Биљке ублажавају тегобе обољелих од рака

Најчешћа нежељена дејства онколошке терапије могу да се умање. Ђумбир смирује мучнину и доприноси бољем подношењу лекова, рузмарин подстиче апетит, љуте папричице смањују болове...

Здравље 01.08.2016 | 16:04
Биљке ублажавају тегобе обољелих од рака
БРОЈНА нежељена дејства онколошке терапије, попут мучнине и повраћања, губитка апетита и проблема са слузокожом уста и црева, могу да се ублаже добрим избором зачина.

Биљке попут рузмарина, белог лука и камилице, као додатак супортивној терапији, помажу се тегобе олакшају, и да се постигне бољи резултат лечења малигне болести.

ЂУМБИР

У народној медицини користи се за бројна стања, од прехладе до затвора. Може да се користи у свежем облику, али и као сушени и млевени прах или као кандирани производ. Кашичица свеже ренданог ђумбира одговара количини од 1/8 кашичице зачина у праху.

Коришћење свежег и сушеног млевеног ђумбира, уз прописану терапију против мучнине, може да допринесе бољем подношењу лекова током лечења рака.

РУЗМАРИН

Ова медитеранска биљка игличастих листова је одличан извор антиоксиданаса. Може да се користи као додатак чорби, сосевима од парадајза, хлебу и јелима од пилетине, говедине или јагњетине.

Користи се и као средство за детоксикацију, мења укус у устима, утиче на варење, смањује надутост, а помаже и код проблема са губитком апетита. За ове проблеме препоручују се три шоље чаја дневно од листића рузмарина.

КУРКУМА

Индијски шафран или куркума даје жуту боју и специфичан укус многим кари мешавинама. Активна супстанца куркумин доказано има антиоксидативне и антизапаљенске особине, потенцијално чак штити од развоја канцера.

Наиме, тренутно се истражује да ли екстракт куркуме може да делује превентивно у настанку канцера дебелог црева, простате, дојке и коже. Иако су досадашњи резултати обећавајући, још су на нивоу лабораторијских животиња, и још се не зна да ли би третман овом биљком имао исте ефекте и на људима.

ЉУТЕ ПАПРИЧИЦЕ

Садрже капсаицин, супстанцу за коју се сматра да може да ублажи бол. Када се примени споља, доводи до ослобађања хемијске супстанце назване П. Након сталне употребе, количина супстанце П која је произведена у том подручју, на локалном нивоу, доводи до смањења бола. Ипак, то не значи да треба да се натрљате љутом папричицом чим осетите бол. Са овом биљком треба опрезно поступати, јер може да изазове црвенило коже, чак и опекотине.

Стручњаци саветују да се за третман бола, у договору са лекаром, користи крема која садржи капсаицин. Досадашњи резултати показују да има добар ефекат у третману неуропатских болова, који могу да се јаве након операције карцинома. Такође, љута папричица је корисна и за јело, а студије су показале да мање количине помажу код лоше пробаве.

БЕЛИ ЛУК

Бели лук садржи доста сумпора, а такође је добар извор аргинина, олигосахарида, флавоноида и селена, који су сви веома корисни за здравље. Активна супстанца алицин даје карактеристичан мирис, а производи се када се бели лук исецка, згњечи или се чен начне на неки други начин.

Неке студије указују да повећани унос белог лука смањује ризик од настанка канцера желуца, дебелог црева, једњака, панкреаса и дојке. Овај заштитини ефекат се остварује кроз бројне механизама: спречавањем бактеријских инфекција, убрзавањем репарације ДНК, и уништавањем оштећених ћелија. Такође, подстиче детоксикацију и подиже имуни систем.

МЕНТА

Користи се већ хиљадама година за ублажавање надутости, лошег варења, грчева, пролива. Такође, помаже и код тегоба изазваних синдромом иритабилног црева и тровања храном. Осим што смирује мишиће стомака, побољшава проток жучи и омогућава храни да брже прође кроз желудац.

Ако болест или лечење рака изазивају поремећај рада желуца, пијте чај од менте. Овај напитак може да ублажи и упалу грла, а користи се и за ублажавање рана у устима које се јављају од хемотерапије и зрачења.

КАМИЛИЦА

Ако вас мучи несаница, узмите јак чај од камилице непосредно пре спавања. Овај напитак може да се користи и као течност за испирање уста у превенцији и лечењу рана у устима од хемотерапије и зрачне терапије. Чај од ове биљке помаже и за ублажавање пробавних проблема и грчева у стомаку јер камилица помаже да се опусте напети мишићи, нарочито глатки мишићи црева.

Новости
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар