OI: Najzad! ''Delfini'' pobijedili ''Kengure''!

Vaterpolisti Srbije savladali su Australiju rezultatom 10:8 (2:2, 2:3, 2:1, 4:2) u ključnom meču za opstanak na Olimpijskim igrama.

Ostali sportovi 13.08.2016 | 12:30
OI: Najzad! ''Delfini'' pobijedili ''Kengure''!
"Delfini" su se ponovo dugo mučili, ali su se konačno probudili u poslednjim minutima kada su lepa akcija za Jakšića i bomba Filipovića prelomili susret.

Srbija je tako upisala prvu pobedu na olimpijskom turniru posle četiri utakmice, preskočila je Australiju na tabeli i plasman u četvrtfinale će moći da overi u poslednjem kolu protiv Japana u noći između nedelje i ponedeljka.

Početak duela je najavio još jednu utakmicu u grču izabranika Dejana Savića.

Srbija je igrala solidnu odbranu, ali je napad često bio bez prave ideje i konkretnih rešenja, a česte prečke i stative su dodatno produbljivale lošu sliku viđenu i na prethodnim mečevima.

Ipak, za razliku od ranijih utakmica u kojima je Savićevim izabranicima trebalo mnogo više vremena za kakav-takav odgovor rivalu, ovog puta se odmah nakon vodećeg gola Australije Slobodan Nikić odmah sjajno izvukao ispred gola, pobegao čuvaru jednim potezom i izjednačio na 1:1.

Srbija je ubrzo imala priliku i za preokret, ali nije iskoristila igrača više, da bi Mandićev šut u nastavku napada nekako golman Denerlej skrenuo u prečku.

Iako je dugo bilo očiglednih problema u napadu, razlog za zadovoljstvo predstavljala je čvrsta odbrana ispred gola Branislava Mitrovića.

Srbija je u finišu prve deonice stigla i do prve prednosti preko Pjetlovića i realizacije igrača više, ali je to trajalo kratko jer je Aron Janger šest sekundi pre kraja pogodio "žabicu" za izjednačenje.

Ako je posle gola u poslednjim trenucima četvrtine bila potrebna još neka potvrda da u našoj igri i dalje mnogo toga škripi, ona je stigla je u prvih 180 sekundi nastavka.

Australija je povela preko Svifta, zatim Filip Filipović nije iskoristio peterac, da bi Džo Kejs pola minuta kasnije lako odveo svoj tim na "plus dva" za novu veliku brigu - 4:2.

Ekipu je žestokim udarcem po sredini gola pokušao da razbudi Milan Aleksić (3:4), a kada je igrača više iskoristio Miloš Ćuk za novo izjednačenje i kada su Mitrović i dobra odbrana zaustavili Australiju, "delfini" su konačno počeli da izgledaju onako kako smo navikli.

Međutim, to je trajalo samo do bukvalno poslednje sekunde poluvremena. Tada je još jednom neshvatljivo pala koncentracija svetskim i evropskim šampionima, Ris Hauden je bez problema prihvatio dug i spor pas ispred uspavanog Pjetlovića i sa dva metra odveo Australiju na 5:4.

Na gol u rastrzanoj trećoj četvrtini čekalo se četiri minuta. Ponovo je junak bio raspoloženi Aleksić, koji je završio lepu i brzu kombinaciju pred golom sa igračem više za 5:5.

Uprkos ponekom sličnom kratkotrajnom bljesku, Srbija nije uspevala da se izvuče iz egala. Tako su "delfini" poveli preko novog peterca i Prlainovića, samo da bi Kembel u sledećem napadu sa distance provukao loptu kroz ruke Mitroviću.

Ono što nije pošlo za rukom golmanu srpske reprezentacije jeste raspoloženom Denerleju na drugoj strani u više navrata, pa je Srbija u trećoj četvrtini ponovo strepela od poslednjeg napada. Ovog puta se odbranila, upisala pozitivnu četvrtinu i u poslednjih osam minuta igre ušla nešto mirnije.

Konačno, sa tribina zelenkastog bazena u Riju navijači Srbije, među kojima su bili i košarkaši, videli su ono što se čeka već nekoliko dana - Srbija je čvrsto odbranila igrača više, Prlainović je prihvatio loptu, isplivao po levom boku i karakterističnom bombom odveo Srbiju na "plus jedan".

Ispostavilo se da je to bio samo nagoveštaj, ne i konkretan put ka pobedi.

Savićevi izabranici su propustili još jednu priliku da se sa igračem više konačno odlepe i morali su još malo da čekaju - 7:7.

Igra gol za gol je naizgled nastavljena preko Jakšića, ali je na polovini poslednje četvrtine počelo da biva jasno da je vreme da se konačno izađe iz egala i da igrači Australije gube i snagu i koncentraciju.

Novi protraćen napad rivala je otvorio sasvim dovoljno prostora. Srbija je imala igrača više, što je Filipović iskoristio za sjajan šut ispod ruke i dugo čekanih dva razlike - 9:7! Posao je završio Nikić 32 sekunde pre kraja.

Srbija će u poslednjem kolu grupne faze igrati protiv Japana u noći između nedelje i ponedeljka od 00.30h, a da li je pobeda neophodna znaće se koji sat ranije nakon duela Australija - Grčka.

4. kolo:
Mađarska - Japan 17:7
Grčka - Brazil 9:4
Srbija - Australija 10:8

Tabela:
1. Brazil 3 0 1 34:29 6
2. Grčka 2 2 0 34:28 6
3. Mađarska 1 3 0 47:37 5
4. Srbija 1 2 1 37:36 4
5. Australija 1 1 2 32:33 3
6. Japan 0 0 4 28:49 0

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar