OI: Španci pali na koljena pred Hrvatima!

Šarićev nebeski skok i blokada za prvo iznenađenje - Furija pala na kolena! Hrvatska slavila u prvom velikom derbiju Grupe B - 72:70!

Košarka 08.08.2016 | 03:36
OI: Španci pali na koljena pred Hrvatima!
Litvanija nekako, Španija - nikako! Dok je vicešampion Evrope uspeo da odbije nalete Brazila i overi trijumf  na startu olimpijskog turnira, Hrvatska je napravila pravi podvig i uzela meru prvaku Starog kontinenta! Malo ko mogao je da se nada ovakvom raspletu, ali igračima Serđa Skariola ozbiljno se obilo o glavu to što su olako shvatili Kockaste, pa su zbog toga završili na kolenima - 72:70 (13:21, 19:17, 15:16, 25:16).

Mada je posle prve četvrtine delovalo kao da će imati lak posao, Furija je u nastavku meča izgledala kao da ju je opio rasplet prvog kvartala, ali i činjenica da je prvi favorit Grupe B. To su puleni Ace Petrovića iskoristili i napravili veliku pometnju već na startu

U pravu herojsku figuru pretvorio se Dario Šarić u poslednjim trenucima meča, iako je zbog jednog promašenog bacanja samo nekoliko sekundi ranije mogao da postane pravi tragičar. Ali, kada Španija igrala na sigurno i loptu predala u ruke dotad nezaustavljivogPaua Gasola, koji je imao ukupno 26 poena i devet skokova, novi košarkaš Filadelfije vinuo se nebeskih visina i fantastičnom blokadom sprečio jednog od najboljih evropskih igrača da odvede utakmicu u produžetak. 

Doduše, Furija je kompletan poslednji napad vrlo loše organizovala, iako je imala 12 sekundi. Bez prave ideje i koncepcije, zbog čega je tako malo falilo da Hrvatska otme lotpu iz ruku rivala i izbegne kompletnu situaciju od nekoliko momenata kasnije. Španski košarkaši će posle ovog poraza morati da se pogledaju u ogledalo, pošto osim Gasola, potom i Nikole Mirotića, koji je skupio 19 poena, nije bilo raspoloženih igrača. Rudi Fernandez, Riki Rubio, Huan Karlos Navaro, Aleks Abrines i Viktor Klaver su na kraju zajedno imali - jedan poen! I bili potpuno neprimetni.

Sve se okrenulo onog trenutka kada je Luka Babić kročio na parket i uneo veliku dozu energije u do tog trenutka anemičnu igru Hrvatske. Mladi šuter Cedevite ispalio je inicijalnu kapislu koja je naterala kompletan tim da krene u pobednički juriš, a onda su stvari preuzeli Bojan Bogdanović i Dario Šarić.

Bogdanović je demonstrirao ozbiljnost, smirenost i veliku posvećenost u ključnim trenucima utakmice, kada je na sve dalekometne pogotke Španije uzvaraćao istom merom. Zbog toga je meč i završio sa 23 poena i bio najbolji strelac Hrvatske. Španija je ušla u veliku seriju promašaja, koju su Šarić i Planinić iskoristili i doneli izjednačenje, da biKrunoslav Simon ukradenom loptom i laganim polaganjem na minut i po pre kraja meča doneo preokret u rezultatu (69:67). Levoruki šuter je takođe zadao još jedan snažan udarac kada je pogodio dva slobodna bacanja za 71:67. 

Furija je puna tri minuta bila bez poena, a Skariolo nije imao nikakvo adekvatno rešenje, uprkos brojnim rotacijama u igri. Ipak, Nikola Mirotić je posle jednog individualnog rešenja uneo pravu dramu u sam finiš meča trojkom na 12 sekundi pre poslednjeg zvuka sirene. No, Šarićev jedan pogodak sa penala, a i kasniji nebeski skok bili su dovoljni da se na pleća obori jedan od favorita za medalju!

Španija se već od starta ozbiljno igra sa sudbinom, pošto bi u slučaju da grupnu fazu završi na drugom mestu u eventualnom polufinalu ukrstila koplja sa - SAD! Koja će vrlo verovatno biti prva u Grupi A. 

Biće ovde svašta!

HRVATSKA – ŠPANIJA 72:70 (13:21, 19:17, 15:16, 25:16)

Dvorana: Karioka Arena
Gledalaca: 8.039
Sudije: Stefen Sejbel (Kanada), Robert Lotermozer (Nemačka), Olegs Latisevs (Letonija)
 
HRVATSKA: Babić 4 (7sk), Krušlin, Stipčević, Simon 10 (5sk, 4as), Hezonja 5, Šarić 5 (7sk, 5as), Ukić 8, Planinić 11 (6sk), Bilan 6, Šakić, Arapović, Bogdanović 23.

ŠPANIJA: Gasol 26 (9sk), Fernandez, Rodrigez 10, Navaro, Kalderon, Rejes 5, Klaver 1, Ernangomez, Abrines, Ljulj 9, Mirotić 19, Rubio.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar