Umjesto kancelarija radije prave garsonjere

Sve češće investitori odustaju od poslovnih zdanja i grade male stanove.

Republika Srpska 02.08.2016 | 09:50
Umjesto kancelarija radije prave garsonjere
Skupština grada je nedavno odobrila izmenu regulacionog plana, kako bi se preduzeću „MM invest“ omogućilo da na atraktivnoj lokaciji iza stare zgrade Vlade Republike Srpske umesto planirane poslovne zgrade izgradi desetospratnicu sa 70 stanova.

U ovoj kompaniji priznaju da izmena plana nije ni jeftin ni jednostavan proces, ali da su se na to odlučili isključivo zbog „stanja na tržištu“. Veruju da je lakše prodati stanove od oko 70 kvadrata, nego kancelarije i poslovne prostore.

Zgrada koja će uskoro nići na lokaciji između ulica Pave Radana, Prvog Krajiškog Korpusa i Svetozara Markovića, nije jedina koja je, još pre postavljanja temelja, promenila namenu. Za poslednje dve godine Skupština Grada je izmenila tri regulaciona plana, na zahtev investitora, koji su umesto poslovnih objekata odlučili da grade stambeno–poslovne zgrade, a u prodceduri su još tri takva zahteva, potvrđeno je u Gradskoj upravi.

Za poznavaoce prilika to nije iznenađenje. Trgovci nekretninama podsećaju da se u poslovnom kompleksu „Čajavec“ u centru grada neki prostori nude po ceni od 500 KM po kvadratu, što je trostruko jeftinije od najjeftinijih stanova.

"U Banjaluci je danas skoro nemoguće prodati poslovni prostor. Najtraženiji su mali stanovi, vredni do 100.000 KM. Najčešće mušterije su ljudi iz manjih mesta u Republici Srpskoj koji kupuju garsonjere za decu na školovanju, ili gastarbajteri - penzioneri",  kaže agent za promet nekretninama Dragan Milanović.

Radivojac: Nema privrednog rasta

Privreda ne može da generiše nikakav rast, pa poslovni objekti ne trebaju nikom. Stanovi još ne gube vrednost, zbog specifičnog položaja Banjaluke, kao administrativnog i univerzitetskog centra, te zbog tradicije po kojoj je ulaganje u stan ili kuću najsolidnija investicija, kaže profesor banjalučkog Ekonomskog fakulteta Goran Radivojac.

Izvor: EuroBlic

Komentari / 0

Ostavite komentar