ОИ: Шпанци пали на кољена пред Хрватима!

Шарићев небески скок и блокада за прво изненађење - Фурија пала на колена! Хрватска славила у првом великом дербију Групе Б - 72:70!

Кошарка 08.08.2016 | 03:36
ОИ: Шпанци пали на кољена пред Хрватима!
Литванија некако, Шпанија - никако! Док је вицешампион Европе успео да одбије налете Бразила и овери тријумф  на старту олимпијског турнира, Хрватска је направила прави подвиг и узела меру прваку Старог континента! Мало ко могао је да се нада оваквом расплету, али играчима Серђа Скариола озбиљно се обило о главу то што су олако схватили Коцкасте, па су због тога завршили на коленима - 72:70 (13:21, 19:17, 15:16, 25:16).

Мада је после прве четвртине деловало као да ће имати лак посао, Фурија је у наставку меча изгледала као да ју је опио расплет првог квартала, али и чињеница да је први фаворит Групе Б. То су пулени Аце Петровића искористили и направили велику пометњу већ на старту

У праву херојску фигуру претворио се Дарио Шарић у последњим тренуцима меча, иако је због једног промашеног бацања само неколико секунди раније могао да постане прави трагичар. Али, када Шпанија играла на сигурно и лопту предала у руке дотад незаустављивогПауа Гасола, који је имао укупно 26 поена и девет скокова, нови кошаркаш Филаделфије винуо се небеских висина и фантастичном блокадом спречио једног од најбољих европских играча да одведе утакмицу у продужетак. 

Додуше, Фурија је комплетан последњи напад врло лоше организовала, иако је имала 12 секунди. Без праве идеје и концепције, због чега је тако мало фалило да Хрватска отме лотпу из руку ривала и избегне комплетну ситуацију од неколико момената касније. Шпански кошаркаши ће после овог пораза морати да се погледају у огледало, пошто осим Гасола, потом и Николе Миротића, који је скупио 19 поена, није било расположених играча. Руди Фернандез, Рики Рубио, Хуан Карлос Наваро, Алекс Абринес и Виктор Клавер су на крају заједно имали - један поен! И били потпуно неприметни.

Све се окренуло оног тренутка када је Лука Бабић крочио на паркет и унео велику дозу енергије у до тог тренутка анемичну игру Хрватске. Млади шутер Цедевите испалио је иницијалну капислу која је натерала комплетан тим да крене у победнички јуриш, а онда су ствари преузели Бојан Богдановић и Дарио Шарић.

Богдановић је демонстрирао озбиљност, смиреност и велику посвећеност у кључним тренуцима утакмице, када је на све далекометне поготке Шпаније узвараћао истом мером. Због тога је меч и завршио са 23 поена и био најбољи стрелац Хрватске. Шпанија је ушла у велику серију промашаја, коју су Шарић и Планинић искористили и донели изједначење, да биКрунослав Симон украденом лоптом и лаганим полагањем на минут и по пре краја меча донео преокрет у резултату (69:67). Леворуки шутер је такође задао још један снажан ударац када је погодио два слободна бацања за 71:67. 

Фурија је пуна три минута била без поена, а Скариоло није имао никакво адекватно решење, упркос бројним ротацијама у игри. Ипак, Никола Миротић је после једног индивидуалног решења унео праву драму у сам финиш меча тројком на 12 секунди пре последњег звука сирене. Но, Шарићев један погодак са пенала, а и каснији небески скок били су довољни да се на плећа обори један од фаворита за медаљу!

Шпанија се већ од старта озбиљно игра са судбином, пошто би у случају да групну фазу заврши на другом месту у евентуалном полуфиналу укрстила копља са - САД! Која ће врло вероватно бити прва у Групи А. 

Биће овде свашта!

ХРВАТСКА – ШПАНИЈА 72:70 (13:21, 19:17, 15:16, 25:16)

Дворана: Кариока Арена
Гледалаца: 8.039
Судије: Стефен Сејбел (Канада), Роберт Лотермозер (Немачка), Олегс Латисевс (Летонија)
 
ХРВАТСКА: Бабић 4 (7ск), Крушлин, Стипчевић, Симон 10 (5ск, 4ас), Хезоња 5, Шарић 5 (7ск, 5ас), Укић 8, Планинић 11 (6ск), Билан 6, Шакић, Араповић, Богдановић 23.

ШПАНИЈА: Гасол 26 (9ск), Фернандез, Родригез 10, Наваро, Калдерон, Рејес 5, Клавер 1, Ернангомез, Абринес, Љуљ 9, Миротић 19, Рубио.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар