Гастарбајтери бахати за воланом у Српској

За шест мјесеци ове године страни возачи на подручју Републике Српске починили су око 10.000 саобраћајних прекршаја, наплаћене су 833 казне.

Република Српска 02.08.2016 | 09:20
Гастарбајтери бахати за воланом у Српској
У Министарству унутрашњих послова Републике Српске рекли су да су ове године до краја јуна стационираним и мобилним радарским системом евидентирали скоро 45.000 саобраћајних прекршаја, а од тога су 9.806 починили возачи са возилама иностраних регистарских ознака.

Проблем представља што полицајци не могу страним возачима издати казне и у претходном периоду оне су скоро увијек пропадале.

"Полицијски службеници су путем апликације 'Старс' на терену проверили 1.495 аутомобила са страним таблицама и возачима су издата 833 прекршајна налога", појаснила је портпарол Министарства унутрашњих послова Републике Српске Мирна Миљановић.

Она је додала да од укупног броја прекршаја, који су санкционисани по основу провјера кроз апликацију, за 62 прекршаја поред новчане казне изречене су и мјере забране управљања возилом.

Предсједник удружења за безбједност и унапређење саобраћаја Миленко Јаћимовић каже да само податак да је радар усликао око 10.000 страних возача довољно говори о њиховој вожњи.

"Нажалост, полиција тим возачима не може издати казну, јер им се не може послати у земљу гдје живе. Требало би потписати неке споразуме са земљама из иностранства, бар са оним из окружења, како би се казнили ти бахати возачи. По том споразуму, требало би се договорити да ми имамо могућност да саобраћајну казну пошаљемо у њихову земљу и обрнуто", истиче Јаћимовић.

Према његовим ријечима, пјешаци су им се жалили да на западном транзиту у Бањалуци возила са страним таблицама возе великим брзинама и поред радара и тако им угрожавају безбједност.

У прошлој години 1.729 возила из других земаља учествовало је у саобраћајним несрећама у РС.

Један од пјешака је испричао да је прошле седмице док је прелазио пут на пјешачком прелазу на Бањалучком пољу једва спасао живу главу.

"Иако је било зелено за пјешаке, из супротног смјера наишао је БМW са словеначким регистарским ознакама који је прошао кроз црвено и брзином од преко 100 километара на час прошао на пола метра од мене", испричао је наш саговорник.

Бањалучанин Синиша Марковић тврди да је вожња гастарбајтера веома бахата и ризична, обзиром да мало ко од њих поштује било какав саобраћајни пропис.

"Тамо су мањи од маковог зрна, а овдје када дођу дивљају гдје стигну. Прије неки дан возач из Аустрије на путу у Омарској претицао ме је на пуној линији при брзини која је доста већа од дозвољене. Прије тога својим аутом 'лепио' се за мој браник у нади да ћу ја убрзати, а када нас је претицао махао је рукама према мени негодујући", истакао је Марковић.

Прича осталих возача и пјешака из Републике Српске је идентична када су у питању бахати возачи из иностранства, но МУП Републике Српске је, како ствари стоје бахатима, стао у крај.

Апликација

Управа за информационо-комуникационе технологије МУП РС развилаје апликацију "Старс" помоћу које се могу казнити возачи са иностраним регистрацијама, а који су починили прекршаје.

"Ова апликација се користи од почетка 2014. године и помоћу ње се могу контролисати возила са страним таблицама. Ако се утврди да је тим возилом почињен саобраћајни прекршај издаје се налог који возач мора одмах платити ", рекла је портпарол МУП РС Мирна Миљановић.

Извор: Прес

Коментари / 28

Оставите коментар
Name

Члан СП

02.08.2016 07:26

Чиста глупост. Само пошаљеш регистарске ознаке на све граничне прелазе и они не могу изаћи из државе док не плате казну!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Давид

03.08.2016 05:45

Тако је у Грчкој, чекају те на граници при изласку ако ниси платио - платићес дупло.

Name

ацогз

03.08.2016 07:00

Нажалост, немамо довољно развијену свијест (тамо гдје би то требало да буде!), да бисмо имали довољно развијене системе контроле на границама, па онда нико не би могао изаћи из земље док не плати све нагомилане новчане казне. Знам једног нашег човјека који живи у Словенији који ми је рекао да у посљедње вријеме има контрола у Републици Српској по питању провјера страних таблица да ли имају новчаних казни, те након плаћања истих је дошао до закључка да му се више исплати да након годишњег одмора и повратка у Словенију промијени таблицем него да ризикује долазак наредне године са истим таблицама. Увијек се нађе "цака".

Name

Нико

02.08.2016 07:44

Вјерујем да има много "надуваних"возача из дијаспоре али морам рећи да ни "домаћи"нису ништа бољи , разлика је што су код "странаца" возила нешто боља па то упада у очи и изазива завист и протест ! (ТРЕБА САМО УДАРАТ ПО ЏЕПУ)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

02.08.2016 09:33

Јесу домаћи шофери много бољи. Лично сам овог љета видио много шофера (из Аустрије углавном) који дивљају кроз град тако да немојте причати о нечему што не познајете.Можда Ви немате пуно гастарбајтера,али Мркоњић их има ко зна колико у Аустрији и кад дођу овамо онда са аутомобилима прекорачују брзину увелико а и на црвено на семафору пролазе. Не знам ни кад сам их видио да стану на знак СТОП а на Западу су мањи од бубе. И све то се је дешавало у урбаном дијелу. Исте ситуације сам виђао и у Бања Луци.

Name

камелеон

02.08.2016 07:47

У чему је проблем, па то су ти резиденти у недавном попису. Они су стални становници ове је.... државе. И за њих важе правила као и за остале.

ОДГОВОРИТЕ
Name

еро

02.08.2016 08:09

То су све Додикови људи

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗМАЈ

02.08.2016 21:55

Е мој Јаране па Додик има потврду Неурачунљив,а шта мислиш онда какав је његов Тим који кажеш да су његови..људи.

Name

Зоол

02.08.2016 08:12

А како ми плацамо тамо казну,добијеш уплатницу па те пусте без докумената које добијеш након плацања или те воде одмах судији.Ако те сними стационарни радар онда те чека на граници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РадикалНО

02.08.2016 08:26

Види чуда сад вам сметају "гастарбајтери". А хоћете њихов новац и он вам не смета. Зашто се не бавите статистиком наших домаћих возача. Ми сно са овим нашим кршевима сигурно много гори. Једино са страним таблицама овде пјешацима стају на прелазима. И сигурно је да "странци" имају бољу саовраћајну културу него ми домаћи. Још не видјех ауто са страним таблицама паркирано у кружном току. Можда мало брже возе. Али с обзиром каква имају аута то није страшно. Овима нашим тзв. аутима треба ограничити брзину на 30 км на сат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мири

02.08.2016 08:52

Док су могли наплатити казну На лицу мјеста нису И'м сметале тако брзе возње гастарбајтера вец су само трљали руке а сад одједном они су бахати ма ви Сте годинама били према њима бахати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Објекиван

02.08.2016 09:25

Постована Слузбо за безбиједност Саобрацаја, или је Боље да се обратим са Саобрацајна Полицијо. Како вас није срамота да тако нападате те Стране Возаце, вјероватно вам је просло вријеме када сте од њих завлацеци Руке у њихове Дзепове могли да уз уцјене узимате колико сте хтјели, па сада вам нису добри. Називате Пјесацке прелазе, то су прелази за које ви знате, а у ствари 20% од истих нису уоцљиви на путу, а о Саобрацајним знаковима да и не говорим, или су вам прекривени неким Гранама, или окренути па и обојени ко зна у ста све, знам то све и ви исто знате ал цутите. А мозда је боље и да прицутим, кад је ријец о насим Возилима у цијелој БиХ, мислим и на РС_у, не постоји ни 30% исправних возила. То су цињенице Господо, додје Ауто на Регистрацију и Техницки преглед, просто рецено распало се, све пролази као да је 100% исправно, зато боље цутите и сами требе да се стидите, јел сте дио тога обољелог друства, а и сами имате таква Возила, мислим у приватном зивоту поред Слузбе. Уз овај мој коментар радије би да апелујем на све поцев од Приватног до Слузбеног Градјанина да овакве негативности из Безбједносних разлога сто пре уклањамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав Илиц

02.08.2016 09:40

А не гастарбајтери немјењајте назив то је ,,дијаспора''.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Киклоп

02.08.2016 11:50

Како су нас ,,гастарбајтаре" дерали претходних година, а сад висе немогу. Ово ми висе звуци као зал за прослим временима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

све професионалци

02.08.2016 13:06

Неслазем се са овим текстом јер сам много пута видио да су домаци возаци много недисциплованији од странаца.Странци углавно возе брзе и то је све док остали непознају у великом броју ни прописе.Платио сам казну сто возим под Аутоматским свјетилима сто сва Нова возила имају и то је екасра направљено да кад удјес у кола само ставис кљуц и Ауто све само регулисе. Наравно колико је наса милиција писмена они за то јос нису ни цули. Није ми за 15 марака али кад ми сељак додје и дрзи предавање а да му цовјек да двије нацртане овце би изгубио. Сваки коментар је сувисан

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сељаци

02.08.2016 15:45

"Сељаци" су отисли вани али није село из њих! Отисли из гуреме гладни па сад кад су мало хљеба зарадили да се доказу земљацима.Побјегли из рата од свог народа а дјецу нису васпитали па се, кад д

Name

ацогз

03.08.2016 06:55

За вашу информацију, аутоматска свјетла могу софтверски да се подесе да буду укључена стално, у зависности од захтјева возача, тако да ваш коментар добија оцјену: "Неупућен!"

Name

све професионалци

03.08.2016 10:48

Аутоматска свјетла сама ријец говори све .Сама се прилагодјавају времену .То бар добро познајем јер таквих аута посједујем висе комада.

Name

Сељаци

02.08.2016 15:50

Баустелци неваспитани, понасају се као да су из ограде побјегли, гдје се огледа та њихова култура, па досли су из ЕУ? Незамисливо, људи су овдје три пута културнији и у саобрацају и на улици

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор Сведска

03.08.2016 00:29

То су балканци, па и пре рата кад предју границу одмах отворе прозор на возу и баце све смеце кроз прозор ЈЕР ТО ТАКО ИДЕ НА БАЛКАНУ.

Name

проф

03.08.2016 04:51

Возаци из иностранства су културнији од ових насих који цине наведене прекрсаје и не постују пјесаке, а ни саобрацајне прописе.

Name

Семберац

03.08.2016 06:17

Ма ко ти је културан пола вас нема исправна возила па умјесто жмигавца протури руку кад скреће па ђе то постоји још?? једино ако си из како села ђе имате само 2-3 аута па има културе ал у граду нема 90%

Name

Зоран ЕУ

02.08.2016 19:55

У ЕУ су високе казне ,одузимање возацке дозволе, МПУ тестови-такозвани идиотски тест, зато возе по пропису. Код нас показују какви су ,типицан пример некултуре и примитивизма.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Навика је од лове јаца

02.08.2016 21:20

Возим вец 30 година од тога 24 ван БиХ.Просјецна брзина путовања по Европи је око 100 кмх.Е онда додјес куци гдје ти за неких 200 км треба 4 сата и логицно је да возомо мало брзе и казне узимас као прилог путовању.Изадјите ви мало бар по истоцној Европи и онда цете умјесто нас критиковати васе бајне политицаре који тросе толике паре а овдје људи возе њивским путевима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.08.2016 05:43

Бас ти је аргуменат. Да насим ускм цестама по насељеним мјестима возис 100 на сат. Ја бих тебе поново код психијатра да видим да ли си урацунљив и способан за возацку дозволу.

Name

ацогз

03.08.2016 06:53

Нико вас не тјера да долазите овамо. Сами својом вољом долазите, па онда и поштујте прописе, исто онако како их поштујете тамо гдје сте отишли. Лоши су вам изговори!

Name

дас на кафу и вози

03.08.2016 08:14

Неверујем да је истна,јер на западу се постују закони и строге казне за прекрсаје вероватно су ти у Ресу искренули слике наопако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богољуб

07.08.2016 06:24

Господе Бозе,помози нам.Колико излива мрзње према дијаспори.Погрдни,не укусни називи типа "гастарбајтери,баустелци" и тако даље ,говоре само о онима који их користе. Како би било,драга господо " фини" домаци возаци којих нема у стастици,возаци који увек у саобрацајној дозволи имате 20 марака, да вам дијаспора не долази,не доноси паре, једно две године? То би вам било као да су вам заведене санкције. Надјите нацина и санкционисите не савесне возаце свих типова.Не стављејте у исти кос све "бахате гастарбајтере". Срамота!

ОДГОВОРИТЕ