Балкан опет постаје буре барута

На Балкану се поново помињу ратне године и призивају авети прошлости, а односи Србије, Хрватске и БиХ одавно нису били овако затегнути.

Република Српска 02.08.2016 | 07:55
Балкан опет постаје буре барута
Свега месец дана пошто су се премијер Србије Александар Вучић и председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић нашли (са све цвећем) на пола моста у Даљу, посетили заједно родну кућу чувеног научника Милутина Миланковића и потписали Декларацију о унапређењу сарадње и решавању отворених питања, односи двеју држава су доспели до нулте тачке у којој се на дневном нивоу размењују увредљиве протестне ноте.



Занимљиво, и српска и хрватска страна оптужују једна другу да призивају рат. Само се не зна који. Да ли онај из средине или с краја прошлог века?

"Рехабилитација Степинца, усташко дивљање у Србу и широм Хрватске, давање имена улицама по Милету Будаку, усташком министру који је творац идеје да трећину Срба треба побити, трећину протерати и трећину покатоличити, па чак и по 10. априлу, дану стварања НДХ, фашистички усташки поздрав “За дом спремни” по стадионима и концертима, кукасти крстови на терену у Пољуду, подизање споменика усташком терористи Мири Баришићу, који је убио југословенског амбасадора, шта је то ако не рехабилитација фашистичке усташке НДХ? - запитао се министар спољних послова Ивица Дачић и поручио да Хрватска треба да престане са пропагандом и поступцима који личе на четрдесете године прошлог века.



Одговор је био сличан, само са помињањем другог временског раздобља.

"Јасно смо поручили властима у Србији да престану са пропагандом која подсећа на деведесете године и Милошевићеву агресију",  навео је министар спољних послова Хрватске Миро Ковач.

Вулин: Усташтво и фашизам

"Рехабилитација усташког викара Алојзија Степница, ослобађање ратног злочинца, подизање споменика терористи говори да Хрватска нема снаге да се отргне од фашизма и усташтва", рекао је Александар Вулин.

По принципу спојених судова, анимозитет се одмах прелио и преко Дрине и кулминирао укидањем забране кретања Насеру Орићу, команданту снага армије БиХ, оптуженом за ратне злочине над српским становништвом у Сребреници у лето 1992. године.



То и изјаве Бакира Изетбеговића, где пореди Републику Српску и Санџак, показују да је политика бошњачких званичника из БиХ усмерена на дестабилизацију региона и изазивање сукоба са Србијом и српским народом - истакао је Ивица Дачић.

СНП: Зелена трансверзала

Српска народна странка Ненада Поповића позвала је на српско национално јединство.

"Очигледно је да настављачи идеологије НДХ, као и џихадистичке зелене трансверзале Алије Изетбеговића постају креатори званичне политике Хрватске и БиХ", оцењено је у саопштењу.

Социолог Слободан Вуковић наводи три основна разлога због којег се Балкан поново претворио у буре барута.

"Хрвати и Бошњаци ово не раде сами већ уз помоћ спољних сила, првенствено САД и Велике Британије како би ослабили Републику Српску, а самим тим и Србију. Велике силе желе да казне Србију због тога што не уводи санкције Русији и да је погурају ка НАТО. Трећи разлог је предизборна кампања у Хрватској, током које национализам традиционално буја", објашњава Вуковић.

Извор: Блиц

Фото: Профимедиа/ РАС Србија

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Ме

02.08.2016 06:09

Куха СЕ куха... Опет...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микиц

02.08.2016 09:35

Мир на Балкану одувјек је био на климавим ногама. Успостављен је тако да свјетски моцници увијек могу преко хрвата и муслимана по својим потребама да изазову нови рат на стету СРБа које римску Папа зели да протјера истоцно од Дрине куда је некада исла грануца измедју истоцног и западног римског Царства. Зато СРБи мир градите за рат се спремајуци!

Name

сарајлија

02.08.2016 10:44

Михаило,види се да рата окусио ниси јер да јеси - не би писао такве глупости.

Name

ФЕКАЛИЈЕ

02.08.2016 06:19

ДУХ ФАШИЖМА ИЗ БОЦЕ ПУСТИЛИ СУ ЗАПАДНИ ДЕМОКРАТИ 1991 ГОДИНЕ КАКО БИ РАЗВАЛИЛИ НАЈБОЉУ ЗЕМЉУ НА СВИЈЕТУ ИАКО ИМ ЈЕ ГОВОРЕНО ДА ТО НЕ ЧИНЕ. ДИГО СЕ УСТАША, ЧЕТНИК И БАЛИЈА ДА ГРАДЕ ДЕМОКРАТИЈУ. ХА,ХА,ХА. СКУПИНА ФЕКАЛИЈА ЈЕ ТО СВЕ.Е САД СЕ ДУХ НЕ МОЖЕ ВРАТИТИ У БОЦУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дино

02.08.2016 08:57

Ја десет

Name

дјука

03.08.2016 05:36

Само Голи оток...

Name

о чему ви

02.08.2016 06:21

Које црно буре барута ??? Ово је буре без дна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дјенерал

02.08.2016 06:57

Ма све се то десава у резији ових гована на власти,предизборна је кампања па треба мало упласити овце...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тетак мата

02.08.2016 07:50

Биће рата

ОДГОВОРИТЕ
Name

лоло

02.08.2016 10:47

Потребан је сумар да то све растјера.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ана

02.08.2016 21:07

Насе комсије гори од Ердогана и Турака..... Страсно дизати себи цијену на оваквим потезима.. Политицари срами те се у цијелом свијету ... Дно дна .. Превазисли сте сваку мјеру СВЕТО ПИСМО И ПРОРОКЕ.... Срам вас било Хрвати мозак су вам свраке испиле као сто Лане реце.... Јестел јели збунике

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све је могуће

02.08.2016 22:47

Зла на Балкану произлазе из конгломерата утицаја и интереса Ватикана, германског блока и фамозних енглеза . Наравно, у све то ускачу и американци. И то је то. Свима њима је од највеће важности да се србима као највећем народу бивше СФРЈ сломи кичма. Средства се не бирају, то смо видјели у протеклих више од двије деценије. За њихове паклене науме одлично им служе хрвати, муслимани и шиптари. Није немогуће да опет неће бити изазаван ратни сукоб, креатори су знамо на западу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Остали

03.08.2016 06:14

Заиста тузно за процитат. Манипулација народом, да не мисле о томе како нема пара, како им је стандард пао од уводјења демократије. Да не погледају иза себе, и виде ста су сами себи направили. Рат, избјеглице...а најгоре од свега људи се мрзе измедју себе. Немас висе с ким кафу попити... Хијене то користе, па јасу на власти 20 година. И тако у круг...и нико не треба бити изненадјен ако се надје у рову забпар година, сутили смо док су крали, пљацкали, завадјали...сакривени иза националних интереса...који су увијек оправдање за све...цак и за ствари са којим везе немеају.

ОДГОВОРИТЕ