ОИ: Црнкиња и Арапкиња исписале историју у Рију

Први пут се догодило да на олимпијским играма златну медаљу у појединачној конкуренцији у пливању освоји црнкиња. А историја је исписана и у дизању тегова у женској конкуренцији.

Остали спортови 13.08.2016 | 08:45
ОИ: Црнкиња и Арапкиња исписале историју у Рију
Два велика изненађења на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру, уједно и две велике ствари догодиле су се претходне ноћи.

Добили смо прву црну жену која је освојила златну медаљу у појединачној конкуренцији у пливану. Реч је о Американки Симон Мануел, која је направила сензацију победивши у трци на 100 метара слободним стилом.

Мануел је била потпуни аутсајдер у финалној трци, поготово што је у конкуренцији била светска рекордерка, Аустралијанка Кејт Кембел. Али, Кембелова је освојила тек шесто место.

Прецизни статистичари су извукли податак да је прва црна жена која је успела да се домогне олимпијских медаља била Холанђанка Енит Бригита. Она је на Олимпијским играма у Монтреалу 1972. године освојила две бронзане медаље - у тркама на 100 и 200 метара прсно. Иначе, први црнац који је освојио злато у појединачној конкуренцији у пливању био је Ебтони Нести из Суринама. То му је успело на Олимпијским играма у Сеулу 1988. године.

Претходна ноћ донела нам је још једну историјску медаљу - Сара Ахмед постала је прва Арапкиња која је освојила медаљу у дизању тегова (до 69 килограма). Уједно је и прва Египћанка која је стала на победничко постоље на олимпијским играма у овој дисцплини.

Ова 18-годишња девојка завршила је као трећа, освојивши бронзану медаљу (комбинована тежина до 255 килограма). 

Извор: мондо.рс

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Чудо

13.08.2016 08:24

Американци са остатком свијета зато и не воле Србе,част изузецима. Срби се не мјешају толико са другим народима и зато такви никоме и не одговарају. Било је свега за време братства и јединства а и пре,наравно и данас.Само не схватам куда то води, удомаћиће мајмуне и звати их грађанима одређене државе.Могу да имам било које држављанство али ништа осим Србина не могу да будем.Ови капиталистички болесници нека и даље све досељенике и мигранте називају својима зато и јесте оваква ситуација.Све ће да оде у пропаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

блбл

13.08.2016 08:40

Која варијанта це по теби отици у пропаст? Срби који виде само себе и мисле да су амебе постале од срба или отворена друства која све своје дрзављане третирају исто?