Analiza: Koji je Novakov put do zlatnog sna?!

Zika virus i povrede oslabile su turnir u Riju – polovina iz prvih 20 neće nastuputi, uključujući i pet Top 10 igrača (Federer, Vavrinka, Raonić, Tim, Berdih).

Ostali sportovi 05.08.2016 | 19:45
Analiza: Koji je Novakov put do zlatnog sna?!
Međutim, na to će se zaboraviti onog momenta kada takmičenje krene, a istorija nas uči da se pamte samo osvajači medalja i da se malo ko seća okolnosti i toga ko je učestvovao ili nije.

Osim toga, žreb predvode Đoković i Mari, dvojica trenutno ubedljivo najboljih tenisera sveta, tu je i Rafael Nadal, kao i Conga, Nišikori...

Prva polovina

Za Novaka Đokovića je prvo, pa muško – već na startu sastaće se sa Huanom Martinom del Potrom, čovekom koji ga je pre četiri godine savladao u meču za bronzanu medalju. Ipak, jasno je da je Delpo daleko od onog starog posle golgote sa povredom ručnog zgloba – bekhend još igra skoro isključivo slajsom jer su mu ravni udarci i spin preveliko opterećenje.

Pobedio je Vavrinku na Vimbldonu, na travi je doduše slajs znatno delotvorniji, ali Delpa ne treba potceniti, pogotovo zato što stvarno nema šta da izgubi.

Prvo kolo uvek donosi dodatnu nervozu, u Londonu je Novak izgubio prvi set od Fonjinija, pa je Del Potro verovatno najteži posao za početak olimpijskog turnira.

Sledeće dve runde ne deluju kao naročito težak zadatak – potencijalne rivale u drugoj rundi, Sousu ili Hasea, Đoković je dobio u po tri meča bez izgubljenog seta, a projektovani rival u trećem kolu mu je Džek Sok, kojeg je prošle godine u Montrealu deklasirao sa 6:2, 6:1.

Uz to, Amerikanac ne napreduje onako kako se očekivalo – u karijeri ima skor 2-16 sa Top 10 igračima, a na startu ove sezone dobio je Davida Ferera, koji je ipak u padu.

Četvrtfinale bi trebalo Novaku da donese sudar sa Žo-Vilfredom Congom ili Robertom Bautistom Agutom.

Francuz je neko vreme bio u padu, na Rolan Garosu se i povredio, ali je na Vimbldonu živnuo i dao naznake da bi ponovo mogao da bude ’mina’ onim najboljima – Conga ume da se ’zapali’ i da odigra nestvarnih pola sata, a u mečevima na dva dobijena seta manje je vremena da se eventualni propusti isprave.

Sa druge strane, od Bautiste se manje-više zna šta može da pruži – njegova igra nije atraktivna, ali je solidan u svemu, brz je i može po potrebi da zaigra i vrlo agresivno, prevashodno na forhendu, u šta je i Đoković imao prilike da se uveri prošle godine u četvrtom kolu US opena kada mu je Španac uzeo set.

Rafael Nadal trebalo bi da bude Novakov rival u polufinalu, ali nad osvajačem zlatne medalje iz 2008. godine stoji veliki znak pitanja – spekulisalo se da bi mogao da propusti turnir, ali na kraju će ipak pokušati da igra.

Neizvesno je da li će Nadal uopšte i stići do polufinala, a ni žreb mu nije previše naklonjen – nezgodni Delbonis, pa ’naporni’ Sepi i još naporniji Simon, Gofan koji igra sezonu karijere...

Dakle, Đoković ima umereno komplikovan put, ali uglavnom sve zavisi od njega – kako će se izboriti sa pritiskom i tenzijom, koji su drukčiji nego na ostalim turnirima, pa i drukčiji nego na Gren slem turnirima, i hoće li uspeti i u okolnostim olimpijskog sela i larme da zadrži fokus i stav ’meč po meč’ koji mu je u prošlosti donosio mnogo uspeha.

Posle kiksa na Vimbldonu, Novak je osvojio Rodžers kup igrom koja nije bila na prepoznatljivom nivou, pogotovo u ranoj fazi turnira. To će mu vratiti sigurnost i predstavljati podsetnik za suparnike, ako je uopšte i bio potreban, da se ništa nije promenilo i da je Đoković najbolji igrač sveta.

Zanimljivi mečevi prvog kola: Đoković – Del Potro, Nadal – Delbonis, Simon – Ćorić (međusobno nadmudrivanje), Beluči – Braun (biće lepih poena i mnogo ravnih udaraca), Džumhur – Sela (dva ’zeca’).

Još se bori: Amerikanac Brajan Bejker – nikada nije bio u Top 100, u karijeri je pretrpeo ’bezbroj’ povreda, ali još nije izgubio volju da pokuša ponovo i sada će sa 31 godinom debitovati na OI. Protivnik mu je Juići Sugita iz Japana.

Povratnik: Ježi Janovič, nekada 14. teniser sveta i polufinalista Vimbldona, zbog povrede kolena odigrao je samo dva meča ove sezone, a sada mu je rival na startu Luksemburžanin Žil Miler.

Druga polovina

Od početka sezone igra verovatno najbolje u karijeri, osvojio je Vimbldon i igrao finala u Melburnu i Parizu, a odnedavno ponovo sarađuje sa Ivanom Lendlom – Endi Mari, branilac zlatne medalje iz Londona, dolazi u Rio u odličnom raspoloženju i pun samopouzdanja.

Počinje sa našim Viktorom Troickim, koji je u krizi još od Australijan opena, a formu za sada nije uspeo da pronađe ni na betonu.

Pre nekoliko sezona Huan Monako mogao bi da se nazove izazivačem, ali sa 32 godine i teškom povredom iza sebe nije sigurno ni da će eliminisati Mirzu Bašića na startu turnira.

U trećem kolu Marija čeka neko od trojke Rosol/Per/Fonjini – iako različiti po stilu igre, sva trojica poseduju zajedničku crtu sklonosti oscilacijama koja ih obično skupo košta u duelu sa najboljima.

Per je ove sezone doduše bio nadomak trijumfa nad Endijem u Monte Karlu, Fonjini u biografiji ima i dva trijumfa nad Marijem (2007. u Kanadi i 2014. u Dejvis kupu), a i Rosol je u oba poraza uzeo prvi set.

David Ferer najverovatniji je protivnik Mariju u četvrtfinalu – Španac je u padu, ali žreb mu je takav da je i dalje favorit za prolaz među osam, mada bi Istomin i Stiv Džonson mogli da priprete u nekom scenariju.

Najjača četvrtina žreba jeste ona koju predvodi Kei Nišikori – on počinje turnir sa četvrtfinalistom Rolan Garosa, levorukim Albertom Ramosom, a u trećoj rundi mogao bi da se sastane sa Kolšrajberom.

Prema žrebu, Gael Monfis trebalo bi da bude suparnik Nišikoriju u četvrtfinalu – Francuz je osvojio Vašington i igrao polufinale Toronta, ali žreb ga nije mazio. Otvara sa Pospišilom, a u trećoj rundi čekaju ga Čilić ili Dimitrov. U svakom slučaju, očekujte ovde nekoliko uzbudljivih okršaja.

Zanimljivi mečevi prvog kola: Per – Rosol, Čilić – Dimitrov.

Povratnik: Poslednji meč 20-godišnji Tanasi Kokinakis odigrao je još u oktobru prošle godine, od tada se muči sa ramenom i pauza traje duže nego što se predviđalo. Australijanac je bio 69. na svetu, sada je pao na 452. mesto, a u prvoj rundi u Riju sastaje sa se sa Gastaom Elijašom iz Portugala.

Nepoznato ime: Prva asocijacija na karipsko ostrvo Barbados, barem meni a verujem i vama, jeste nekadašnji sprintet Obadele Tompson, ali sada će zemlja sa populacijom od skoro 300.000 stanovnika imati predstavnika u tenisu. To je Darijan King, 24-godišnjak koji je trenutno 164. na ATP listi – u dobroj je formi i ove sezone je osvojio dva čelendžera. Videćemo može li da namuči Stiva Džonsona.

64 – takmičara u žrebu
35 – zemalja imaće barem jednog predstavnika na turniru
16 – teniski turnir na OI (1896-1924, 1984- )
3 – finale se igra na tri dobijena seta
2 – predstavnika Srbije

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar