Poništena presudu Alojziju Stepincu

Zagrebački Županijski danas je u celosti poništio presudu kontroverznom hrvatskom kardinalu iz Drugog svetskog rata Alojziju Stepincu.

Region 22.07.2016 | 11:45
Poništena presudu Alojziju Stepincu
Odluku vanraspravnog veća obrazložio je sudija Ivan Turudić koji je predsedavao sudskim većem. Ročište je bilo zatvoreno za javnost.

Portparol zagrebačkog suda, sudija Ratko Šćekić rekao je juče da je zahtev za reviziju podneo Stepinčev nećak i da će sudskim većem predsedavati sudija Ivan Turudić. Ročište je zatvoreno za javnost.

Zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac osuđen je 1946. godine zbog saradnje s italijanskim i nemačkim okupatorom i ustaškim režimom u NDH, za prisilno katoličenje Srba, ali i za neprijateljsku propagandu posle kraja rata čiji je cilj bio ugrožavanje državnog uređenja FNRJ. Osuđen je na 16 godina zatvora s prisilnim radom i na petogodišnji gubitak političkih i građanskih prava.

Revizija postupka sprovodi se na osnovu odredbe Zakona o krivičnom postupku iz 2009. koji propisuje da osobe koje su sudovi bivše Jugoslavije osudili za vreme komunističke vladavine za politička, politički motivisana krivična dela ili druga krivična dela ako je do osuđujuće odluke došlo zloupotrebom političke moći, mogu revizijom zatražiti poništenje osuđujuće odluke ili njoj drugog odgovarajućeg pravnog akta.

Sabor Hrvatske je početkom 1992. doneo "Deklaraciju o osudi političkog procesa i presude kardinalu dr. Alojziju Stepincu".

U Rimu je nedavno održan prvi sastanak mešovite katoličko-pravoslavne komisije kojoj je povereno da zajednički razmotri ulogu Alojzija Stepinca pre, za vreme i posle Drugog svetskog rata.

Komisija je osnovana na inicijativu pape Franje zbog protivljenja SPC Stepinčevoj kanonizaciji. SPC smatra da se Stepninac nije dovoljno zauzeo za pravoslavce, Srbe, Jevreje i Rome koji su u vreme NDH bili proganjani.

Stepinac je ključni kamen spoticanja u odnosima SPC i Rimokatoličke crkve u Hrvatskoj.

U Rimu je nedavno održan prvi sastanak mešovite katoličko-pravoslavne komisije kojoj je povereno da zajednički razmotri ulogu Alojzija Stepinca pre, za vreme i posle Drugog svetskog rata.

Komisija je osnovana na inicijativu pape Franje zbog protivljenja SPC Stepinčevoj kanonizaciji. SPC smatra da se Stepninac nije dovoljno zauzeo za pravoslavce, Srbe, Jevreje i Rome koji su u vreme NDH bili proganjani.

Izvor: Beta

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

AKO ĆEMO PRAVO

22.07.2016 10:19

OVI DANAS U 100 PUTA GORI OD STEPINCA. DA BI NEKOGA OSLOBODILI ODGOVORNOSTI MORALI BI BITI BAR ZA Y BITI BOLJI.

ODGOVORITE
Name

E

22.07.2016 10:52

Satrat ce nas sada vijesti o napadima na RS

Name

zalosno

22.07.2016 10:51

Ni bog nam pomoci ne moze kakve smo budale.

ODGOVORITE
Name

Oni rehabilitovali Stepinca - mi Drazu

22.07.2016 10:53

Imam osjeca da nas Hrvati kopiraju/slijede. Prije dvije godine mi smo rehabilitovali Drazu i vec tada se moglo ocekivati da ce Hrvati rehabilitovati Stepinca

ODGOVORITE
Name

Ре

22.07.2016 13:17

Историја ће полако доказати ко је био Ђенерал Дража! Пада Tито, Aмерика и Eнглеска:

Name

Istoričar

22.07.2016 11:04

Sve po zasluzi. Niko nije kriv Srbima što su cjeli politički i vojni vrh pod pritiskom $€ i islamske nafte zatvorili,protjerali,poubijali itd. Samim tim današnje rukovodstvo Srba kako u Srbiji tako i u Republici Srpskoj je ono najslabije jer više ni jedan dobar general,vojskovođa ili vjerski vođa ne želi da predvodi Srbe,pa da ga kasnije Srbi zatvaraju. Najčudnije je to danas da su Srbi se toliko poamerikanizirali da je ne normalno i ne razumivo,sve što zapad izmisli je dobrodošlo kod Srba. Ne volim muslimane a ni hrvate,ali sam uvjek spreman sa onim koji ne priča loše o Srbima i Srpskim zemljama normalno i pristojno razgovarati,dakle ne vole oni mene pa ne volim ni ja njih,poštuju oni mene uredu i ja ću njih. Pogledajte samo imena ulica,trgovo,aerodroma,škola po federaciji i po hrvatskoj. Onda uzput pogledajte i po Srbiji a i po Republici Srpskoj sve će vama biti jasno.Svaka čast i bpšnjacima a i hrvatima što svoje likove nedaju i ne osuđuju normalno malo im je i lakše jer ih zapad toleriše,ali ko je Srbima kriv i njih bar neko toleriše e sad što idu da spavaju sa aždajama to je već mozak kriv. Najveći Srpski ne prijatelji danas se propagiraju kao najbolji prijatelji Srpskog naroda.

ODGOVORITE
Name

Top

22.07.2016 12:33

To što neko nije imao pravično suđenje ne znači da nije kriv. Komunisti su žurili sa svim tim osudama pa je u dosta slučajeva nedoatajalo dokaza kao i neka prava optuženika koja su i tada postojala su se kršila. Iz tog razloga vi možete svakog čovjeka pravno da pomilujete,ali to ne znači da on nije kriv već da nije osuđen.

ODGOVORITE
Name

Eh,

22.07.2016 21:04

Istina uvijek ispliva, cilj postaje sve jasniji. Eh, kako ce se nasukati...

ODGOVORITE
Name

10,000 djece Kozare

23.07.2016 08:19

Ne mogu oni tu presudu poništiti. Mogu samo u svoje ime.

ODGOVORITE
Name

kkk

23.07.2016 08:47

Da ne ulazimo u širu raspravu, ali ovo što je sada uradila hrvatska država sa Stepincem, apsolutno je isto što je prvo uradila Srbija sa Dražom. Naime, ni Srbija ni Hrvatska, formalno pravno, nisu rehabilitovali Dražu i Stepinca od njihovih djela ili nedjela, nego su poništili presude zbog toga što nisu bile "pravno zasnovane" nego političke"!? Znači, Hrvatska je "prepisala" pravnu praksu Srbije. Međutim, Srbiju još nije dostigla, jer je Srbija zakonski izjednačila četnike i partizane, i tako potpuno rehabilitovala četnike. Opet to znači da su trenutno bolji od njih, ali vjerovatno ne za dugo, pošto je za očekivati, da po ugledu na Srbiju, i oni rehabilituju ustaše. Kao što se vidi, nema te EU koja može pomoći da se isprave i izliječe srpskohrvatske teške boljke i kompleksi. Primitivizam i varvarizam su još uvek bitne zajedničke odrednice.

ODGOVORITE
Name

Jesi li siguran?

23.07.2016 16:10

Draža nije ustanovljavo koncentracione logore tipa Aušvica i Jasenovca, i nije tamanio Hrvate po Srbiji, kao što su Ustaše i Stepinac tamanili Srbe, prema tome ne lupetaj!

Name

kkk

23.07.2016 19:24

re Jesi li siguran Pročitaj moj komentar 20 puta,jer ga nisi shvatio ni razumio,činio je zločine zbog koji je osuđen na smrt,ovdje je riječ o rehabilitaciji zločinaca i njihovi zločina.Od strane dvije države

Name

Jesi li siguran?

23.07.2016 20:31

kkk, rekao sam ti da ne lupetaš.

Name

Sustina

23.07.2016 08:57

Od milion Srba koliko je pobijeno u drugom svjetskom ratu za vrijeme NDH, danas bi zapadno od Drine zivjelo bar 10 miliona njihovih potomaka. Takozvani Hrvati su zlocinima dosli do toga da su vecina u takozvanoj Hrvatskoj, a zapadne sile su ih u tome i te kako podrzale a najzasluzniji za to je katolicki kler.

ODGOVORITE