Умјесто канцеларија радије праве гарсоњере

Све чешће инвеститори одустају од пословних здања и граде мале станове.

Република Српска 02.08.2016 | 09:50
Умјесто канцеларија радије праве гарсоњере
Скупштина града је недавно одобрила измену регулационог плана, како би се предузећу „ММ инвест“ омогућило да на атрактивној локацији иза старе зграде Владе Републике Српске уместо планиране пословне зграде изгради десетоспратницу са 70 станова.

У овој компанији признају да измена плана није ни јефтин ни једноставан процес, али да су се на то одлучили искључиво због „стања на тржишту“. Верују да је лакше продати станове од око 70 квадрата, него канцеларије и пословне просторе.

Зграда која ће ускоро нићи на локацији између улица Паве Радана, Првог Крајишког Корпуса и Светозара Марковића, није једина која је, још пре постављања темеља, променила намену. За последње две године Скупштина Града је изменила три регулациона плана, на захтев инвеститора, који су уместо пословних објеката одлучили да граде стамбено–пословне зграде, а у продцедури су још три таква захтева, потврђено је у Градској управи.

За познаваоце прилика то није изненађење. Трговци некретнинама подсећају да се у пословном комплексу „Чајавец“ у центру града неки простори нуде по цени од 500 КМ по квадрату, што је троструко јефтиније од најјефтинијих станова.

"У Бањалуци је данас скоро немогуће продати пословни простор. Најтраженији су мали станови, вредни до 100.000 КМ. Најчешће муштерије су људи из мањих места у Републици Српској који купују гарсоњере за децу на школовању, или гастарбајтери - пензионери",  каже агент за промет некретнинама Драган Милановић.

Радивојац: Нема привредног раста

Привреда не може да генерише никакав раст, па пословни објекти не требају ником. Станови још не губе вредност, због специфичног положаја Бањалуке, као административног и универзитетског центра, те због традиције по којој је улагање у стан или кућу најсолиднија инвестиција, каже професор бањалучког Економског факултета Горан Радивојац.

Извор: ЕуроБлиц

Коментари / 0

Оставите коментар