Поништена пресуду Алојзију Степинцу

Загребачки Жупанијски данас је у целости поништио пресуду контроверзном хрватском кардиналу из Другог светског рата Алојзију Степинцу.

Регион 22.07.2016 | 11:45
Поништена пресуду Алојзију Степинцу
Одлуку ванрасправног већа образложио је судија Иван Турудић који је председавао судским већем. Рочиште је било затворено за јавност.

Портпарол загребачког суда, судија Ратко Шћекић рекао је јуче да је захтев за ревизију поднео Степинчев нећак и да ће судским већем председавати судија Иван Турудић. Рочиште је затворено за јавност.

Загребачки надбискуп Алојзије Степинац осуђен је 1946. године због сарадње с италијанским и немачким окупатором и усташким режимом у НДХ, за присилно католичење Срба, али и за непријатељску пропаганду после краја рата чији је циљ био угрожавање државног уређења ФНРЈ. Осуђен је на 16 година затвора с присилним радом и на петогодишњи губитак политичких и грађанских права.

Ревизија поступка спроводи се на основу одредбе Закона о кривичном поступку из 2009. који прописује да особе које су судови бивше Југославије осудили за време комунистичке владавине за политичка, политички мотивисана кривична дела или друга кривична дела ако је до осуђујуће одлуке дошло злоупотребом политичке моћи, могу ревизијом затражити поништење осуђујуће одлуке или њој другог одговарајућег правног акта.

Сабор Хрватске је почетком 1992. донео "Декларацију о осуди политичког процеса и пресуде кардиналу др. Алојзију Степинцу".

У Риму је недавно одржан први састанак мешовите католичко-православне комисије којој је поверено да заједнички размотри улогу Алојзија Степинца пре, за време и после Другог светског рата.

Комисија је основана на иницијативу папе Фрање због противљења СПЦ Степинчевој канонизацији. СПЦ сматра да се Степнинац није довољно заузео за православце, Србе, Јевреје и Роме који су у време НДХ били прогањани.

Степинац је кључни камен спотицања у односима СПЦ и Римокатоличке цркве у Хрватској.

У Риму је недавно одржан први састанак мешовите католичко-православне комисије којој је поверено да заједнички размотри улогу Алојзија Степинца пре, за време и после Другог светског рата.

Комисија је основана на иницијативу папе Фрање због противљења СПЦ Степинчевој канонизацији. СПЦ сматра да се Степнинац није довољно заузео за православце, Србе, Јевреје и Роме који су у време НДХ били прогањани.

Извор: Бета

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

АКО ЋЕМО ПРАВО

22.07.2016 10:19

ОВИ ДАНАС У 100 ПУТА ГОРИ ОД СТЕПИНЦА. ДА БИ НЕКОГА ОСЛОБОДИЛИ ОДГОВОРНОСТИ МОРАЛИ БИ БИТИ БАР ЗА Y БИТИ БОЉИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

22.07.2016 10:52

Сатрат це нас сада вијести о нападима на РС

Name

залосно

22.07.2016 10:51

Ни бог нам помоци не мозе какве смо будале.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Они рехабилитовали Степинца - ми Дразу

22.07.2016 10:53

Имам осјеца да нас Хрвати копирају/слиједе. Прије двије године ми смо рехабилитовали Дразу и вец тада се могло оцекивати да це Хрвати рехабилитовати Степинца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.07.2016 13:17

Историја ће полако доказати ко је био Ђенерал Дража! Пада Тито, Америка и Енглеска:

Name

Историчар

22.07.2016 11:04

Све по заслузи. Нико није крив Србима што су цјели политички и војни врх под притиском $€ и исламске нафте затворили,протјерали,поубијали итд. Самим тим данашње руководство Срба како у Србији тако и у Републици Српској је оно најслабије јер више ни један добар генерал,војсковођа или вјерски вођа не жели да предводи Србе,па да га касније Срби затварају. Најчудније је то данас да су Срби се толико поамериканизирали да је не нормално и не разумиво,све што запад измисли је добродошло код Срба. Не волим муслимане а ни хрвате,али сам увјек спреман са оним који не прича лоше о Србима и Српским земљама нормално и пристојно разговарати,дакле не воле они мене па не волим ни ја њих,поштују они мене уреду и ја ћу њих. Погледајте само имена улица,тргово,аеродрома,школа по федерацији и по хрватској. Онда узпут погледајте и по Србији а и по Републици Српској све ће вама бити јасно.Свака част и бпшњацима а и хрватима што своје ликове недају и не осуђују нормално мало им је и лакше јер их запад толерише,али ко је Србима крив и њих бар неко толерише е сад што иду да спавају са аждајама то је већ мозак крив. Највећи Српски не пријатељи данас се пропагирају као најбољи пријатељи Српског народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Топ

22.07.2016 12:33

То што неко није имао правично суђење не значи да није крив. Комунисти су журили са свим тим осудама па је у доста случајева недоатајало доказа као и нека права оптуженика која су и тада постојала су се кршила. Из тог разлога ви можете сваког човјека правно да помилујете,али то не значи да он није крив већ да није осуђен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ех,

22.07.2016 21:04

Истина увијек исплива, циљ постаје све јаснији. Ех, како це се насукати...

ОДГОВОРИТЕ
Name

10,000 дјеце Козаре

23.07.2016 08:19

Не могу они ту пресуду поништити. Могу само у своје име.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ккк

23.07.2016 08:47

Да не улазимо у ширу расправу, али ово што је сада урадила хрватска држава са Степинцем, апсолутно је исто што је прво урадила Србија са Дражом. Наиме, ни Србија ни Хрватска, формално правно, нису рехабилитовали Дражу и Степинца од њихових дјела или недјела, него су поништили пресуде због тога што нису биле "правно засноване" него политичке"!? Значи, Хрватска је "преписала" правну праксу Србије. Међутим, Србију још није достигла, јер је Србија законски изједначила четнике и партизане, и тако потпуно рехабилитовала четнике. Опет то значи да су тренутно бољи од њих, али вјероватно не за дуго, пошто је за очекивати, да по угледу на Србију, и они рехабилитују усташе. Као што се види, нема те ЕУ која може помоћи да се исправе и излијече српскохрватске тешке бољке и комплекси. Примитивизам и варваризам су још увек битне заједничке одреднице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јеси ли сигуран?

23.07.2016 16:10

Дража није установљаво концентрационе логоре типа Аушвица и Јасеновца, и није таманио Хрвате по Србији, као што су Усташе и Степинац таманили Србе, према томе не лупетај!

Name

ккк

23.07.2016 19:24

ре Јеси ли сигуран Прочитај мој коментар 20 пута,јер га ниси схватио ни разумио,чинио је злочине због који је осуђен на смрт,овдје је ријеч о рехабилитацији злочинаца и њихови злочина.Од стране двије државе

Name

Јеси ли сигуран?

23.07.2016 20:31

ккк, рекао сам ти да не лупеташ.

Name

Сустина

23.07.2016 08:57

Од милион Срба колико је побијено у другом свјетском рату за вријеме НДХ, данас би западно од Дрине зивјело бар 10 милиона њихових потомака. Такозвани Хрвати су злоцинима досли до тога да су вецина у такозваној Хрватској, а западне силе су их у томе и те како подрзале а најзаслузнији за то је католицки клер.

ОДГОВОРИТЕ