Анализа: Који је Новаков пут до златног сна?!

Зика вирус и повреде ослабиле су турнир у Рију – половина из првих 20 неће наступути, укључујући и пет Топ 10 играча (Федерер, Вавринка, Раонић, Тим, Бердих).

Остали спортови 05.08.2016 | 19:45
Анализа: Који је Новаков пут до златног сна?!
Међутим, на то ће се заборавити оног момента када такмичење крене, а историја нас учи да се памте само освајачи медаља и да се мало ко сећа околности и тога ко је учествовао или није.

Осим тога, жреб предводе Ђоковић и Мари, двојица тренутно убедљиво најбољих тенисера света, ту је и Рафаел Надал, као и Цонга, Нишикори...

Прва половина

За Новака Ђоковића је прво, па мушко – већ на старту састаће се са Хуаном Мартином дел Потром, човеком који га је пре четири године савладао у мечу за бронзану медаљу. Ипак, јасно је да је Делпо далеко од оног старог после голготе са повредом ручног зглоба – бекхенд још игра скоро искључиво слајсом јер су му равни ударци и спин превелико оптерећење.

Победио је Вавринку на Вимблдону, на трави је додуше слајс знатно делотворнији, али Делпа не треба потценити, поготово зато што стварно нема шта да изгуби.

Прво коло увек доноси додатну нервозу, у Лондону је Новак изгубио први сет од Фоњинија, па је Дел Потро вероватно најтежи посао за почетак олимпијског турнира.

Следеће две рунде не делују као нарочито тежак задатак – потенцијалне ривале у другој рунди, Соусу или Хасеа, Ђоковић је добио у по три меча без изгубљеног сета, а пројектовани ривал у трећем колу му је Џек Сок, којег је прошле године у Монтреалу декласирао са 6:2, 6:1.

Уз то, Американац не напредује онако како се очекивало – у каријери има скор 2-16 са Топ 10 играчима, а на старту ове сезоне добио је Давида Ферера, који је ипак у паду.

Четвртфинале би требало Новаку да донесе судар са Жо-Вилфредом Цонгом или Робертом Баутистом Агутом.

Француз је неко време био у паду, на Ролан Гаросу се и повредио, али је на Вимблдону живнуо и дао назнаке да би поново могао да буде ’мина’ оним најбољима – Цонга уме да се ’запали’ и да одигра нестварних пола сата, а у мечевима на два добијена сета мање је времена да се евентуални пропусти исправе.

Са друге стране, од Баутисте се мање-више зна шта може да пружи – његова игра није атрактивна, али је солидан у свему, брз је и може по потреби да заигра и врло агресивно, превасходно на форхенду, у шта је и Ђоковић имао прилике да се увери прошле године у четвртом колу УС опена када му је Шпанац узео сет.

Рафаел Надал требало би да буде Новаков ривал у полуфиналу, али над освајачем златне медаље из 2008. године стоји велики знак питања – спекулисало се да би могао да пропусти турнир, али на крају ће ипак покушати да игра.

Неизвесно је да ли ће Надал уопште и стићи до полуфинала, а ни жреб му није превише наклоњен – незгодни Делбонис, па ’напорни’ Сепи и још напорнији Симон, Гофан који игра сезону каријере...

Дакле, Ђоковић има умерено компликован пут, али углавном све зависи од њега – како ће се изборити са притиском и тензијом, који су друкчији него на осталим турнирима, па и друкчији него на Грен слем турнирима, и хоће ли успети и у околностим олимпијског села и ларме да задржи фокус и став ’меч по меч’ који му је у прошлости доносио много успеха.

После кикса на Вимблдону, Новак је освојио Роџерс куп игром која није била на препознатљивом нивоу, поготово у раној фази турнира. То ће му вратити сигурност и представљати подсетник за супарнике, ако је уопште и био потребан, да се ништа није променило и да је Ђоковић најбољи играч света.

Занимљиви мечеви првог кола: Ђоковић – Дел Потро, Надал – Делбонис, Симон – Ћорић (међусобно надмудривање), Белучи – Браун (биће лепих поена и много равних удараца), Џумхур – Села (два ’зеца’).

Још се бори: Американац Брајан Бејкер – никада није био у Топ 100, у каријери је претрпео ’безброј’ повреда, али још није изгубио вољу да покуша поново и сада ће са 31 годином дебитовати на ОИ. Противник му је Јуићи Сугита из Јапана.

Повратник: Јежи Јанович, некада 14. тенисер света и полуфиналиста Вимблдона, због повреде колена одиграо је само два меча ове сезоне, а сада му је ривал на старту Луксембуржанин Жил Милер.

Друга половина

Од почетка сезоне игра вероватно најбоље у каријери, освојио је Вимблдон и играо финала у Мелбурну и Паризу, а однедавно поново сарађује са Иваном Лендлом – Енди Мари, бранилац златне медаље из Лондона, долази у Рио у одличном расположењу и пун самопоуздања.

Почиње са нашим Виктором Троицким, који је у кризи још од Аустралијан опена, а форму за сада није успео да пронађе ни на бетону.

Пре неколико сезона Хуан Монако могао би да се назове изазивачем, али са 32 године и тешком повредом иза себе није сигурно ни да ће елиминисати Мирзу Башића на старту турнира.

У трећем колу Марија чека неко од тројке Росол/Пер/Фоњини – иако различити по стилу игре, сва тројица поседују заједничку црту склоности осцилацијама која их обично скупо кошта у дуелу са најбољима.

Пер је ове сезоне додуше био надомак тријумфа над Ендијем у Монте Карлу, Фоњини у биографији има и два тријумфа над Маријем (2007. у Канади и 2014. у Дејвис купу), а и Росол је у оба пораза узео први сет.

Давид Ферер највероватнији је противник Марију у четвртфиналу – Шпанац је у паду, али жреб му је такав да је и даље фаворит за пролаз међу осам, мада би Истомин и Стив Џонсон могли да припрете у неком сценарију.

Најјача четвртина жреба јесте она коју предводи Кеи Нишикори – он почиње турнир са четвртфиналистом Ролан Гароса, леворуким Албертом Рамосом, а у трећој рунди могао би да се састане са Колшрајбером.

Према жребу, Гаел Монфис требало би да буде супарник Нишикорију у четвртфиналу – Француз је освојио Вашингтон и играо полуфинале Торонта, али жреб га није мазио. Отвара са Поспишилом, а у трећој рунди чекају га Чилић или Димитров. У сваком случају, очекујте овде неколико узбудљивих окршаја.

Занимљиви мечеви првог кола: Пер – Росол, Чилић – Димитров.

Повратник: Последњи меч 20-годишњи Танаси Кокинакис одиграо је још у октобру прошле године, од тада се мучи са раменом и пауза траје дуже него што се предвиђало. Аустралијанац је био 69. на свету, сада је пао на 452. место, а у првој рунди у Рију састаје са се са Гастаом Елијашом из Португала.

Непознато име: Прва асоцијација на карипско острво Барбадос, барем мени а верујем и вама, јесте некадашњи спринтет Обаделе Томпсон, али сада ће земља са популацијом од скоро 300.000 становника имати представника у тенису. То је Даријан Кинг, 24-годишњак који је тренутно 164. на АТП листи – у доброј је форми и ове сезоне је освојио два челенџера. Видећемо може ли да намучи Стива Џонсона.

64 – такмичара у жребу
35 – земаља имаће барем једног представника на турниру
16 – тениски турнир на ОИ (1896-1924, 1984- )
3 – финале се игра на три добијена сета
2 – представника Србије

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар