ГМО комарци у борби против вируса зика

Америчка управа за храну и лекове (ФДА) је после неколико месеци дебате дала дозволу компанији "Окситек" да на слободу пусте хиљаде генетски модификованих комараца, како би се борили против ширења болести, међу којима је и вирус зика.

Свијет 08.08.2016 | 08:23
ГМО комарци у борби против вируса зика
Комарци ће бити пуштени на Флориди, а пројекат компаније која се бави биотехнологијом и специјализује за "иновативну контролу инсеката" требало би да драстично смањи популацију "дивљих комараца" у овој америчкој држави, а у будућности и у другим земљама попут Бразила, где зика прети милионима грађана, као и спортистима и посетиоцима летњих Олимпијских игара у Рио де Жанеиру.

Из Светске здравствене организације, међутим, кажу да још нема доказа да овакве методе заиста спречавају епидемије и процењују да би око четири милиона људи могло да буде инфицирано зика вирусом до краја године, а највећа забринутост је веза вируса са деформитетима лобање и мозга код новорођенчади.

Ипак, с обзиром на слабе досадашње резултате борбе са зиком, изгледа да је једини начин да се вирус заустави - да се уништи или промени комарац који га преноси.

Пошто не постоји вакцина против вируса зика, борба против њега своди се на контролисање комарца који преноси вирус.

Земље у Латинској Америци запрашују комарце инсектицидима да би их уништили, али потребно је урадити више од тога.

"Спољно запрашивање има ограничену делотворност, јер комарци дишу у различитим врстама контејнера у којима обично нису изложени запрашивању", каже Питер Армбрустер, са Универзитета Џорџтаун.

Комарци који преносе вирус зика могу да полажу јаја у старим гумама, цистернама за воду, чеповима од флаша у којима има само једна, до две капи воде.

"Инсектициди такође могу да буду коришћени за уништавање ларви, што је стање у којем комарци живе у својим воденим насеобинама", додаје Армбрустер.

Истраживачи се, такође, труде да генетски промене комарце.

"Покушавамо да манипулишемо комарцима на такав начин да буду отпорни на те вирусе, како би преношење могло да буде прекинуто", објашњава Александер Франц, са Универзитета Мизури.

Ипак, један други метод користи бактерију да се, или стерилише мужјак комарца или да се спречи да комарац буде заражен вирусом.

Истраживачи из британске компаније "Окситек" модификовали су комарца тако да његово потомство умире пре него што може да се репродукује.

Један научник из "Окситека" изјавио је за Глас Америке да су тестови на Кајманским Острвима и у Бразилу смањили број ларви дивљих комараца за више од 80 одсто.

Једном када та одређена популација комараца спадне на ниво када више не представља претњу, пажљивим праћењем могло би да се одреди да ли треба пустити додатни број модификованих комараца или би инсектициди могли да заврше посао.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Хм

08.08.2016 16:26

Хоце ли ускоро врсити и вакцинацију путем ГМО комараца. Која пропаганда за ГМО организме!

ОДГОВОРИТЕ