Грађани Српске дугују у просјеку 2.050 КМ

Становници Републике Српске грцају у дуговима, рачуница каже да су у минусу две и по просечне плате. Грађанин Републике Српске данас 400 марака задуженији него што је био пре пет година

Република Српска 02.08.2016 | 11:00
Грађани Српске дугују у просјеку 2.050 КМ
Велика већина грађана Републике Српске већ годинама се врти у зачараном финансијском кругу не налазећи адекватно решење да анулирају своје дугове. Плате су ниске, животне потрепштине све скупље, па је задуживање неизбежно и то није новост.

Ипак, поражава чињеница да је сада грађанин Српске у просеку дужан 2.050 КМ, односно 2,4 просечне плате, што је за око 400 КМ више него пре пет година, тврде стручњаци.

Укупна кредитна задуженост грађана оба ентитета у БиХ износи око седам милијарди КМ.

Да је све више оних који посрћу и падају у отплати рата сведочи и податак да је у протеклих пет година проценат ненаплативих кредита у Српској са 5,9 скочио на чак 16 одсто укупног кредитног пласмана.

Саша Грабовац, економиста и извршни директор Удружења економиста Свот из Бањалуке, рекао је за "Новости" да постоје две врсте дужника.

"Међу оне који су у већини спадају људи који се задужују из чисто егзистенцијалних разлога, да би поплаћали рачуне који су се нагомилали. С друге су они који се задужују ради луксуза, највише ради годишњих одмора, путовања", појашњава Грабовац.

"Да су погрешили, обично схвате када загризу тврд орах, када дотакну лимит и немају више могућности ни да троше, али ни да враћају оно што су позајмили".

Према његовим речима, проблем постаје још израженији код оних који имају мале плате или им примања касне, не исплаћују их послодавци и тако даље.

"Шта рећи тим људима, кад они сами најбоље знају шта преживљавају и вероватно не би ни били толико дужни да не морају", каже Грабовац.

Он додаје да проблем не мучи само оне са малим и готово никаквим примањима, већ муку са минусима мучи и радник који зарађује и више од 1.500 КМ. Међутим, каже Грабовац, њима је доста лакше јер и даље добијају плату којом могу да сервисирају дуговања.

Тридесетпетогодишња Бањалучанка М. Н. каже да је "испливала из минуса" након што је већ дотакла само дно у финансијском смислу, и то строгом контролом прихода и расхода. Она каже да су јој у дисциплиновању саме себе помогли оловка и папир, јер је тако имала представу о "кретањима својих финансија".

"У једном тренутку сам била дужна пуних шест плата. Нисам ни имала јасну представу колико трошим и на шта, а онда сам се досетила да почнем да записујем и видим где ми "цури" новац. Сваког месеца сам по два пута писала приходе и расходе, шта сам дужна и шта сам платила. Мало по мало, избавила сам се из пакла дубоких минуса и кредита. За две године сам смањила дуг за 80 одсто".



Од пре неколико месеци, грађани могу да се обрате за бесплатну помоћ финансијским саветницима. Помоћ финансијских саветника у БиХ тренутно нуди више од 25 општина, али пракса показује да се грађани често устручавају да им се обрате.

Финансијска и правна саветница у општини Милићи Јадранка Срдић каже да у Милићима ипак нема великог интересовања какво је забележено, на пример, у Зворнику.

"Грађани још стидљиво долазе, па добијамо утисак да нису презадужени. Подсећамо грађане да се сви разговори одвијају иза затворених врата и поверљиви су, а да ћемо им помоћи да нађу излаз из кризе у којој се налазе", каже Срдићева.

Извор: Новости

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Јак политичар

02.08.2016 09:56

Ови из СWОТ-а су недавно на Јахорини са Додиком тврдили да је све ОК и да нема проблема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма јок

02.08.2016 10:06

Ајд не лупетајте..ако су толико дузни откуда оволика возила на цестама..па не иде ауто на вјетар..

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

02.08.2016 10:27

Могу ли да платим свој дуг да не дугујем никоме ниста?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Месетар

02.08.2016 10:32

Све је било добро до масовног доласка банака и кладионица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

артс

02.08.2016 10:57

Не дугујем ником ниста. кредит нисам никада дизао зивим како знам и умијем, а у моје име ако ја нисам потписао други не мозе да ме задузује. Уз све то бројим дане до исељења на Запад са породицом, тако да не дугујем ником ниста! Слободно ме избаците са списка. Мој зивот је моја ствар, а не ствар неке квази дрзаве!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ддд

02.08.2016 11:18

Имам око 150 000 е устедјевине...41 годину..ускоро идем из ове земље ..Сав новац сам постено зарадио..И како сам ја сада дузан некоме ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маxо

02.08.2016 11:30

Ниста то није у Њемацкој је по глави становника € 27.162 ко невјерује мозе погледати на хттп://www.стаатссцхулденухр.де/ то је око 12 просјецних плата.

ОДГОВОРИТЕ