Предсједник САД увијек носи једну ташну. Знате ли шта је у њој?

Хилари Клинтон је недавно покушала да опише Трампа као неспособњаковића који не би смео да има моћ за покретање америчког нуклеарног арсенала. "Да ли желимо да његов прст буде на дугмету?", запитала је масу Клинтонова у Сан Дијегу.

Свијет 08.08.2016 | 10:35
Предсједник САД увијек носи једну ташну. Знате ли шта је у њој?
Њен републикански противник је оштро одбацио нападе и рекао како ће нуклеарно оружје да користи искључиво као последње средство које има у рукама.

Међутим, иако сви замишљамо велико црвено дугме, које председници притисну и оно активира нуклеарне бомбе, то у стварности није тако.

Овај опис делује заиста филмски, а у стварности није ни налик неком биоскопском блокбастеру.

Председник не стиска дугме, већ поседује тзв. "бисквит" картицу са нуклеарним кодовима и актовку, која се назива "фудбал", са информацијама које су потребне за покретање нуклеарног напада.

"Морате да будете спремни у сваком тренутку и увек те ствари да имате при руци" рекао је Пит Мецгер, који је три године био један од пет посебних агената тајне службе који су наизменично носили актовку за нуклеарно лансирање током периода кад је Роналд Реган био председник.

"Фудбал торба" мора увек да буде уз председника. Она иде са њим на путовања, у хотелу одседа на истом спрату, прати га кроз Белу кућу и иде истим лифтом као председник. Њу штите и носе посебни агенти тајне службе.

Постоји такође и "фудбал торба" за потпредседника, уколико је председник онеспособљен.

Надимак "фудбал" долази из кодног имена "дропкицк" (врста ударца у америчком фудбалу), за тајни нуклеарни рат, према бившем америчком министру обране Роберту Мекнамари.

По речима бившег директора војног кабинета Беле куће, актовка садржи четири ствари:

црну књига са свим нуклеарним опцијама, списак сигурносних бункера где председник може да буде сакривен, упутство за коришћење ургентног система за покретање нуклеарног напада (Хитног система преноса ЕПС) и картицу са аутентичним кодовима за проверу председниковог идентитета.

Мецгер наводи како је пре него што је изабран за помоћника, који је водио рачуна о тајној торби, био подвргнут великом броју психолошких тестова и разним евалуацијама.

И док помоћници, који исто могу да покрену нуклеарни напад, морају да раде у паровима и обоје да пристану на такву акцију, за председника то не важи, он може сам да одлучује.

Председник може да буде спречен само ако дође до побуне, где више од једне особе мора да се успротиви његовој наредби.

Мецгер наводи како и председник и помоћици веома озбиљно схватају своју улогу у свему овоме и да такава одлука не долази тек тако "као гром из ведра неба", јер она за собом оставља катастрофалне последице које заувек мењају читаво човечанство.

Извор: ЦНН

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Алан Форд

08.08.2016 08:51

Пун ми је ку*ац и ове кучке. Хилари је за смеће а не за политику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зељко

08.08.2016 09:27

А мени ових цланака

ОДГОВОРИТЕ