Gastarbajteri bahati za volanom u Srpskoj

Za šest mjeseci ove godine strani vozači na području Republike Srpske počinili su oko 10.000 saobraćajnih prekršaja, naplaćene su 833 kazne.

Republika Srpska 02.08.2016 | 09:20
Gastarbajteri bahati za volanom u Srpskoj
U Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske rekli su da su ove godine do kraja juna stacioniranim i mobilnim radarskim sistemom evidentirali skoro 45.000 saobraćajnih prekršaja, a od toga su 9.806 počinili vozači sa vozilama inostranih registarskih oznaka.

Problem predstavlja što policajci ne mogu stranim vozačima izdati kazne i u prethodnom periodu one su skoro uvijek propadale.

"Policijski službenici su putem aplikacije 'Stars' na terenu proverili 1.495 automobila sa stranim tablicama i vozačima su izdata 833 prekršajna naloga", pojasnila je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Mirna Miljanović.

Ona je dodala da od ukupnog broja prekršaja, koji su sankcionisani po osnovu provjera kroz aplikaciju, za 62 prekršaja pored novčane kazne izrečene su i mjere zabrane upravljanja vozilom.

Predsjednik udruženja za bezbjednost i unapređenje saobraćaja Milenko Jaćimović kaže da samo podatak da je radar uslikao oko 10.000 stranih vozača dovoljno govori o njihovoj vožnji.

"Nažalost, policija tim vozačima ne može izdati kaznu, jer im se ne može poslati u zemlju gdje žive. Trebalo bi potpisati neke sporazume sa zemljama iz inostranstva, bar sa onim iz okruženja, kako bi se kaznili ti bahati vozači. Po tom sporazumu, trebalo bi se dogovoriti da mi imamo mogućnost da saobraćajnu kaznu pošaljemo u njihovu zemlju i obrnuto", ističe Jaćimović.

Prema njegovim riječima, pješaci su im se žalili da na zapadnom tranzitu u Banjaluci vozila sa stranim tablicama voze velikim brzinama i pored radara i tako im ugrožavaju bezbjednost.

U prošloj godini 1.729 vozila iz drugih zemalja učestvovalo je u saobraćajnim nesrećama u RS.

Jedan od pješaka je ispričao da je prošle sedmice dok je prelazio put na pješačkom prelazu na Banjalučkom polju jedva spasao živu glavu.

"Iako je bilo zeleno za pješake, iz suprotnog smjera naišao je BMW sa slovenačkim registarskim oznakama koji je prošao kroz crveno i brzinom od preko 100 kilometara na čas prošao na pola metra od mene", ispričao je naš sagovornik.

Banjalučanin Siniša Marković tvrdi da je vožnja gastarbajtera veoma bahata i rizična, obzirom da malo ko od njih poštuje bilo kakav saobraćajni propis.

"Tamo su manji od makovog zrna, a ovdje kada dođu divljaju gdje stignu. Prije neki dan vozač iz Austrije na putu u Omarskoj preticao me je na punoj liniji pri brzini koja je dosta veća od dozvoljene. Prije toga svojim autom 'lepio' se za moj branik u nadi da ću ja ubrzati, a kada nas je preticao mahao je rukama prema meni negodujući", istakao je Marković.

Priča ostalih vozača i pješaka iz Republike Srpske je identična kada su u pitanju bahati vozači iz inostranstva, no MUP Republike Srpske je, kako stvari stoje bahatima, stao u kraj.

Aplikacija

Uprava za informaciono-komunikacione tehnologije MUP RS razvilaje aplikaciju "Stars" pomoću koje se mogu kazniti vozači sa inostranim registracijama, a koji su počinili prekršaje.

"Ova aplikacija se koristi od početka 2014. godine i pomoću nje se mogu kontrolisati vozila sa stranim tablicama. Ako se utvrdi da je tim vozilom počinjen saobraćajni prekršaj izdaje se nalog koji vozač mora odmah platiti ", rekla je portparol MUP RS Mirna Miljanović.

Izvor: Pres

Komentari / 28

Ostavite komentar
Name

Član SP

02.08.2016 07:26

Čista glupost. Samo pošalješ registarske oznake na sve granične prelaze i oni ne mogu izaći iz države dok ne plate kaznu!!!!!

ODGOVORITE
Name

David

03.08.2016 05:45

Tako je u Grčkoj, čekaju te na granici pri izlasku ako nisi platio - platićes duplo.

Name

acogz

03.08.2016 07:00

Nažalost, nemamo dovoljno razvijenu svijest (tamo gdje bi to trebalo da bude!), da bismo imali dovoljno razvijene sisteme kontrole na granicama, pa onda niko ne bi mogao izaći iz zemlje dok ne plati sve nagomilane novčane kazne. Znam jednog našeg čovjeka koji živi u Sloveniji koji mi je rekao da u posljednje vrijeme ima kontrola u Republici Srpskoj po pitanju provjera stranih tablica da li imaju novčanih kazni, te nakon plaćanja istih je došao do zaključka da mu se više isplati da nakon godišnjeg odmora i povratka u Sloveniju promijeni tablicem nego da rizikuje dolazak naredne godine sa istim tablicama. Uvijek se nađe "caka".

Name

Niko

02.08.2016 07:44

Vjerujem da ima mnogo "naduvanih"vozača iz dijaspore ali moram reći da ni "domaći"nisu ništa bolji , razlika je što su kod "stranaca" vozila nešto bolja pa to upada u oči i izaziva zavist i protest ! (TREBA SAMO UDARAT PO DŽEPU)

ODGOVORITE
Name

Pero

02.08.2016 09:33

Јesu domaći šoferi mnogo bolji. Lično sam ovog ljeta vidio mnogo šofera (iz Austrije углавном) koji divljaju kroz grad tako da nemojte pričati o nečemu što ne poznajete.Možda Ви немате пуно гастарбајтера,али Мркоњић их има ко зна колико у Аустрији и кад дођу овамо онда са аутомобилима прекорачују брзину увелико а и на црвено на семафору пролазе. Не знам ни кад сам их видио да стану на знак СТОП а на Западу су мањи од бубе. И све то се је дешавало у урбаном дијелу. Исте ситуације сам виђао и у Бања Луци.

Name

kameleon

02.08.2016 07:47

U čemu je problem, pa to su ti rezidenti u nedavnom popisu. Oni su stalni stanovnici ove je.... države. I za njih važe pravila kao i za ostale.

ODGOVORITE
Name

ero

02.08.2016 08:09

To su sve Dodikovi ljudi

ODGOVORITE
Name

ZMAJ

02.08.2016 21:55

E moj Jarane pa Dodik ima potvrdu Neuračunljiv,a šta misliš onda kakav je njegov Tim koji kažeš da su njegovi..ljudi.

Name

Zool

02.08.2016 08:12

A kako mi placamo tamo kaznu,dobiješ uplatnicu pa te puste bez dokumenata koje dobiješ nakon placanja ili te vode odmah sudiji.Ako te snimi stacionarni radar onda te čeka na granici.

ODGOVORITE
Name

RadikalNO

02.08.2016 08:26

Vidi čuda sad vam smetaju "gastarbajteri". A hoćete njihov novac i on vam ne smeta. Zašto se ne bavite statistikom naših domaćih vozača. Mi sno sa ovim našim krševima sigurno mnogo gori. Jedino sa stranim tablicama ovde pješacima staju na prelazima. I sigurno je da "stranci" imaju bolju saovraćajnu kulturu nego mi domaći. Još ne vidjeh auto sa stranim tablicama parkirano u kružnom toku. Možda malo brže voze. Ali s obzirom kakva imaju auta to nije strašno. Ovima našim tzv. autima treba ograničiti brzinu na 30 km na sat.

ODGOVORITE
Name

Miri

02.08.2016 08:52

Dok su mogli naplatiti kaznu Na licu mjesta nisu I'm smetale tako brze voznje gastarbajtera vec su samo trljali ruke a sad odjednom oni su bahati ma vi Ste godinama bili prema njima bahati

ODGOVORITE
Name

Objekivan

02.08.2016 09:25

Postovana Sluzbo za bezbijednost Saobracaja, ili je Bolje da se obratim sa Saobracajna Policijo. Kako vas nije sramota da tako napadate te Strane Vozace, vjerovatno vam je proslo vrijeme kada ste od njih zavlaceci Ruke u njihove Dzepove mogli da uz ucjene uzimate koliko ste htjeli, pa sada vam nisu dobri. Nazivate Pjesacke prelaze, to su prelazi za koje vi znate, a u stvari 20% od istih nisu uocljivi na putu, a o Saobracajnim znakovima da i ne govorim, ili su vam prekriveni nekim Granama, ili okrenuti pa i obojeni ko zna u sta sve, znam to sve i vi isto znate al cutite. A mozda je bolje i da pricutim, kad je rijec o nasim Vozilima u cijeloj BiH, mislim i na RS_u, ne postoji ni 30% ispravnih vozila. To su cinjenice Gospodo, dodje Auto na Registraciju i Tehnicki pregled, prosto receno raspalo se, sve prolazi kao da je 100% ispravno, zato bolje cutite i sami trebe da se stidite, jel ste dio toga oboljelog drustva, a i sami imate takva Vozila, mislim u privatnom zivotu pored Sluzbe. Uz ovaj moj komentar radije bi da apelujem na sve pocev od Privatnog do Sluzbenog Gradjanina da ovakve negativnosti iz Bezbjednosnih razloga sto pre uklanjamo.

ODGOVORITE
Name

Miroslav Ilic

02.08.2016 09:40

A ne gastarbajteri nemjenjajte naziv to je ,,dijaspora''.

ODGOVORITE
Name

Kiklop

02.08.2016 11:50

Kako su nas ,,gastarbajtare" derali prethodnih godina, a sad vise nemogu. Ovo mi vise zvuci kao zal za proslim vremenima.

ODGOVORITE
Name

sve profesionalci

02.08.2016 13:06

Neslazem se sa ovim tekstom jer sam mnogo puta vidio da su domaci vozaci mnogo nedisciplovaniji od stranaca.Stranci uglavno voze brze i to je sve dok ostali nepoznaju u velikom broju ni propise.Platio sam kaznu sto vozim pod Automatskim svjetilima sto sva Nova vozila imaju i to je ekasra napravljeno da kad udjes u kola samo stavis kljuc i Auto sve samo regulise. Naravno koliko je nasa milicija pismena oni za to jos nisu ni culi. Nije mi za 15 maraka ali kad mi seljak dodje i drzi predavanje a da mu covjek da dvije nacrtane ovce bi izgubio. Svaki komentar je suvisan

ODGOVORITE
Name

Seljaci

02.08.2016 15:45

"Seljaci" su otisli vani ali nije selo iz njih! Otisli iz gureme gladni pa sad kad su malo hljeba zaradili da se dokazu zemljacima.Pobjegli iz rata od svog naroda a djecu nisu vaspitali pa se, kad d

Name

acogz

03.08.2016 06:55

Za vašu informaciju, automatska svjetla mogu softverski da se podese da budu uključena stalno, u zavisnosti od zahtjeva vozača, tako da vaš komentar dobija ocjenu: "Neupućen!"

Name

sve profesionalci

03.08.2016 10:48

Automatska svjetla sama rijec govori sve .Sama se prilagodjavaju vremenu .To bar dobro poznajem jer takvih auta posjedujem vise komada.

Name

Seljaci

02.08.2016 15:50

Baustelci nevaspitani, ponasaju se kao da su iz ograde pobjegli, gdje se ogleda ta njihova kultura, pa dosli su iz EU? Nezamislivo, ljudi su ovdje tri puta kulturniji i u saobracaju i na ulici

ODGOVORITE
Name

Igor Svedska

03.08.2016 00:29

To su balkanci, pa i pre rata kad predju granicu odmah otvore prozor na vozu i bace sve smece kroz prozor JER TO TAKO IDE NA BALKANU.

Name

prof

03.08.2016 04:51

Vozaci iz inostranstva su kulturniji od ovih nasih koji cine navedene prekrsaje i ne postuju pjesake, a ni saobracajne propise.

Name

Semberac

03.08.2016 06:17

Ma ko ti je kulturan pola vas nema ispravna vozila pa umjesto žmigavca proturi ruku kad skreće pa đe to postoji još?? jedino ako si iz kako sela đe imate samo 2-3 auta pa ima kulture al u gradu nema 90%

Name

Zoran EU

02.08.2016 19:55

U EU su visoke kazne ,oduzimanje vozacke dozvole, MPU testovi-takozvani idiotski test, zato voze po propisu. Kod nas pokazuju kakvi su ,tipican primer nekulture i primitivizma.

ODGOVORITE
Name

Navika je od love jaca

02.08.2016 21:20

Vozim vec 30 godina od toga 24 van BiH.Prosjecna brzina putovanja po Evropi je oko 100 kmh.E onda dodjes kuci gdje ti za nekih 200 km treba 4 sata i logicno je da vozomo malo brze i kazne uzimas kao prilog putovanju.Izadjite vi malo bar po istocnoj Evropi i onda cete umjesto nas kritikovati vase bajne politicare koji trose tolike pare a ovdje ljudi voze njivskim putevima.

ODGOVORITE
Name

Re

03.08.2016 05:43

Bas ti je argumenat. Da nasim uskm cestama po naseljenim mjestima vozis 100 na sat. Ja bih tebe ponovo kod psihijatra da vidim da li si uracunljiv i sposoban za vozacku dozvolu.

Name

acogz

03.08.2016 06:53

Niko vas ne tjera da dolazite ovamo. Sami svojom voljom dolazite, pa onda i poštujte propise, isto onako kako ih poštujete tamo gdje ste otišli. Loši su vam izgovori!

Name

das na kafu i vozi

03.08.2016 08:14

Neverujem da je istna,jer na zapadu se postuju zakoni i stroge kazne za prekrsaje verovatno su ti u Resu iskrenuli slike naopako.

ODGOVORITE
Name

Bogoljub

07.08.2016 06:24

Gospode Boze,pomozi nam.Koliko izliva mrznje prema dijaspori.Pogrdni,ne ukusni nazivi tipa "gastarbajteri,baustelci" i tako dalje ,govore samo o onima koji ih koriste. Kako bi bilo,draga gospodo " fini" domaci vozaci kojih nema u stastici,vozaci koji uvek u saobracajnoj dozvoli imate 20 maraka, da vam dijaspora ne dolazi,ne donosi pare, jedno dve godine? To bi vam bilo kao da su vam zavedene sankcije. Nadjite nacina i sankcionisite ne savesne vozace svih tipova.Ne stavljejte u isti kos sve "bahate gastarbajtere". Sramota!

ODGOVORITE