Balkan opet postaje bure baruta

Na Balkanu se ponovo pominju ratne godine i prizivaju aveti prošlosti, a odnosi Srbije, Hrvatske i BiH odavno nisu bili ovako zategnuti.

Republika Srpska 02.08.2016 | 07:55
Balkan opet postaje bure baruta
Svega mesec dana pošto su se premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović našli (sa sve cvećem) na pola mosta u Dalju, posetili zajedno rodnu kuću čuvenog naučnika Milutina Milankovića i potpisali Deklaraciju o unapređenju saradnje i rešavanju otvorenih pitanja, odnosi dveju država su dospeli do nulte tačke u kojoj se na dnevnom nivou razmenjuju uvredljive protestne note.



Zanimljivo, i srpska i hrvatska strana optužuju jedna drugu da prizivaju rat. Samo se ne zna koji. Da li onaj iz sredine ili s kraja prošlog veka?

"Rehabilitacija Stepinca, ustaško divljanje u Srbu i širom Hrvatske, davanje imena ulicama po Miletu Budaku, ustaškom ministru koji je tvorac ideje da trećinu Srba treba pobiti, trećinu proterati i trećinu pokatoličiti, pa čak i po 10. aprilu, danu stvaranja NDH, fašistički ustaški pozdrav “Za dom spremni” po stadionima i koncertima, kukasti krstovi na terenu u Poljudu, podizanje spomenika ustaškom teroristi Miri Barišiću, koji je ubio jugoslovenskog ambasadora, šta je to ako ne rehabilitacija fašističke ustaške NDH? - zapitao se ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i poručio da Hrvatska treba da prestane sa propagandom i postupcima koji liče na četrdesete godine prošlog veka.



Odgovor je bio sličan, samo sa pominjanjem drugog vremenskog razdoblja.

"Jasno smo poručili vlastima u Srbiji da prestanu sa propagandom koja podseća na devedesete godine i Miloševićevu agresiju",  naveo je ministar spoljnih poslova Hrvatske Miro Kovač.

Vulin: Ustaštvo i fašizam

"Rehabilitacija ustaškog vikara Alojzija Stepnica, oslobađanje ratnog zločinca, podizanje spomenika teroristi govori da Hrvatska nema snage da se otrgne od fašizma i ustaštva", rekao je Aleksandar Vulin.

Po principu spojenih sudova, animozitet se odmah prelio i preko Drine i kulminirao ukidanjem zabrane kretanja Naseru Oriću, komandantu snaga armije BiH, optuženom za ratne zločine nad srpskim stanovništvom u Srebrenici u leto 1992. godine.



To i izjave Bakira Izetbegovića, gde poredi Republiku Srpsku i Sandžak, pokazuju da je politika bošnjačkih zvaničnika iz BiH usmerena na destabilizaciju regiona i izazivanje sukoba sa Srbijom i srpskim narodom - istakao je Ivica Dačić.

SNP: Zelena transverzala

Srpska narodna stranka Nenada Popovića pozvala je na srpsko nacionalno jedinstvo.

"Očigledno je da nastavljači ideologije NDH, kao i džihadističke zelene transverzale Alije Izetbegovića postaju kreatori zvanične politike Hrvatske i BiH", ocenjeno je u saopštenju.

Sociolog Slobodan Vuković navodi tri osnovna razloga zbog kojeg se Balkan ponovo pretvorio u bure baruta.

"Hrvati i Bošnjaci ovo ne rade sami već uz pomoć spoljnih sila, prvenstveno SAD i Velike Britanije kako bi oslabili Republiku Srpsku, a samim tim i Srbiju. Velike sile žele da kazne Srbiju zbog toga što ne uvodi sankcije Rusiji i da je poguraju ka NATO. Treći razlog je predizborna kampanja u Hrvatskoj, tokom koje nacionalizam tradicionalno buja", objašnjava Vuković.

Izvor: Blic

Foto: Profimedia/ RAS Srbija

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Me

02.08.2016 06:09

Kuha SE kuha... Opet...

ODGOVORITE
Name

Mihailo Mikic

02.08.2016 09:35

Mir na Balkanu oduvjek je bio na klimavim nogama. Uspostavljen je tako da svjetski mocnici uvijek mogu preko hrvata i muslimana po svojim potrebama da izazovu novi rat na stetu SRBa koje rimsku Papa zeli da protjera istocno od Drine kuda je nekada isla granuca izmedju istocnog i zapadnog rimskog Carstva. Zato SRBi mir gradite za rat se spremajuci!

Name

sarajlija

02.08.2016 10:44

Mihailo,vidi se da rata okusio nisi jer da jesi - ne bi pisao takve gluposti.

Name

FEKALIJE

02.08.2016 06:19

DUH FAŠIŽMA IZ BOCE PUSTILI SU ZAPADNI DEMOKRATI 1991 GODINE KAKO BI RAZVALILI NAJBOLJU ZEMLJU NA SVIJETU IAKO IM JE GOVORENO DA TO NE ČINE. DIGO SE USTAŠA, ČETNIK I BALIJA DA GRADE DEMOKRATIJU. HA,HA,HA. SKUPINA FEKALIJA JE TO SVE.E SAD SE DUH NE MOŽE VRATITI U BOCU.

ODGOVORITE
Name

Dino

02.08.2016 08:57

Ja deset

Name

djuka

03.08.2016 05:36

Samo Goli otok...

Name

o čemu vi

02.08.2016 06:21

Koje crno bure baruta ??? Ovo je bure bez dna.

ODGOVORITE
Name

djeneral

02.08.2016 06:57

Ma sve se to desava u reziji ovih govana na vlasti,predizborna je kampanja pa treba malo uplasiti ovce...

ODGOVORITE
Name

Tetak mata

02.08.2016 07:50

Biće rata

ODGOVORITE
Name

lolo

02.08.2016 10:47

Potreban je sumar da to sve rastjera.

ODGOVORITE
Name

ana

02.08.2016 21:07

Nase komsije gori od Erdogana i Turaka..... Strasno dizati sebi cijenu na ovakvim potezima.. Politicari srami te se u cijelom svijetu ... Dno dna .. Prevazisli ste svaku mjeru SVETO PISMO I PROROKE.... Sram vas bilo Hrvati mozak su vam svrake ispile kao sto Lane rece.... Jestel jeli zbunike

ODGOVORITE
Name

Sve je moguće

02.08.2016 22:47

Zla na Balkanu proizlaze iz konglomerata uticaja i interesa Vatikana, germanskog bloka i famoznih engleza . Naravno, u sve to uskaču i amerikanci. I to je to. Svima njima je od najveće važnosti da se srbima kao najvećem narodu bivše SFRJ slomi kičma. Sredstva se ne biraju, to smo vidjeli u proteklih više od dvije decenije. Za njihove paklene naume odlično im služe hrvati, muslimani i šiptari. Nije nemoguće da opet neće biti izazavan ratni sukob, kreatori su znamo na zapadu.

ODGOVORITE
Name

Ostali

03.08.2016 06:14

Zaista tuzno za procitat. Manipulacija narodom, da ne misle o tome kako nema para, kako im je standard pao od uvodjenja demokratije. Da ne pogledaju iza sebe, i vide sta su sami sebi napravili. Rat, izbjeglice...a najgore od svega ljudi se mrze izmedju sebe. Nemas vise s kim kafu popiti... Hijene to koriste, pa jasu na vlasti 20 godina. I tako u krug...i niko ne treba biti iznenadjen ako se nadje u rovu zabpar godina, sutili smo dok su krali, pljackali, zavadjali...sakriveni iza nacionalnih interesa...koji su uvijek opravdanje za sve...cak i za stvari sa kojim veze nemeaju.

ODGOVORITE