OI: Crnkinja i Arapkinja ispisale istoriju u Riju

Prvi put se dogodilo da na olimpijskim igrama zlatnu medalju u pojedinačnoj konkurenciji u plivanju osvoji crnkinja. A istorija je ispisana i u dizanju tegova u ženskoj konkurenciji.

Ostali sportovi 13.08.2016 | 08:45
OI: Crnkinja i Arapkinja ispisale istoriju u Riju
Dva velika iznenađenja na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, ujedno i dve velike stvari dogodile su se prethodne noći.

Dobili smo prvu crnu ženu koja je osvojila zlatnu medalju u pojedinačnoj konkurenciji u plivanu. Reč je o Amerikanki Simon Manuel, koja je napravila senzaciju pobedivši u trci na 100 metara slobodnim stilom.

Manuel je bila potpuni autsajder u finalnoj trci, pogotovo što je u konkurenciji bila svetska rekorderka, Australijanka Kejt Kembel. Ali, Kembelova je osvojila tek šesto mesto.

Precizni statističari su izvukli podatak da je prva crna žena koja je uspela da se domogne olimpijskih medalja bila Holanđanka Enit Brigita. Ona je na Olimpijskim igrama u Montrealu 1972. godine osvojila dve bronzane medalje - u trkama na 100 i 200 metara prsno. Inače, prvi crnac koji je osvojio zlato u pojedinačnoj konkurenciji u plivanju bio je Ebtoni Nesti iz Surinama. To mu je uspelo na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. godine.

Prethodna noć donela nam je još jednu istorijsku medalju - Sara Ahmed postala je prva Arapkinja koja je osvojila medalju u dizanju tegova (do 69 kilograma). Ujedno je i prva Egipćanka koja je stala na pobedničko postolje na olimpijskim igrama u ovoj discplini.

Ova 18-godišnja devojka završila je kao treća, osvojivši bronzanu medalju (kombinovana težina do 255 kilograma). 

Izvor: mondo.rs

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Čudo

13.08.2016 08:24

Amerikanci sa ostatkom svijeta zato i ne vole Srbe,čast izuzecima. Srbi se ne mješaju toliko sa drugim narodima i zato takvi nikome i ne odgovaraju. Bilo je svega za vreme bratstva i jedinstva a i pre,naravno i danas.Samo ne shvatam kuda to vodi, udomaćiće majmune i zvati ih građanima određene države.Mogu da imam bilo koje državljanstvo ali ništa osim Srbina ne mogu da budem.Ovi kapitalistički bolesnici neka i dalje sve doseljenike i migrante nazivaju svojima zato i jeste ovakva situacija.Sve će da ode u propast.

ODGOVORITE
Name

blbl

13.08.2016 08:40

Koja varijanta ce po tebi otici u propast? Srbi koji vide samo sebe i misle da su amebe postale od srba ili otvorena drustva koja sve svoje drzavljane tretiraju isto?