коначно одлепе и морали су још мало да чекају - 7:7.

Игра гол за гол је наизглед настављена преко Јакшића, али је на половини последње четвртине почело да бива јасно да је време да се коначно изађе из егала и да играчи Аустралије губе и снагу и концентрацију.

Нови протраћен напад ривала је отворио сасвим довољно простора. Србија је имала играча више, што је Филиповић искористио за сјајан шут испод руке и дуго чеканих два разлике - 9:7! Посао је завршио Никић 32 секунде пре краја.

Србија ће у последњем колу групне фазе играти против Јапана у ноћи између недеље и понедељка од 00.30х, а да ли је победа неопходна знаће се који сат раније након дуела Аустралија - Грчка.

4. коло:
Мађарска - Јапан 17:7
Грчка - Бразил 9:4
Србија - Аустралија 10:8

Табела:
1. Бразил 3 0 1 34:29 6
2. Грчка 2 2 0 34:28 6
3. Мађарска 1 3 0 47:37 5
4. Србија 1 2 1 37:36 4
5. Аустралија 1 1 2 32:33 3
6. Јапан 0 0 4 28:49 0

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар